Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αντιδράσεις από τους Εργατικούς για τη συμφωνία με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Φωτιές» έχει ανάψει στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, μεθαύριο Πρωτοχρονιά. Μια σειρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί και ευρωβουλευτές αντιδρούν σε σημαντικά σημεία και καλούν τη νέα ηγεσία υπό τον Κιρ Στάρμερ να αλλάξει στάση και να καταψηφίσει τη συμφωνία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η «Ομάδα Ευρωπαϊκής Ερευνας» των Εργατικών, όπως λέγεται, καταφέρεται ενάντια στη συμφωνία που σύναψε στις 24 Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατηγορώντας τον για σημαντική υπονόμευση των σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών και για εξασθένιση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για ζητήματα περιβάλλοντος και ασφάλειας των τροφίμων. Ενστάσεις διατυπώνουν στελέχη των Εργατικών και σε διατάξεις της συμφωνίας οι οποίες αφορούν τα δικαιώματα στην αλιεία. Οπως αναφέρουν, οι Βρετανοί αλιείς δεν θα έχουν έλεγχο σε όλη την έκταση των βρετανικών υδάτων παρά μόνο στο 75%, καθώς στο υπόλοιπο ένα τέταρτο θα έχουν πλήρη πρόσβαση εταιρείες αλιείας από τις χώρες της ΕΕ, τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2026.

Οι πιέσεις στελεχών στην ηγεσία των Εργατικών δεν αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συμφωνία ΗΒ - ΕΕ, λόγω της άνετης πλειοψηφίας των κυβερνώντων Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, που συνέρχεται σήμερα Τετάρτη προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία.

Μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου έχει το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει τη δυνατότητα να συζητήσει, αναλύσει και ψηφίσει επί της συμφωνίας έως τις 28/2/2021, εκτός κι αν τα συμβαλλόμενα μέρη - κυβέρνηση Τζόνσον και ΕΕ - συμφωνήσουν σε παράταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ