ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Μακρύς ο δρόμος μέχρι τη συλλογική ανοσία, θα συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ...

...αλλά ο λαός παραμένει εκτεθειμένος χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του

Το γεγονός ότι από την αναγκαία διαδικασία του εμβολιασμού «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες», όπως και ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται», σε συνθήκες που εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μετά από σχεδόν 2 μήνες lockdown, ομολογήθηκε ανοιχτά και στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει ούτε και τώρα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού από την πανδημία, καθώς αυτά λογίζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η χτεσινή ανακοίνωση ότι σε μια σειρά εργατικούς - λαϊκούς δήμους της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και της υπόλοιπης Αττικής, όπως σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Ιλιον, Περιστέρι κ.α. «το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει». Στην... «επιμονή» αυτή βέβαια επιβεβαιώνονται ακριβώς οι καταγγελίες για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Αλλοι 58 θάνατοι - Ξανά πάνω από 1.000 τα νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, χτες άλλοι 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αύξηση των τεστ (σε σχέση με το χαμηλό «ρεκόρ» του περασμένου τριημέρου) συνοδεύτηκε και με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων: Σε 31.929 τεστ διαπιστώθηκαν 1.047 νέα κρούσματα του ιού, με τα συνεχή και απότομα σκαμπανεβάσματα του αριθμού των κρουσμάτων να επιβεβαιώνουν τελικά την υποκαταγραφή και την έλλειψη επαρκών και σταθερών ελέγχων. 458 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Από τα νέα κρούσματα, 327 εντοπίστηκαν στην Αττική (98 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 53 στη Δυτική Αττική, 48 στον Πειραιά, 47 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 30 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 23 στην Ανατολική Αττική) και 197 στη Θεσσαλονίκη. Εντοπίστηκαν επίσης 52 κρούσματα στην Κοζάνη, 50 στη Λάρισα, 37 στον Εβρο, 34 στο Κιλκίς, 30 στη Ροδόπη κ.α.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 136.976 και η πλειοψηφία τους κυμαίνεται μεταξύ 40 - 64 ετών. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 4.730, εκ των οποίων το 85% ήταν άνω των 65 ετών, παρόλο που αντιπροσωπεύουν το 16,8% των κρουσμάτων.

Καταγράφονται 8.500 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια (πάνω από 2.000 στην Αττική και 1.600 στη Θεσσαλονίκη). Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής, δέκα μέρες πριν, εκτιμάται σε περίπου 0,8 στην Αττική και σε 0,6 στη Θεσσαλονίκη.

Αν και καταγράφεται μείωση 50% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και 22% στις ΜΕΘ, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη: Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ covid στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 91%. Επίσης, σημειώθηκε ότι «ένας στους 4 ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, άρα το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και «αποσυμφορείται πιο αργά απ' ό,τι συμπιέστηκε».

«Σήμα κινδύνου» για εργατικούς - λαϊκούς δήμους της Αττικής

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αττική, στη χτεσινή ενημέρωση ανακοινώθηκε η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο μέχρι και την Τετάρτη 6 Γενάρη, ενώ αίρονται οι περιορισμοί στη Μάνδρα, καθώς οι επιδημικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί. Στις 17 Δεκέμβρη, στον δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα είναι 95. Στον δήμο Ελευσίνας υπήρχαν 165 ενεργά κρούσματα και σήμερα είναι 53. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει» στους δήμους Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Ιλίου, Περιστερίου, Αχαρνών και στην περιοχή Ζεφύρι του δήμου Φυλής.

Επίσης, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης (96 ενεργά κρούσματα από 152 πριν μια βδομάδα), Εορδαίας (73 ενεργά από 115) και Βοΐου (34 από 35). Αίρονται τα πρόσθετα μέτρα στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού, καθώς παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Αυξημένα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν και στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα, από σήμερα και για 10 μέρες, ενώ για την ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου στη Βοιωτία αναφέρθηκε ότι παρατηρείται βελτίωση.

Συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και για την Κάλυμνο ανακοινώθηκε επίσης ότι υπάρχει «επιμονή» του επιδημιολογικού φορτίου.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μήνυμα αλληλεγγύης στον καθημερινό αγώνα των υγειονομικών

Από τη χτεσινή συμβολική παρέμβαση στο Νοσοκομείο της πόλης
Από τη χτεσινή συμβολική παρέμβαση στο Νοσοκομείο της πόλης
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να βγει ο λαός όρθιος και νικητής, αλλά και σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τρικάλων, έστειλαν με μια συμβολική μουσική δράση που οργάνωσαν χτες στο προαύλιο του νοσοκομείου η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών.

Μέσα από τις μελωδίες προς τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, οι μουσικοί έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «Είμαστε δίπλα σας έτσι κι αλλιώς ηθικά, τώρα είμαστε δίπλα σας και με την τέχνη μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας με κάθε μέσο».

Ο δε Σύλλογος Γυναικών παρέδωσε ζωγραφιές από παιδιά των μελών του, καλώντας τους υγειονομικούς να στολίσουν με αυτές το Παιδιατρικό Τμήμα και τα ταμπλό των κλινικών.

Ταυτόχρονα, τα σωματεία και οι φορείς μοίρασαν την κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Οι τυμπανοκρουσίες για την άφιξη του εμβολίου στη χώρα μας δεν μπορούν να σκεπάσουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Αντί να ενισχύσει με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό το Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού, συνεχίζει τις μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Ενώ οι ελλείψεις π.χ σε αντιδραστήρια και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό θα μεγαλώσουν, φέρνει νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, κατά 572 εκατ. ευρώ. Απέναντι στην πολιτική αυτή συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα, την αλληλεγγύη μας για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα Μέσα Μεταφοράς, και ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Αναβολή σε εμβολιασμό υγειονομικών

Εμπλοκή στον προγραμματισμένο εμβολιασμό σημειώθηκε χτες για τμήμα των υγειονομικών του Νοσοκομείου «Σωτηρία», λόγω «έλλειψης εμβολίων», με την κυβέρνηση να προσπαθεί μετά τις αντιδράσεις να υποβαθμίσει το θέμα.

Οπως καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων στο «Σωτηρία»,«προ εκπλήξεως βρέθηκαν μια σειρά συνάδελφοί μας στο νοσοκομείο, όταν ενημερώθηκαν το πρωί της Τρίτης 29/12 ότι ο προγραμματισμένος εμβολιασμός αναβάλλεται επ' αόριστον, τη στιγμή που οχήματα επισήμων κατέφθαναν στο νοσοκομείο». Προσθέτει ακόμα ότι «οι συνάδελφοι που πήγαν να εμβολιαστούν σήμερα διαπίστωσαν ότι ο διοικητής έδωσε εντολή εμβόλια στο χώρο του προσωπικού να μεταφερθούν σε αυτόν των επισήμων γιατί τα εκεί εμβόλια είχαν τελειώσει, διακόπτοντας τον εμβολιασμό των υγειονομικών».

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός τους. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 195 υγειονομικοί, ενώ πάνω από 1.000 εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, οι λιγοστές δόσεις εμβολίων τελείωσαν από την τρίτη κιόλας μέρα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε στους εργαζόμενους «με μισόλογα και αόριστες υποσχέσεις, στην αρχή μίλησε για επ΄αόριστον αναβολή, στη συνέχεια ότι θα έρθουν 200 δόσεις την Πέμπτη». Αργά το απόγευμα, σε δήλωσή του ο διοικητής του «Σωτηρία» ισχυρίστηκε ότι αιτία του προβλήματος ήταν η «αστοχία στον προγραμματισμό», ενώ ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι «το θέμα αντιμετωπίστηκε με νέο εφοδιασμό» και από σήμερα ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί κανονικά. Τα περί «προβλήματος προγραμματισμού» επανέλαβε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση.

Νέα κινητοποίηση σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Με νέα κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της πόλης, ενάντια στη συνεχιζόμενη αναστολή των χειρουργείων και στη μετατροπή του νοσοκομείου σε «μίας νόσου». Ταυτόχρονα αναδεικνύουν μια σειρά από διεκδικήσεις για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με ανακοίνωσή της η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας τονίζει ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων έχουν οδηγήσει σε αναδίπλωση τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, η οποία πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η απόφασή της για την αναστολή των χειρουργείων και τη μεταφορά των τμημάτων Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό.

Η Ενωση Ιατρών καλεί τους υγειονομικούς να μην επαναπαυτούν, αντίθετα να πάρουν ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά μέρος στις επόμενες κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας πως συνολικά ο αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού δεν σταματά, αφού παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, Μέσα Ατομικής Προστασίας και εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, καλεί τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς της πόλης να βρεθούν στο πλευρό τους, να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία συνταξιούχων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Ιατρών του ΕΣΥ και Ειδικευμένων του Πανεπιστημιακού, ο Ιατρικός Σύλλογος και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ