ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ

Με επιστολή της η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, Ανα Μαρί Ματσάδο, προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, εκφράζει τις ευχαριστίες του Σώματος για τη στήριξη του ΚΚΕ στην υποψηφιότητα των διεθνιστών γιατρών της Κούβας για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021.

Στην επιστολή σημειώνει: «Γνωρίζουμε τη στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Μπριγάδα των Κουβανών Γιατρών, ενάντια στις φυσικές καταστροφές και σοβαρές επιδημίες "Χένρι Ρίιβ", ως αναγνώριση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρει σε θύματα τέτοιων καταστροφών σε πολλές χώρες του κόσμου.

Παρά τη γενοκτονική πολιτική του αποκλεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο εν μέσω πανδημίας, η Κούβα έχει διατρανώσει τη θέλησή της να βοηθήσει όποιον της το ζητήσει, με την παρουσία και την εμπειρία των επαγγελματιών της, που είναι όχι μόνο υψηλά ειδικευμένοι, αλλά έχουν αποδεδειγμένα επιδείξει υψηλές ανθρώπινες αξίες και πνεύμα αυτοθυσίας για τη διάσωση ζωών.

Σήμερα όσο ποτέ είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη, τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για να αντιμετωπίσουμε με ανθρώπινους και υλικούς πόρους αυτή τη σοβαρή πανδημία. Ο λαός μας, η κυβέρνησή μας έχουν πλήρη συνείδηση της αξίας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε όπου κρίνεται απαραίτητο.

Εν ονόματι του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, των βουλευτών που την συγκροτούμε και του λαού μας, επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μας για την αναγνώριση εκ μέρους σας της προσφοράς της Διεθνούς Μπριγάδας Κουβανών Γιατρών "Χένρι Ρίιβ".

Με την ευκαιρία εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας γιατί καταδικάζετε τον εγκληματικό αμερικανικό αποκλεισμό ενάντια στον λαό μας».

ΚΚ BΡΕΤΑΝΙΑΣ
Αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Πατέρα

Με μήνυμά του προς το ΚΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Ρόμπερτ Γκρίφιθ, εκ μέρους του κόμματος, αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Πατέρα, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή.

Οπως σημειώνει: «Οι σύντροφοί μας θυμούνται τον σύντροφο Κώστα για τον γενναίο, έντονο και ενεργό του ρόλο τόσο στην Ενωση Νέων Κομμουνιστών όσο και στη συνέχεια στο Κόμμα μας, πριν φύγει για την Ελλάδα.

Ηταν ένας πολυτάλαντος σύντροφος, που αφιερώθηκε ανιδιοτελώς στο κίνημα.

Ο θάνατός του είναι ένα χτύπημα στο Κόμμα σας, σε πολλούς συντρόφους στη Βρετανία με τους οποίους εργάστηκε και στους κομμουνιστές παντού.

Στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην σύζυγο του συντρόφου Κώστα και στην οικογένειά του για την τρομερή τους απώλεια».

  • Επίσης η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της για την απώλεια του Κώστα Πατέρα στην σύζυγό του Ειρήνη και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο Κώστας ήταν από το 2005 μέλος του Προεδρείου και του Αντιρατσιστικού Τμήματος της οργάνωσής μας. Η συμβολή του εκεί υπήρξε καθοριστική με δράση και προτάσεις, στην εφαρμογή των οποίων πρωτοστατούσε. Μας βοηθούσε στις μεταφράσεις στα Αγγλικά για κάθε είδους ανακοινώσεις, για οποιοδήποτε Τμήμα της οργάνωσής μας κι αν επρόκειτο, ακούραστα, αγόγγυστα, όσο απασχολημένος κι αν ήταν στον επαγγελματικό του τομέα. Η ένταξη και δράση του Κώστα Πατέρα στην ΕΕΔΔΑ ήταν για μας μια ευτυχής συγκυρία. Δραστήριος, συνεπής, ευγενής, ήρεμος και πάντα χαμογελαστός, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του, άφησε ένα υπέροχο αποτύπωμα στη μνήμη όλων μας όσοι τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε από κοντά».
Επιταχύνεται η κατασκευή του «Nord Stream 2»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Επιταχύνεται η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις το Δεκέμβρη του 2019, περίπου 120 χιλιόμετρα μέσα στα ύδατα της Δανίας και 30 χιλιόμετρα στην ειδική οικονομική ζώνη της Γερμανίας έχουν απομείνει για την ολοκλήρωσή του.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού, αξίας 9,5 δισ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται και από ευρωπαϊκά μονοπώλια, διακόπηκαν πριν από ένα χρόνο εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες συνεργάζονταν για την κατασκευή του. Οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι όμως στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και προχωρούν ταχύτατα, καθώς η «Gazprom» βρήκε δικό της πλοίο που θα χρησιμοποιήσει στην τοποθέτηση των ειδικών σωληνώσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, με το ρυθμό αυτό ο «Nord Stream 2» όχι μόνο θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, αλλά θα μπορεί και να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2021. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ο Αντρέας Σίρενμπεκ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας «Uniper SE», μίας εκ των εταιρειών που χρηματοδοτούν την κατασκευή του αγωγού, δήλωσε βέβαιος πως «ο αγωγός θα ολοκληρωθεί». Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», τόνισε πως «πολλοί ενδεχομένως δεν συμπαθούν τον αγωγό, αλλά η Ευρώπη τον χρειάζεται», αναφερόμενος στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών - κυρίως της Γερμανίας - και των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του «Nord Stream 2» είναι κατάφωρος προστατευτισμός με στόχο την προώθηση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε για ακόμη μια φορά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η βασική ιδέα εξαιτίας της οποίας οι συνάδελφοί μας από το εξωτερικό (σ.σ. ΗΠΑ) αντιτίθενται στο "Nord Stream 2" συνδέεται πρώτα απ' όλα με την ανάγκη προώθησης του δικού τους προϊόντος, του LNG», δήλωσε.

«Αυτό το εργαλείο είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Ολοι το καταλαβαίνουν αυτό, γι' αυτό και οι ενδιαφερόμενες χώρες και εταιρείες της Ευρώπης υποστηρίζουν το έργο. Είμαι βέβαιος ότι δεδομένης αυτής της υποστήριξης θα υλοποιηθεί», πρόσθεσε ο Νόβακ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Υποκριτικό ενδιαφέρον για τη ζωή εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν μείνει άστεγοι στη μεθοριακή πόλη Μπίχατς της βορειοδυτικής Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξέφρασε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιόχαν Σάτλερ, «ανησυχώντας» για τη ζωή αρκετών εκατοντάδων μεταναστών που παραμένουν άστεγοι. Χαρακτήρισε την κατάσταση «απολύτως απαράδεκτη», αλλά απέφυγε να πάρει μέτρα από μέρους της ΕΕ. Από τις 23 Δεκέμβρη, όταν μια πυρκαγιά έκαψε έναν καταυλισμό κοντά στην πόλη Μπίχατς στη βορειοδυτική Βοσνία, χίλιοι μετανάστες παραμένουν άστεγοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βροχερό καιρό.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστή της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ κοντά στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, το Σάββατο προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο Τούρκοι και τον τραυματισμό άλλων 14 ατόμων (οι τρεις Τούρκοι).

ΝΪΑΜΕΪ.-- Διαδοχικές επιθέσεις τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ σε χωριά του δυτικού Νίγηρα προκάλεσαν μέσα στο τελευταίο τριήμερο το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων. Η επίθεση θεωρείται η χειρότερη σφαγή αμάχων σε αυτήν τη χώρα, που βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων ισλαμιστών.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Μάλι, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν πάτησε σε νάρκη. Με τον ίδιο τρόπο είχαν σκοτωθεί πριν από δύο βδομάδες άλλοι τρεις Γάλλοι στρατιώτες.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν ξανά το περασμένο Σάββατο έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαιτώντας να παραιτηθεί με βάση τις τρεις σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει στο δικαστήριο τους επόμενους μήνες, πιθανώς μετά τις νέες πρόωρες εκλογές της 23ης Μάρτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προχωράνε οι μετά το Brexit συμφωνίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξεκίνησε η πραγματική δοκιμασία για τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τη Θάλασσα της Μάγχης μετά την εκπνοή της μεταβατικής φάσης του Brexit με τη διέλευση χιλιάδων φορτηγών που είχαν προγραμματιστεί να αποχωρήσουν από λιμάνια της Νότιας Αγγλίας.

Οι οδηγοί των φορτηγών με προορισμό την Ευρώπη, για να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο Κεντ, πρέπει να διαθέτουν άδεια, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά και αποδεικνύει πως έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει τις διατυπώσεις που επιβάλλονται. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 στερλινών (334 ευρώ). Η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως οι οδηγοί των φορτηγών μπορεί να φθάσουν στο Ντόβερ χωρίς την άδεια αυτή, κάτι που θα επιφέρει καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα μέσα στο λιμάνι και γύρω από αυτό.

Στις πύλες εξόδου - εισόδου έχουν στηθεί πάνω από 10 χώροι για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού Covid-19 για τους οδηγούς, ενώ οι περίπου 1.000 νέοι Βρετανοί συνοριοφύλακες θα ξεκινήσουν τους πλήρεις τελωνειακούς ελέγχους από τον ερχόμενο Ιούλη.

Η επιτυχία των διευθετήσεων για την εποχή μετά το Brexit θεωρείται σημαντική για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που διαχειρίζεται παράλληλα τις δυσκολίες στη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει ήδη πάνω από 75.000 νεκρούς.

Η νέα εποχή των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πάντως δεν δείχνει να αποκλιμακώνει τις εντάσεις στις σχέσεις της κυβέρνησης Τζόνσον με εκείνη της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, που ασκεί πίεση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της χώρας της. Σε περίπτωση νίκης, υπόσχεται πως η Σκοτία, η οποία το 2016 είχε ψηφίσει σε ποσοστό 62% εναντίον του Brexit, θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς πάντως ανακοινώθηκε συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Βρετανίας και Ισπανίας για το θύλακα του Γιβραλτάρ που είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Η περιοχή θα υπόκειται μεταξύ άλλων σε διατάξεις που αφορούν τη ζώνη Σένγκεν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Γιβραλτάρ και Ισπανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ