ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας

Στο επίκεντρο η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με σύνθημα «Ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα», πραγματοποιήθηκε χτες, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, η τρίωρη στάση εργασίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του κλάδου στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μέχρι τη λήξη του ωραρίου της υπηρεσίας πρασίνου, ενώ τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου έδωσαν συνέντευξη Τύπου ώστε να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου, ο πρόεδρός του, Ζήσης Γκαραλιάκος, στάθηκε στην επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους εν μέσω lockdown και στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου «παρατηρούνται δεκάδες κρούσματα από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, στην πράξη ακόμα και τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα υπονομεύονται. Η εντατικοποίηση στον κλάδο σπάει κόκαλα, με αποτέλεσμα να γίνονται δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" κάθε χρόνο, συνάδελφοί μας να χάνουν τη ζωή τους. Με ευθύνη των δημοτικών αρχών, πολλές φορές δεν εξασφαλίζονται ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας), ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια για τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας. Την ίδια ώρα προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς υπηρεσιών, που θα χειροτερέψουν τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να δοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται από τη ΣΣΕ, προσαρμοσμένα και αυξημένα λόγω Covid-19, και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Να δοθούν χωρίς καθυστερήσεις τα ΜΑΠ και τα γάλατα των προηγούμενων χρόνων. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς - ασφαλείς συνθήκες στέγασης για τις ανάγκες των εργαζομένων. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες. Αμεσα να γίνουν όλες οι προληπτικές ετήσιες ιατρικές - βιοχημικές εξετάσεις και τα εμβόλια, δωρεάν, σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Να υπάρχουν τεχνικός Ασφαλείας και γιατρός Εργασίας σε όλους τους δήμους. Καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο δήμο Ζίτσας

Την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο δήμο Ζίτσας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων στο εργοτάξιο καθαριότητας.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες της πίσω από τις «οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ» και τη «συνεχή επαγρύπνηση και ατομική ευθύνη με αυστηρή τήρηση των μέτρων», ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του αποκαλύπτει τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν ήδη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα: «Τα γραφεία του εργοταξίου συνεχίζουν να στεγάζονται σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο κοντέινερ, στο οποίο είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις», χωρίς υπόστεγο και ΜΑΠ στους συμβασιούχους εργαζόμενους. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο δημαρχείο, με γραφεία χωρίς παράθυρα και συνωστισμό υπαλλήλων.

Ο Σύλλογος διεκδικεί από τη δημοτική αρχή την πραγματοποίηση περιοδικών μοριακών τεστ στο σύνολο του προσωπικού, να αποδοθούν επαρκή ΜΑΠ, κατάλληλη διαμόρφωση των εργασιακών χώρων κ.λπ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης για την προστασία της υγείας

Πολύμορφη δραστηριότητα από σήμερα για μέτρα στους χώρους δουλειάς

Σειρά κινητοποιήσεων παράλληλα με άλλες αγωνιστικές δράσεις ξεδιπλώνουν αυτές τις μέρες συνδικάτα που δρουν στο Μενίδι, μια περιοχή που - όπως πριν από λίγο καιρό η Δυτική Αττική - έχει μπει σε καθεστώς αυστηρού lockdown, με τον αριθμό των κρουσμάτων να χτυπά «κόκκινο», ενώ στους χώρους δουλειάς δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, σήμερα νωρίς το πρωί είχε προγραμματιστεί εξόρμηση σε σημεία διέλευσης των εργαζομένων προς τη Βιομηχανική Ζώνη της περιοχής, ενώ για τις επόμενες μέρες έχουν αποφασιστεί:

Αύριο, στις 9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου. Την Παρασκευή 29 Γενάρη, στις 4.30 μ.μ. κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών. Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. συμμετοχή σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Την πρωτοβουλία των αγωνιστικών παρεμβάσεων πήραν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Αθήνας), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου) και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Σε κάλεσμά τους σημειώνουν ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, «με μία πολύ μεγάλη βιομηχανική ζώνη, που συγκεντρώνει εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που μεταφέρονται καθημερινά από άλλους δήμους της Αττικής για να δουλέψουν». Η αύξηση των κρουσμάτων «επιβεβαιώνει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, θα συνεχίζεται ένα "πινγκ πονγκ" του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων».

Την ίδια στιγμή «πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού οι επιχειρήσεις όπου απασχολούνται τους έχουν θέσει σε αναστολή ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Στη ΦΕΙΔΑΣ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από 3 μήνες. Στην PRODIS η εργοδοσία προχώρησε σε 3 απολύσεις με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις που έχει στις πωλήσεις της. Δεν έχουν παρθεί μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, ώστε να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στη δουλειά».

Τα σωματεία καλούν σε ενίσχυση της δράσης στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους: Συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών. «Στήνουμε επιτροπές στο χώρο δουλειάς και απαιτούμε να παρθούν μέτρα», τονίζουν.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης διαιωνίζει τις ελλείψεις

Περιοδείες βουλευτών του ΚΚΕ σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν τη μάχη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, διαπίστωσαν για άλλη μια φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης στη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, στα Νοσοκομείο Σερρών και «Αγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Στις Σέρρες, κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή και την Γραμματέα της ΤΕ Σερρών, Αλεξία Μπούμπα, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, που στο επίκεντρο έθεσαν τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, και στη συνέχεια με τον διοικητή και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον διευθυντή της μονάδας Covid του νοσοκομείου, αναδείχθηκαν οι δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες χρειάστηκε να δουλέψουν ιδιαίτερα το Νοέμβρη, οπότε το νοσοκομείο είχε ξεπεράσει τα όριά του. Ομως, και σήμερα που η πίεση έχει μειωθεί το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι έμεινε με μόλις έναν αναισθησιολόγο.

Οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τόσο υγειονομικούς όσο και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με τις τεχνικές υπηρεσίες να έχουν μείνει με ελάχιστους εργαζόμενους και να ανοίγει καθημερινά και περισσότερο ο δρόμος για την είσοδο εργολάβων.

Στη διάρκεια της περιοδείας, τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν και με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, των οποίων τον επόμενο μήνα λήγουν οι συμβάσεις και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, που λειτούργησε αποκλειστικά ως νοσοκομείο νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ενταχθεί στις τακτικές εφημερίες των νοσοκομείων. Το νοσοκομείο πέρα από την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει, ασφυκτιά και λόγω έλλειψης χώρων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προ πανδημίας, τις μέρες εφημερίας δεν μπορούσε να λειτουργεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του καθώς εκεί λειτουργούσαν και τα ΤΕΠ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο και να παλέψουν ενάντια στο σχεδιασμό που υπάρχει για να λειτουργούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που σημαίνει πως θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, διαιωνίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού και επεκτείνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αμεση παρέμβαση ενάντια στην αναστολή λειτουργίας της «Βιοκλινικής» Πειραιά

Την αναστολή της λειτουργίας της «Βιοκλινικής» στον Πειραιά, από σήμερα Τετάρτη και για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η διεύθυνση προσωπικού του ομώνυμου ομίλου, «για λόγους ανακαίνισης».

Η ανησυχία των εργαζομένων είναι έντονη, ενώ όπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, «στην ενημέρωση που έγινε ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να δηλώσουν αν επιθυμούν μετακίνηση σε άλλη εταιρεία του ομίλου ή όχι».

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «στην ενημέρωση οι εκπρόσωποι της εταιρείας απέκρυψαν ότι η αναστολή λειτουργίας γίνεται με υπαιτιότητα του εργοδότη, για λόγους επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως επίσης τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του εργοδότη που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση». Επίσης, οι «εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησης για όσους εργαζόμενους αρνηθούν να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία του ομίλου», ούτε σχετικά με το μέλλον της κλινικής, «αν δηλαδή μετά τις εργασίες ανακαίνισης θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κλινική ή θα αλλάξει χρήση, και τι θα σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας». Προσθέτει ότι «η εταιρεία, παρόλο που έχει υποχρέωση, απέκρυψε από το Σωματείο - δηλαδή από τους νόμιμους και πραγματικούς εκπρόσωπους των εργαζομένων - την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας της κλινικής και τις προθέσεις της. Αντίθετα, επιχείρησε με ατομική "συζήτηση", σε τοπίο ασάφειας και υποθέσεων, να αποσπάσει δήλωση προθέσεων».

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία διαπραγμάτευση σε ατομικό επίπεδο, μέχρι να αποσαφηνιστούν επίσημα όλα τα δεδομένα, ενώ με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην κλινική στις 21/1, όπου τα αιτήματά του επικυρώθηκαν ομόφωνα από τους εργαζόμενους. Τώρα το Σωματείο απαιτεί άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ομίλου, για όλα τα παραπάνω θέματα.

Εστία διασποράς το στρατόπεδο Νταλίπη

Σε σημαντική εστία διασποράς του κορονοϊού φαίνεται πως εξελίσσεται το στρατόπεδο Νταλίπη στη Θεσσαλονίκη, καθώς, σύμφωνα με το «GR Times», μέσα σε ελάχιστα 24ωρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 13 κρούσματα.

Στο στρατόπεδο φιλοξενείται η Στρατιωτική Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ). Ορισμένοι από τους φαντάρους που βρέθηκαν θετικοί πήγαν στα σπίτια τους για να παραμείνουν σε καραντίνα και κάποιοι χρειάστηκε να μεταφερθούν για νοσηλεία στο 424 ΓΣΝΕ.

Εκτιμάται ότι στη διασπορά του ιού εντός του στρατοπέδου συνέβαλε πιθανώς η πρόσφατη κατάταξη της νέας σειράς (ΕΣΣΟ), η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ