ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Εκρηξη και πυρκαγιά σε Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης

Στο σκοτάδι η μισή Αττική και η Πελοπόννησος

INTIME NEWS

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν την Κυριακή το βράδυ περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά από ισχυρή έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ ήταν η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά. Εκτιμάται πως 1 εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που υπέστησαν τις συνέπειες από την πυρκαγιά.

Στην Αττική επανηλεκτροδοτήθηκαν το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα, όπως και η Αίγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνέχισαν να εργάζονται για να επανηλεκτροδοτηθούν μεμονωμένες αναχωρήσεις μέσης τάσης στις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Στον τόπο επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, ενώ μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του ΠΣ διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Επρόκειτο για μια δύσκολη επιχείρηση, όπου χρησιμοποιήθηκε και αφρός και η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν μεγάλη λόγω των υγρών λαδιών και καυσίμων που καίγονταν. Επίσης, από τη φωτιά προκλήθηκε και το σχετικό νέφος στην περιοχή.

Κλιμάκιο του «Δημόκριτου» μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους, ενώ λόγω της έκρηξης σήμανε συναγερμός και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Λόγω της διακοπής ρεύματος πολίτες ζητούσαν βοήθεια, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των συσκευών οξυγόνου για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ: «Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε (σ.σ. προχτές), στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτήν τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο». Σε δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται πως η αιτία της πυρκαγιάς διερευνάται και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν τώρα μέτρα για την πρόληψη ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Αττική

Ανακοίνωση με αφορμή την έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπροπύργου

Το καίριο ζήτημα της λήψης μέτρων για την πρόληψη ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Αττική επαναφέρει η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Με αφορμή την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο, το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, ανησυχία που δικαιολογημένα έχει ο λαός και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αττικής.

Παρόλο που σε αυτήν την περίπτωση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, το πρόβλημα παραμένει εξαιτίας της εξελισσόμενης έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πιθανότητα ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος, στο σύνολο της Δυτικής Αττικής όπου εδράζεται ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας.

Αυτή η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι εξακολουθεί με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να υπάρχει ένα πραγματικό χάος και μια αναρχία σε σχέση με τις χρήσεις γης. Σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική, δίπλα και μέσα στους οικιστικούς ιστούς, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επικίνδυνες μονάδες, εργοστάσια με επικίνδυνες ουσίες ή μεγάλες ποσότητες καυσίμων, εγκατάσταση ΧΥΤΑ και άλλα.

Ενώ με το συγκεκριμένο παράδειγμα του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο παραμένουν ερωτήματα κατά πόσο ανανεώνεται και συντηρείται ο εξοπλισμός και οι υποδομές με το αναγκαίο προσωπικό, σε συνδυασμό με τη λήψη αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος σταθμός απέχει μόλις λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του Ασπρόπυργου, παράδειγμα που δεν είναι και το μοναδικό.

Συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης σε χώρους εργασίας με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. διότι αυτά αποτελούν κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από τη μεριά του κράτους δεν γίνεται έλεγχος τήρησης αυτών των κανόνων.

Πολύ περισσότερο που απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίες οδοί μαζικής διαφυγής αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού σε μια περιοχή.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το κράτος είναι αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ απουσιάζει παντελώς όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ο λαός της Δυτικής Αττικής είναι ώρα να παλέψει για τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών του, που δεν μπορούν άλλο να θυσιάζονται στο βωμό των κερδών των λίγων».

ΚΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθεί πίσω η απόφαση σύμπραξης του δήμου Αθήνας με ιδιωτική εταιρεία για την «ανάπλαση» του Στρέφη

Να παρθεί πίσω η απόφαση σύμπραξης του δήμου Αθήνας με την εταιρεία «Prodea Investments» για τη λεγόμενη ανάπλαση του Στρέφη απαιτούν οι ΚΟ Νεάπολης - Εξαρχείων του ΚΚΕ και καλούν τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής, τη νεολαία να παλέψουν, οργανωμένα, μέσα από τους φορείς τους, απέναντι στα σχέδια που υποβαθμίζουν τις λαϊκές ανάγκες.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν:

«Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την "αστική ανάπλαση" στο Κέντρο της Αθήνας και έχει ενημερώσει εργαζόμενους - κατοίκους - νέους, αποκαλύπτοντας τις κοινές προθέσεις της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Η νέα εξέλιξη που αφορά το λόφο του Στρέφη και την ανάπλασή του, είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ παρεμβάσεων μαζί με τα εξής που αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Την τμηματική - πλέον - υλοποίηση του "Μεγάλου Περιπάτου".
  • Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου, ανάμεσα σε Ελληνικό Δημόσιο - ΠΑΕ ΠΑΟ - ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ - Δήμο Αθήνας.
  • Την "αξιοποίηση" του Εθνικού Κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείρισή τους.
  • Την αλλαγή χρήσεων στις ζώνες στο Πάρκο Γουδή, για εμπορευματική χρήση.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο δήμο Αθήνας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψήφισαν όλα τα παραπάνω. Ειδικά για το λόφο του Στρέφη αναπτύξαμε το εξής σκεπτικό:

  • Οτι η εγκατάλειψη του λόφου έχει την υπογραφή όλων των δημοτικών αρχών και της σημερινής.
  • Οτι η μελέτη και οι αναγκαίες παρεμβάσεις ανάπλασης δεν έχουν την ανάγκη κανενός ιδιώτη.
  • Οτι η ''δωρεά'' της "Prodea" είναι επένδυση άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, για την οποία συμπράττει ο δήμος.
  • Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης, καθαριότητας, φωτισμού, δημιουργίας παιδικής χαράς και άλλα, με ευθύνη δήμου και κράτους.

Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή (ΝΔ) θέλει να υλοποιήσει σειρά παρεμβάσεων που θα βγάζουν ωφελημένες τις μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, του τουρισμού, του real estate και άλλων.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, κινούνται στη γραμμή των κομμάτων τους και έχουν τις δικές τους ευθύνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρχικά τον "Μεγάλο Περίπατο" και τώρα κάνει αντιπαράθεση στα επιμέρους, εμφανίζοντας την εξέλιξη με τον Στρέφη ως κεραυνό εν αιθρία. Συμφωνεί με τη στρατηγική του συνολικού σχεδίου γι' αυτό και χαιρέτισε τη δημοτική αρχή ότι επιτέλους "πέρασε (η δημοτική αρχή) από τη συκοφάντηση της Ανάπλασης Αθήνας στην υιοθέτηση και συνέχιση πολλών προτάσεών μας". Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και τη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό - Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ μαζί με το ΚΙΝΑΛ έχουν εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΑΕ για τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου. Το δε ΚΙΝΑΛ συμπράττει από την αρχή στην υλοποίηση του σχεδίου, ψηφίζοντας σχεδόν κάθε πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και παραθέτοντας μέσω της παράταξής του ένα συμπληρωματικό σχέδιο ευρύτερης ανάπλασης, φυσικά με τον ίδιο στόχο.

Το επενδυτικό και χωροταξικό πλαίσιο για την Αθήνα, όπως διαμορφώνεται από τις κυβερνήσεις (προηγούμενες και τωρινή), είναι τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού για την Αττική και έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτήν τη βάση προτάσσονται έργα με τέτοια στόχευση και χάνουν το δρόμο τους αναγκαίες παρεμβάσεις για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης, για ελεύθερους χώρους, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, έργα αντισεισμικής ή αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ.

Η ένταση της καταστολής είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που έχει για θεό την προστασία και προώθηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα που αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική ευρύτερα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής, τη νεολαία να παλέψουν απέναντι σε αυτά τα σχέδια που υποβαθμίζουν τις λαϊκές ανάγκες, οργανωμένα, μέσα από τους φορείς τους».

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Βασίλης Χατζόγλου

«Εφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής ο σύντροφος Βασίλης Χατζόγλου, μετά από πολύμηνη μάχη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Γεννημένος το 1950, παντρεμένος με την Γεωργία και πατέρας του Σωτήρη και του Γιάννη, ο σύντροφος Βασίλης οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετά στο Κόμμα από το 1973.

Αρχικά στις Κομματικές Οργανώσεις Μετάλλου, όπου δούλευε τότε, και μετά στα συνταξιουχικά σωματεία των ΕΒΕ και στη συνοικία, ο σύντροφος Βασίλης τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι θα τον αποχαιρετήσουν με πολιτική κηδεία σήμερα Τρίτη, στις 3 το μεσημέρι, στο Γ' Νεκροταφείο. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων να δοθεί ενίσχυση στο Κόμμα, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος.

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατό του εκφράζει στους συγγενείς του η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Νίκαιας του ΚΚΕ, μέλος της οποίας ήταν ο σ. Βασίλης Χατζόγλου.

  • Η Συντακτική Επιτροπή και όλο το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Σωτήρη Χατζόγλου και στην οικογένειά του, για το θάνατο του πατέρα του.
  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας κυρ Βασίλη, του ακούραστου συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Θα μας λείψεις

Νικολέττα - Νίκος - Νεφέλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ