Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Εκρηξη και πυρκαγιά σε Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης

Στο σκοτάδι η μισή Αττική και η Πελοπόννησος

INTIME NEWS

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν την Κυριακή το βράδυ περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά από ισχυρή έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ ήταν η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά. Εκτιμάται πως 1 εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που υπέστησαν τις συνέπειες από την πυρκαγιά.

Στην Αττική επανηλεκτροδοτήθηκαν το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα, όπως και η Αίγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνέχισαν να εργάζονται για να επανηλεκτροδοτηθούν μεμονωμένες αναχωρήσεις μέσης τάσης στις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Στον τόπο επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, ενώ μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του ΠΣ διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Επρόκειτο για μια δύσκολη επιχείρηση, όπου χρησιμοποιήθηκε και αφρός και η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν μεγάλη λόγω των υγρών λαδιών και καυσίμων που καίγονταν. Επίσης, από τη φωτιά προκλήθηκε και το σχετικό νέφος στην περιοχή.

Κλιμάκιο του «Δημόκριτου» μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους, ενώ λόγω της έκρηξης σήμανε συναγερμός και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Λόγω της διακοπής ρεύματος πολίτες ζητούσαν βοήθεια, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των συσκευών οξυγόνου για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ: «Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε (σ.σ. προχτές), στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτήν τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο». Σε δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται πως η αιτία της πυρκαγιάς διερευνάται και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ