ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στην επιφάνεια οι ενδοαστικές κόντρες και οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν ομόφωνα τον νέο διευθυντή της CIA

2020 CQ-Roll Call, Inc.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν ομόφωνα τον νέο διευθυντή της CIA
Οι ενδοαστικές κόντρες στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι της αστικής τάξης της χώρας, όπως η έμφαση στον σφοδρό ανταγωνισμό με την Κίνα, αναδεικνύονται μέσα από τις διαδικασίες στο Κογκρέσο για την έγκριση των διορισμών αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης.

Ετσι, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγκαζόταν να αποσύρει την υποψήφια που πρότεινε για τη θέση της διευθύντριας κρατικού προϋπολογισμού, την ίδια ώρα με χαρακτηριστική ομοφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων εγκρίθηκε ο νέος επικεφαλής της CIA, ο οποίος στη σχετική ακρόαση στη Γερουσία είχε ξεχωρίσει ως «κλειδί» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» την αντιμετώπιση της Κίνας...

Ομόφωνη έγκριση του νέου διευθυντή της CIA - Εμφαση στη μάχη με την Κίνα

Ενάμιση μήνα μετά την ορκωμοσία του Προέδρου, έχουν εγκριθεί από τη Γερουσία τουλάχιστον 13 υπουργοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και οι νέοι διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, στο FBI και στη CIA.

Αυτός ωστόσο που εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ήταν ο 64χρονος διπλωμάτης καριέρας Γουίλιαμ Μπερνς, που αναλαμβάνει νέος διευθυντής της CIA (πρόσωπο διαφορετικό από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο).

Μιλώντας πριν λίγες μέρες στην επιτροπή, ο Μπερνς είχε αποκαλέσει την Κίνα έναν «τρομερό, αυταρχικό αντίπαλο», που ενισχύει την ικανότητά του να κλέβει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να καταπιέζει τον λαό της, να διευρύνει το πεδίο της και να οικοδομεί επιρροή στο εσωτερικό των ΗΠΑ...

Αναφέρθηκε ακόμα στις «γνωστές» απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται, όπως από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας κινήθηκε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, στην πρώτη μεγάλη ομιλία για την εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε την Κίνα τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία του 21ου αιώνα» για τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως πρέπει κάποιος να την αντιμετωπίσει «από θέση ισχύος». Ζήτησε «αναζωογόνηση» των συμμαχιών της Ουάσιγκτον και την ανανέωση της συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς έναντι της Κίνας. Πρόσθεσε ότι και άλλες χώρες συνιστούν «σοβαρές προκλήσεις», κατονομάζοντας ως τέτοιες τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, ενώ κάποιες άλλες τις έβαλε στην κατηγορία των «σοβαρών κρίσεων» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή «την Υεμένη, την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ».

Παζάρια γύρω από υποψηφιότητες, συνέχεια στα μέτρα «εμπορικού πολέμου»

Αντίθετη εξέλιξη με την ομόφωνη στήριξη του νέου διευθυντή της CIA είχε η περίπτωση της Νίρα Τάντεν, που ο Πρόεδρος Μπάιντεν την προόριζε για τη θέση της διευθύντριας κρατικού προϋπολογισμού.

Επικαλούμενοι τα επιθετικά σχόλιά της για Ρεπουμπλικάνους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αλλά και ορισμένοι από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς εναντιώθηκαν και τελικά πέτυχαν την απόσυρση της υποψηφιότητάς της. Η εξέλιξη σχολιάστηκε από ορισμένα αμερικανικά δίκτυα σαν η πρώτη «ήττα» του νέου Προέδρου.

Στον «αέρα» παραμένουν οι περιπτώσεις έγκρισης διορισμών σε όχι τόσο νευραλγικά πόστα, όπως τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κ.ά.

Η περίπτωση της Τάντεν δείχνει πως θα ακολουθήσουν ακόμα σκληρότερες αντιπαραθέσεις και ενδοαστικά παζάρια στη Γερουσία, ιδιαίτερα όταν θα προωθηθεί για συζήτηση το πακέτο στήριξης της οικονομίας με 1,9 τρισ. δολάρια, αλλά και το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται και από τη νέα κυβέρνηση μέτρα «προστατευτισμού» για τους αμερικανικούς ομίλους, στο πλαίσιο του «εμπορικού πολέμου». Λίγες ώρες μετά τον διορισμό της νέας υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, το υπουργείο της ανακοίνωσε οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στην εισαγωγή ελασμάτων αλουμινίου από 18 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι δασμοί αυτοί κυμαίνονται έως 2,72% για τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Ανακοινώσεις για σχέδιο πιθανής επίθεσης στο Καπιτώλιο

Στο φόντο των ενδοαστικών διεργασιών, προκάλεσε αίσθηση και η προχτεσινή κατάθεση του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι για τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο. Μιλώντας στη Γερουσία κατήγγειλε τις ομάδες υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, λέγοντας πως επέδειξαν συμπεριφορά «εγχώριας τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, σχέδιο πιθανής επίθεσης σήμερα, 4 Μάρτη, στο κτίριο του Κογκρέσου αποκάλυψε χτες η αστυνομική δύναμη που έχει αναλάβει τη φρούρηση του Καπιτωλίου. Αστυνομικός αξιωματούχος επικαλείται πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις άγνωστης παραστρατιωτικής οργάνωσης «να εισβάλει διά της βίας στο Καπιτώλιο στις 4 Μαρτίου». Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται πως η αστυνομική δύναμη είναι «ενήμερη και προετοιμασμένη για κάθε δυνατή απειλή» και συνεργάζεται με τις τοπικές, τις πολιτειακές και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας σχετίζεται με τις φήμες εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η οργάνωση QAnon, περί «ορκωμοσίας» του ηττημένου πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 4 Μάρτη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ερευνα στη Χάγη για εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων

Ικανοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή και αγανάκτηση στην ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε η έναρξη έρευνας από την επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Φατού Μπενσούντα, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνη του 2014 (οπότε ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την τελευταία μεγάλη πολύνεκρη επίθεση).

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε έτοιμο να παράσχει στους εισαγγελείς του ΔΠΔ κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ αντίθετα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, έκανε λόγο για «αντισημιτική» και «σκανδαλώδη απόφαση» που θα πρέπει «να ακυρωθεί».

Είχε προηγηθεί την Τρίτη μία ακόμη (μη αναγγελθείσα αρχικώς) συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και Ιορδανίας, με επίκεντρο την κινητικότητα για την επανέναρξη, τους επόμενους μήνες, των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου, συζήτησαν τη σημασία επίτευξης λύσης για το Παλαιστινιακό στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών. Ο Ιορδανός υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στα αυξημένα κρούσματα κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων, παρενόχλησης Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους, αλλά και για τα διαδοχικά σχέδια κατασκευής ή επέκτασης εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πολύ λακωνικός ήταν στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός, που είπε πως συζήτησαν... «πλειάδα θεμάτων».

Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εμπρηστικών επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε χριστιανικούς ναούς και μοναστήρια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τα ξημερώματα της Τρίτης, Εβραίοι έποικοι προκάλεσαν πυρκαγιά στην είσοδο ρουμάνικου μοναστηριού στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, με συνέπεια περιορισμένες υλικές ζημιές. Στις αρχές Δεκέμβρη, Εβραίος έποικος συνελήφθη γιατί έριξε εύφλεκτο υγρό στο εσωτερικό του ναού της Γεθσημανής για να προκαλέσει φωτιά. Συνελήφθη από Παλαιστίνιους και παραδόθηκε στις αρχές.

  • Εντονη δυσαρέσκεια προκαλεί η πρόσφατη καταδίκη της Παλαιστίνιας βουλευτή Χαλίντα Τζαράρ, που εκπροσωπεί το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», από ισραηλινό στρατοδικείο, επειδή συμμετείχε σε «παράνομο κόμμα». Της επιβλήθηκαν διετής φυλάκιση και πρόστιμο 1.200 δολαρίων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τις νέες δολοφονικές επιθέσεις κατά διαδηλωτών στο Ιράκ

Τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης του Ιράκ κατά εργαζόμενων διαδηλωτών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόσφατο νέο κύμα άγριας καταστολής ενάντια σε λαϊκές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται κατά της κυβέρνησης, στη Νασιρίγια και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η ανακοίνωση επισημαίνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική της ιρακινής κυβέρνησης, την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και την καταστολή κατά των λαϊκών αγώνων, που οδήγησε το τελευταίο διάστημα στο θάνατο περισσότερων από 10 διαδηλωτών και στον τραυματισμό εκατοντάδων. Το ΚΚΕ απαιτεί από την ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσει την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους διαδηλωτές και εκφράζει την αλληλεγγύη του με την εργατική τάξη και το λαό της χώρας, που αντιμετωπίζει πολύ οξυμένα προβλήματα και υποφέρει από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

ΙΡΑΚ
Επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση

Επίθεση με περίπου 10 ρουκέτες σημειώθηκε νωρίς χτες στην αεροπορική βάση Αϊν αλ Ασαντ, που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο δυτικό Ιράκ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Στην ίδια ακριβώς αεροπορική βάση των ΗΠΑ, πριν 14 μήνες είχε πραγματοποιηθεί ιρανική βαλλιστική επίθεση σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Η χτεσινή επίθεση εκδηλώνεται ένα διήμερο πριν την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σε Βαγδάτη, νότιο Ιράκ και αυτόνομο Κουρδιστάν. Εκπρόσωπος στο Βατικανό ανακοίνωσε πως η επίσκεψη θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για τους δράστες της επίθεσης. Οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν πως οι ρουκέτες εξαπολύθηκαν από το Ανμπαρ της δυτικής Βαγδάτης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, έκανε λόγο για «ισχυρή αναβίωση» του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και ζήτησε να συνεδριάσει εκ νέου και μετά από πολύ καιρό ο υπό αμερικάνικη διοίκηση «Διεθνής Συνασπισμός κατά του ΙΚ».

Επικοινωνία των Προέδρων Γαλλίας - Ιράν

Στο πλαίσιο των ευρύτερων παζαριών γύρω από τη Συμφωνία του 2015

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν προχτές το βράδυ οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Ιράν Χασάν Ροχανί, με φόντο το νέο παζάρι που επιχειρείται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, γύρω από τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα του Ιράν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε το Ιράν να προβεί σε «σαφείς και άμεσες χειρονομίες» για να «επανέλθει στον σεβασμό των υποχρεώσεών του» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για τις αποφάσεις που έλαβε το Ιράν «κατά παράβαση της Συμφωνίας της Βιέννης» για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επανέλαβε δε την πρόσκληση για συμμετοχή του Ιράν σε νέο διάλογο για τη «διάσωση» της Συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ.

Ο Ιρανός ηγέτης επεσήμανε πως η Συμφωνία του 2015 δεν χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης αλλά εφαρμογής, και πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η επιστροφή των ΗΠΑ. Στην επίσημη ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας ο Μακρόν φέρεται να εξέφρασε την «ετοιμότητα της Ευρώπης να γίνει πιο ενεργή τις επόμενες βδομάδες για να αναβιώσει η Συμφωνία».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε ενημερώσει αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Παρίσι ότι η κυβέρνηση Μακρόν, σε συνεργασία με Γερμανία και Βρετανία, θα εκδώσουν αύριο ανακοίνωση που θα καλεί το Ιράν «να επαναλάβει αμέσως ολόκληρο το πρόγραμμα επιθεώρησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ