Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ερευνα στη Χάγη για εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων

Ικανοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή και αγανάκτηση στην ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε η έναρξη έρευνας από την επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Φατού Μπενσούντα, για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνη του 2014 (οπότε ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την τελευταία μεγάλη πολύνεκρη επίθεση).

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε έτοιμο να παράσχει στους εισαγγελείς του ΔΠΔ κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ αντίθετα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, έκανε λόγο για «αντισημιτική» και «σκανδαλώδη απόφαση» που θα πρέπει «να ακυρωθεί».

Είχε προηγηθεί την Τρίτη μία ακόμη (μη αναγγελθείσα αρχικώς) συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και Ιορδανίας, με επίκεντρο την κινητικότητα για την επανέναρξη, τους επόμενους μήνες, των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου, συζήτησαν τη σημασία επίτευξης λύσης για το Παλαιστινιακό στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών. Ο Ιορδανός υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στα αυξημένα κρούσματα κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων, παρενόχλησης Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους, αλλά και για τα διαδοχικά σχέδια κατασκευής ή επέκτασης εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πολύ λακωνικός ήταν στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός, που είπε πως συζήτησαν... «πλειάδα θεμάτων».

Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εμπρηστικών επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε χριστιανικούς ναούς και μοναστήρια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τα ξημερώματα της Τρίτης, Εβραίοι έποικοι προκάλεσαν πυρκαγιά στην είσοδο ρουμάνικου μοναστηριού στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, με συνέπεια περιορισμένες υλικές ζημιές. Στις αρχές Δεκέμβρη, Εβραίος έποικος συνελήφθη γιατί έριξε εύφλεκτο υγρό στο εσωτερικό του ναού της Γεθσημανής για να προκαλέσει φωτιά. Συνελήφθη από Παλαιστίνιους και παραδόθηκε στις αρχές.

  • Εντονη δυσαρέσκεια προκαλεί η πρόσφατη καταδίκη της Παλαιστίνιας βουλευτή Χαλίντα Τζαράρ, που εκπροσωπεί το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», από ισραηλινό στρατοδικείο, επειδή συμμετείχε σε «παράνομο κόμμα». Της επιβλήθηκαν διετής φυλάκιση και πρόστιμο 1.200 δολαρίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ