Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Επικοινωνία των Προέδρων Γαλλίας - Ιράν

Στο πλαίσιο των ευρύτερων παζαριών γύρω από τη Συμφωνία του 2015

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν προχτές το βράδυ οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Ιράν Χασάν Ροχανί, με φόντο το νέο παζάρι που επιχειρείται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, γύρω από τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα του Ιράν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε το Ιράν να προβεί σε «σαφείς και άμεσες χειρονομίες» για να «επανέλθει στον σεβασμό των υποχρεώσεών του» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για τις αποφάσεις που έλαβε το Ιράν «κατά παράβαση της Συμφωνίας της Βιέννης» για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επανέλαβε δε την πρόσκληση για συμμετοχή του Ιράν σε νέο διάλογο για τη «διάσωση» της Συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ.

Ο Ιρανός ηγέτης επεσήμανε πως η Συμφωνία του 2015 δεν χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης αλλά εφαρμογής, και πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η επιστροφή των ΗΠΑ. Στην επίσημη ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας ο Μακρόν φέρεται να εξέφρασε την «ετοιμότητα της Ευρώπης να γίνει πιο ενεργή τις επόμενες βδομάδες για να αναβιώσει η Συμφωνία».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε ενημερώσει αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Παρίσι ότι η κυβέρνηση Μακρόν, σε συνεργασία με Γερμανία και Βρετανία, θα εκδώσουν αύριο ανακοίνωση που θα καλεί το Ιράν «να επαναλάβει αμέσως ολόκληρο το πρόγραμμα επιθεώρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ