ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΚΑΤ
Σήμα κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις ενώ διογκώνονται οι ανάγκες

Την εικόνα ενός νοσοκομείου «πολυτραυματία», που ακολουθώντας τον κανόνα του υπόλοιπου δημόσιου συστήματος Υγείας πάσχει από σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών, μετέφεραν γιατροί και νοσηλευτές του ΚΑΤ στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που τους επισκέφτηκε χτες, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, και την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο και στο Τμήμα Επειγόντων και συζήτησε με γιατρούς και νοσηλευτές για την κατάσταση του νοσοκομείου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις μεγάλες ελλείψεις, καθώς είναι ακάλυπτες περίπου 160 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και 350 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον διοικητή του νοσοκομείου Γ. Ηλιόπουλο, είχε ανοιχτή συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων, στην οποία μίλησαν για τα προβλήματα και τις τραγικές ελλείψεις μέλη του ΔΣ, αλλά και διευθυντές κλινικών του ΚΑΤ.

Εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετέφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η Μ. Νταβάρα από το ΔΣ του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ και διευθυντής της Παθολογικής, ο Γ. Αλεξανδράτος από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ο Κ. Βλάχος, διευθυντής της Νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής, και ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής της Β' Γενικής Χειρουργικής. Στη συζήτηση παρευρέθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατήγγειλαν με οργή εκατοντάδες κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, την έλλειψη των οποίων καλούνται οι ίδιοι να καλύψουν, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να ανταποκριθούν στις ανάγκες, οι οποίες είναι κατά πολύ διογκωμένες σε καιρό πανδημίας. Και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που λόγω της ειδίκευσής του - αν και δεν περιορίζεται σε αυτή - βρίσκεται πρακτικά σε μόνιμη εφημερία.

Την οργή και τα δίκαια αιτήματά τους θα διαδηλώσουν εξάλλου σήμερα στην πύλη του νοσοκομείου, στη 1 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει το Σωματείο τους, αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν γίνεται να συνυπάρχουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας

Στις παρεμβάσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τονίζοντας επ' αυτού:

«Ολες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή η κατάσταση γέρνει προς τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ' αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε, και πάει λέγοντας, και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ., και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη, οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσανε επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχει αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία.

Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο, γι' αυτό πρέπει να επιλέξουμε σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο.

Ο ηρωισμός σας έχει γίνει "καραμέλα", συγχωρέστε με για την έκφραση, γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ' την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων, καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ' αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή όταν λες ότι στο ΚΑΤ χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, και απ' αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται, όταν τα νοσοκομεία γίνονται μιας νόσου, και το ΚΑΤ, γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν κλινικές Γενικής Χειρουργικής.

Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία, πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί! Οι υπόλοιποι νεκροί που αυτήν τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, η διάγνωση, το χειρουργείο κ.λπ., αυτοί δεν θα μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ, που είναι συνέχεια σε εφημερία, να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και τα άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ, επίσης, χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες και από το ΚΑΤ και από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι, δεν έχουν περάσει από εκπαίδευση αρκετή ή αυτή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω όμως, είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Είναι επείγον ζήτημα οι προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, είναι επείγον ζήτημα η εξειδίκευση, η εκπαίδευση στις ΜΕΘ, είναι στα επείγοντα τα τεστ κορονοϊού που πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι».

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση

Για την πρόταση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Εμείς μιλάμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ως έκτακτο μέτρο. Η αντίληψή μας φυσικά είναι ότι σε άλλη κοινωνική οργάνωση, σε άλλη εξουσία, στον σοσιαλισμό που λέμε, όπου θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία, θα έχει κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, στις υπηρεσίες, θα είναι πραγματικά δημόσια η Υγεία. Αλλά και σήμερα ανοίγει αυτό το ζήτημα, και φυσικά όταν λέμε επίταξη εμείς δεν εννοούμε αυτό που απαντάει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ή κάποια άλλα κόμματα, να τα επιτάξουμε και να πληρώνουμε.

Γιατί αυτό γίνεται και πάλι σε συνθήκες πανδημίας, να έχουν οι κλινικάρχες τρελά κέρδη και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε, χωρίς καμία αποζημίωση, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, και πολλοί μας κατηγορούν, μάλιστα με ειρωνικά σχόλια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι της λογικής: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο, μη χάσει και κέρδη ο επιχειρηματίας. Υπάρχει λοιπόν μια ποιοτική διαφορά στο τι λέμε.

Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρώτα απ' όλα ανάμεσα σε σας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που εργάζεστε στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου βρίσκονται άλλοι συνάδελφοί σας, γιατί εσείς είστε που το καταλαβαίνετε, το ζείτε στο πετσί σας και μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο να διαμορφωθεί και συνείδηση στον άρρωστο που έρχεται εδώ, που είναι εργάτης, συνταξιούχος, νέος, για το πώς πρέπει να βλέπει αυτό το πράγμα, και γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση αυτών των τομέων, όπως και συνολικά της οικονομίας.

Και, φυσικά, σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη, γιατί ναι μεν χρειάζονται αγώνες, αλλά μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ επίσης - και αυτό προσπαθούμε να μπολιάσουμε μέσω των κομμουνιστών που δουλεύουν στο κίνημα, στο μαζικό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία - το περιεχόμενο του αγώνα, γιατί άμα πας έτσι πάλι θα ωφελούνται κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια - δυστυχώς - αντιλαϊκή κατεύθυνση, και στον τομέα της Υγείας και αλλού».

Εικόνα κατάρρευσης σκιαγραφούν γιατροί και νοσηλευτές

Την εικόνα που μεταφερόταν στον Δ. Κουτσούμπα καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στο ΚΑΤ, σε όλες τις συζητήσεις που είχε με το υγειονομικό προσωπικό, επιβεβαίωσε η συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων και διευθυντές κλινικών.

Μεταξύ άλλων πήραν το λόγο η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής, ο Γ. Αλεξανδράτος, απ' την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, η Μαρία Νταβάρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, ο Κ. Βλάχος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος, διευθυντής Καρδιολογικής και ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής Β΄ Γενικής Χειρουργικής.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στη συζήτηση, στο νοσοκομείο λείπουν 160 ειδικευμένοι γιατροί, 350 νοσηλευτές, με συνέπεια η εντατικοποίηση της δουλειάς να χτυπάει «κόκκινο». Λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, αιματολόγοι, ψυχίατροι, ουρολόγοι κ.λπ. Τα κτιριακά προβλήματα επίσης είναι μεγάλα και κρίσιμα για την υγεία εργαζομένων και ασθενών, π.χ. κοινόχρηστες τουαλέτες, απουσία χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό κ.ά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως κατήγγειλαν, μέσα σε μια νύχτα, κλινικές μετατράπηκαν σε κλινικές Covid χωρίς επιπλέον προσωπικό ή έστω προετοιμασία του υπάρχοντος, με μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονταν σε αυτές σε ιδιωτικές κλινικές, φυσικά με το αζημίωτο. Τα αιτήματά τους για προσλήψεις, μονιμοποίηση των επικουρικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή του νοσοκομείου και στον εξοπλισμό ακούγονταν παραπάνω από εύλογα στο φόντο αυτής της εικόνας.

Σοβαρές οι επιπτώσεις της κατάργησης Γενικών ΜΕΘ για τους χρονίως πάσχοντες

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ΜΕΘ στο ΚΑΤ

Τις τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο ΚΑΤ ανέδειξε και στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Γιώργος Λαμπρούλης, στην οποία απάντησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανάμεσα στα άλλα εστίασε στην πρόσφατη εξέλιξη, με την κατάργηση 7 κλινών Γενικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προκειμένου να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης πρόκειται να καταργηθούν άλλες 14 κλίνες Γενικής ΜΕΘ για να μετατραπούν και αυτές σε κλίνες Covid. «Αποτέλεσμα; Το ΚΑΤ, νοσοκομείο πανελλαδικής αναφοράς με καθημερινή εφημέρευση, να διαθέτει πια μόλις 14 κλίνες Γενικής ΜΕΘ», δηλαδή να μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου, ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης.

Επιπλέον σημείωσε ότι ακόμα και για τη στελέχωση μιας νέας ΜΕΘ που δημιουργήθηκε από δωρεά, μετακινείται εκεί προσωπικό από άλλες μονάδες με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους, ενώ και αυτές οι μετακινήσεις δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία της νέας αυτής ΜΕΘ.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι το ΚΑΤ δεν αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση των κλινών της Γενικής ΜΕΘ, την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου συνολικά με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για τις άλλες νόσους, την επιτάχυνση των διαδικασιών του διορισμού των επιλαχόντων των προκηρύξεων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και ειδικευμένων νοσηλευτών του νοσοκομείου κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, είπε ότι δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά... μετατροπή κλινών, ενώ εμφάνισε λίγο - πολύ ως «φυσιολογικό» να αναστέλλονται, για παράδειγμα, χειρουργεία αφού, όπως είπε, «σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία». Επικαλέστηκε την κατάσταση στις άλλες χώρες για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης...

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι τα αδιέξοδα ενός συστήματος Υγείας που λειτουργεί στη λογική της «ανταποδοτικότητας» και του «κόστους - οφέλους» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση φυσικά των πολιτικών διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, των ελάχιστων δωρεάν παροχών, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης.

Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως και από τα όσα κατήγγειλαν γιατροί και υγειονομικοί για την κατάσταση που επικρατεί θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 13 - 14/3.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε δήλωσή του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά την άφιξή του στο ΚΑΤ, τόνισε για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας:

«Σε όποιο νοσοκομείο και αν βρεθείς αυτές τις μέρες, ακούγεται κραυγή αγωνίας από όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διευθυντές των κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Τρία άμεσα μέτρα χρειάζονται: Πρώτον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ώστε να ενισχυθεί με κλίνες και προσωπικό το δημόσιο σύστημα. Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών. Τρίτον, ένταση των εμβολιασμών, γρήγορη κλιμάκωση, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με ασφάλεια και με χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων και με πολύ περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ