ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόλογη η κυβέρνηση για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση σε απάντηση σχετικής Ερώτησης του Χρήστου Κατσώτη

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες προσπάθησε να καλύψει ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγου, χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, όχι μόνο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων, αλλά έδωσε και ρεσιτάλ εμπαιγμού εμφανίζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για τους χώρους δουλειάς, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα είναι μια χαρά.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι στους περισσότερους χώρους δουλειάς δεν εφαρμόζονται ούτε αυτά τα ελάχιστα υγειονομικά μέτρα που έχουν διαμορφωθεί για να μη θίγεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταφέροντας τις καταγγελίες των εργαζομένων που καταφτάνουν στα σωματεία, σημείωσε ότι κρούσματα αποκρύβονται, υπάρχει τρομοκράτηση εργαζομένων, μέτρα δεν λαμβάνονται, «το πρόσφατο τραγικό παράδειγμα, αυτό του 43χρονου εργαζόμενου στα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτη", είναι απόδειξη του τι συμβαίνει, ενώ σε κενό γράμμα αποδεικνύεται ακόμα και αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα για δωρεάν τεστ για το προσωπικό επιχειρήσεων άνω των 20 εργαζομένων, που άλλωστε ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί».

Ανέφερε ότι όλα αυτά είναι ανησυχητικά για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις συνέπειες να είναι τραγικές στους χώρους δουλειάς.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λήψης ή όχι ακόμη και των κρίσιμων μέτρων, όπως την προμήθεια μασκών στους εργαζόμενους, την εύκολη πρόσβαση για το συνεχές πλύσιμο των χεριών, την προμήθεια επαρκών αντισηπτικών και την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων με αλλαγές των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης.

Απαίτησε από τον υφυπουργό να αναφέρει συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία «της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για την εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και τον συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους μηχανισμούς των υπουργείων Εργασίας και Υγείας».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα λέγοντας ότι «το υπουργείο, εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», έχει «προτεραιότητα τον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων» στους χώρους δουλειάς... Μίλησε για συνεχείς ελέγχους που τάχα γίνονται από το ΣΕΠΕ και για να ... πείσει εμφάνισε ως επίτευγμα ότι «φέτος το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 8.116 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 738 πρόστιμα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ». Πέρα από το γεγονός ότι το νούμερο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, απέφυγε να ξεκαθαρίσει και πόσοι από αυτούς αφορούσαν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

«Ούτε εσείς δεν πιστεύετε αυτά που λέτε», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης, ενώ παρουσίασε το έγγραφο του ΣΕΠΕ «με το οποίο οι επιθεωρητές σάς διαψεύδουν που λόγω της κατάστασης που επικρατεί είπαν ότι αδυνατούν να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς». Πρόσθεσε πως σωματεία ζητούν συνάντηση με το υπουργείο για να καταθέσουν στοιχεία για επιχειρήσεις που δεν παίρνουν μέτρα και αποκρύβουν κρούσματα «και εσείς αρνείστε να τους δείτε, πόσο μάλλον να πάρετε μέτρα».

Ανέδειξε ότι πρεμούρα της κυβέρνησης είναι πώς θα στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό αντί για μέτρα προστασίας ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για το τσάκισμα του 8ωρου, της Κοινωνικής Ασφάλισης, και ότι την ίδια ώρα που επιστήμονες δεν αποκλείουν και 4ο κύμα «στοχοποιείτε οικογένειες, κατοίκους που βγαίνουν από το σπίτι και πάνε να περπατήσουν στις πλατείες. Είναι ντροπή η εξέλιξη στη Νέα Σμύρνη», ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την πολιτική.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα μέτρα προστασίας των ναυτεργατών

«Μεγάλος αριθμός ναυτεργατών εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στα ποντοπόρα πλοία, χωρίς δυνατότητα επαναπατρισμού, την ίδια ώρα που καταφτάνουν κατά δεκάδες οι καταγγελίες ναυτεργατών που κάνουν λόγο για διάδοση του κορονοϊού μέσα στα πλοία και κρούσματα ναυτεργάτες», αναφέρεται σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορούν προκλητικά για τον επαναπατρισμό τους, που είναι καθολικό αίτημα των ναυτεργατών, ενώ δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα του κορονοϊού στα ποντοπόρα πλοία. Καταγγελίες ναυτεργατών μιλούν για εκτεταμένη διάδοση του ιού που αποκρύπτεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων προστασίας των ναυτεργατών, ακόμα και σε μάσκες ή αντισηπτικά. Σημειώνεται πως σε αρκετά λιμάνια οι πολυμελείς ομάδες των αρχών που επιβιβάζονται στα πλοία δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σε περίπτωση παρατήρησης δημιουργούν προβλήματα.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες ΕΕ, κυβέρνησης και εφοπλιστών είναι μεγάλες. Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών, εις βάρος ακόμα και της υγείας των ναυτεργατών».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα αιτήματα των ναυτεργατών για: Να επαναπατριστούν άμεσα όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ευθύνη και έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ. Να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα.

Ρωτάει επίσης «αν έχουν προβλεφθεί τακτικοί έλεγχοι και συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποίησης τεστ στα λιμάνια εντός της ΕΕ και στα πλοία, και ποια τα επιδημιολογικά αποτελέσματά τους. Επίσης, τι μέτρα λαμβάνονται για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων;».

Θάνατος εργαζόμενου στις συγκοινωνίες από κορονοϊό

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το θάνατο εργαζόμενου στις συγκοινωνίες από κορονοϊό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη την Πέμπτη 11 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, για την οργάνωση της πάλης. Ο άτυχος εργαζόμενος κατέληξε την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από αρκετές μέρες νοσηλείας.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων στις αστικές συγκοινωνίες και καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των σωματείων «για τη συγκάλυψη που προσφέρουν όλο αυτό το διάστημα στη διοίκηση της ΟΣΥ για τη διαχείριση της πανδημίας».

Σημειώνει ότι «από την έναρξη της πανδημίας, εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και οι διοικήσεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων» και θυμίζει τις σχετικές προειδοποιήσεις της. «Η απάντηση από την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι κυνική, ότι αποτελούν κόστος τα μέτρα για την προστασία της ζωής μας. Τώρα, λοιπόν, ας μας απαντήσουν: Πόσο κοστίζουν οι ζωές μας!», προσθέτει η ΔΑΣ και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών να συνεδριάσουν προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Νέα παρέμβαση από το ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ

Δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), το ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ Ι. Γκόλια την περασμένη Παρασκευή. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το χώρο των Μεταφορών, ενώ στη συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω προβλήματα:

Η καθυστέρηση καταβολής των μισθών είναι μόνιμη και η δικαιολογία από τη διοίκηση των ΚΤΕΛ είναι ότι δεν πληρώνονται από τον ΟΣΥ. Δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας για τα οχήματα. Τα οχήματα είναι σε κακή κατάσταση, με συνεχείς βλάβες. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο πρόσφατο πέρασμα του χιονιά, όπου τα λεωφορεία αυτά αποτελούσαν στο δρόμο κίνδυνο για τους ίδιους τους οδηγούς και τους επιβάτες. Υπάρχουν ήδη κρούσματα κορονοϊού τα οποία αποκρύπτονται. Κανένα τεστ δεν γίνεται στους εργαζόμενους και δεν τους παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας. Απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους διαμαρτύρονται. Τα ωράρια εργασίας, τα διαλείμματα και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά κανόνα δεν τηρούνται.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει σχετικά: «Από τον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΟΑΣΑ περιμένουμε την απάντησή τους, δηλαδή την άμεση επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν», και καλεί τους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την προστασία της υγείας τους.

  • Την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Διανομής Ανατολικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊου σε τουλάχιστον 5 εργαζόμενους. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Για την ταχυδρομική εξυπηρέτηση της περιοχής, ενεργοποιεί έκτακτο προσωπικό και την «ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές».
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Κάλεσμα αγώνα στα σωματεία - μέλη της

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις με το σταγονόμετρο των 360 και 384 ευρώ δεν είναι λύση», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της, απαιτώντας την πρόσληψη προσωπικού και την επάρκεια τεχνικών μέσων για την άμεση έκδοση των οριστικών συντάξεων. Η Ομοσπονδία πραγματοποίησε πρόσφατα την πανελλαδική διάσκεψη σωματείων, όπως και συνεδρίαση της διοίκησής της μέσω τηλεδιάσκεψης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία - μέλη της να είναι «σε αγωνιστική δράση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, και μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα της πανδημίας να είμαστε ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο».

Στην διάσκεψη των σωματείων, που έγινε με καθολική συμμετοχή απ' όλη την Ελλάδα, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων καθώς και η πλούσια δράση της Ομοσπονδίας παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας. Οι συνταξιούχοι «απαιτούν τώρα την άμεση καταβολή όλων των παρακρατηθέντων με πολιτική απόφαση, όπως τα έκοψαν οι κυβερνήσεις, και δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την καταβολή για το 11μηνο των πετσοκομμένων αναδρομικών». Στον γόνιμο διάλογο που έγινε, αναδείχθηκε η σημαντική τοπική δράση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα για τα ζητήματα της Υγείας, προβάλλοντας διεκδικήσεις για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις μονάδες των ΜΕΘ, το άνοιγμα των δομών Υγείας, για τον γρήγορο εμβολιασμό και την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ