ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο αγώνας των εργαζομένων της «Pipelife» αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής

Συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο είχε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ανάγκη να μετατραπεί ο αγώνας των εργαζομένων της «Pipelife» σε υπόθεση ολόκληρης εργατικής τάξης της περιοχής ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το σωματείο και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο και να πετάξει στο δρόμο 73 οικογένειες.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γ. Μαρίνος, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, βρέθηκε στο εργοστάσιο της «Pipelife» στη Θήβα, μεταφέροντας στο σωματείο και στους εργαζόμενους τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά, για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργοστασίου και για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απαιτούμε να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό και να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στις δουλειές μας, όπως κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Θανάσης Καραμάνος, σημειώνοντας παράλληλα: «Ολα αυτά τα χρόνια βάζαμε πλάτη σε ό,τι μας ζητούσε η εταιρεία, και τώρα μας πετάει στο δρόμο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο αντέξουμε». Στη στήριξη που παρέχουν στους εργαζόμενους της «Pipelife» το Εργατικό Κέντρο Θήβας και τα σωματεία της περιοχής αναφέρθηκε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας πως «αν δεν υπήρχε δυναμική παρέμβαση και αντίδραση από τους εργαζόμενους, ενδεχομένως θα είχαν γίνει ήδη οι απολύσεις».

Από την πλευρά του ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα εξαντλήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων και το δικαίωμά τους στη δουλειά. Σημείωσε επίσης ότι το παράδειγμα της πολυεθνικής όπου ανήκει η «Pipelife» το έχει ζήσει η εργατική τάξη πολλές φορές, τονίζοντας ότι «αποτελεί μία ακόμη ξεκάθαρη απόδειξη ότι τα εργοστάσια τα κλείνει η εργοδοσία, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, και όχι οι αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, επισημαίνοντας ακόμα ότι «μεγάλες ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, για το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν, "φουσκώνοντας τα πανιά" της εργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων και εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους».

Παράλληλα ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε ότι «οι εργάτες παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά και τον κόπο τους και οι καπιταλιστές βγάζουν κέρδη σε βάρος τους. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με αυτό το κράτος των καπιταλιστών, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, να ανοίξει τον δρόμο για τη μεγάλη ανατροπή και να αναλάβει, όταν διαμορφωθούν οι όροι, την ευθύνη της εξουσίας σε αυτήν τη χώρα».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της «Pipelife» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο στις 31 Μάρτη, καθώς έχουν πάρει απόφαση για 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια μέχρι αύριο Τετάρτη 10 Μάρτη. Ηδη την προηγούμενη βδομάδα είχαν προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, ενώ καθημερινά στο εργοστάσιο βρίσκονται αντιπροσωπείες σωματείων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «FORTHNET - NOVA»
Απαιτούν την ανάκληση εκδικητικής απόλυσης συνδικαλιστή

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στη «Forthnet - Nova» απαιτώντας να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους, μέλους του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, ενώ αύριο συνεχίζουν με νέα στάση εργασίας (3 μ.μ. - 6 μ.μ.).

Ο απολυμένος δούλευε για δύο χρόνια στην εταιρεία ως «ενοικιαζόμενος» από άλλη εταιρεία μέχρι που του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. Ο λόγος, αναφέρει το επιχειρησιακό Σωματείο, «είναι απλός. Ο συνάδελφος είναι πρωτοπόρος αγωνιστής, εκλεγμένος στη διοίκηση του Σωματείου! Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος έχει πάρει και bonus στόχων για τον Δεκέμβρη ενώ το ακούμπησε και τον Φλεβάρη!».

Επίσης, σε δεύτερη ανακοίνωσή του αναφέρει πως η συγκεκριμένη απόλυση «είναι προπομπός μεγαλύτερων αντεργατικών σχεδιασμών της νέας εργοδοσίας, της "United" (σ.σ. έχει τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών της "Forthnet" και δρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη)». Θυμίζει την πείρα από τη συγχώνευση της «Forthnet» με τη «Nova», με τις απολύσεις κατά κύματα, τη συρρίκνωση κεκτημένων δικαιωμάτων αλλά και την εντατικοποίηση. «Από τη μία μεριά λοιπόν διαφαίνεται η αναδιάρθρωση της εταιρείας με τμήματα ακόμα και εκτός χώρας και από την άλλη ήδη σε όλα τα τμήματα επικρατεί πίεση και με τις αλλαγές που προτάσσονται, αλλά όπως και πιο ξεκάθαρα έγινε στα τηλεφωνικά με το Wrap up», αναφέρει το Σωματείο.

Ενώ ειδικά για τη συνδικαλιστική ιδιότητα του απολυμένου, το Σωματείο σημειώνει ότι η απόλυσή του είναι «η απάντηση της εργοδοσίας στο κάλεσμα του Σωματείου για αγώνα απέναντι στην εντατικοποίηση, στην πίεση, στην προσπάθειά μας για μαζικοποίηση και συλλογικές διαδικασίες ώστε όχι μόνο να μας βρουν έτοιμους οι εξελίξεις αλλά και να έχουμε κάνει βήματα από πριν, όπως με τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ».

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής καταγγέλλει την απόλυση, καλεί στις στάσεις εργασίας και επισημαίνει πως «ο νέος εργοδότης, η "United Group", το ξέρει το παιχνίδι, αφού πήρε "φιλεταρισμένη" από τραπεζικά χρέη τη "Forthnet - Nova", προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη διοίκηση.

(...) Θέλει ανεμπόδιστα να προωθήσει τους μετασχηματισμούς του στην εταιρεία, με τα σχέδιά του να φανερώνουν πλάνο για συγκέντρωση και μεταφορά Core τμημάτων εκτός Ελλάδας σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια».

Παράλληλα θυμίζει ότι ανάλογες απολύσεις και αντεργατικοί σχεδιασμοί «τρέχουν» και σε άλλους ομίλους του κλάδου, όπως «Vodafone», «Intralot», «Teleperformance» και ΟΤΕ, τονίζοντας ότι «οι εργοδότες αξιοποιούν τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργολαβικών στη φύλαξη του ΕΚΠΑ

Τις συνθήκες δουλειάς και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φύλαξη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την εταιρεία «Μy Services» καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

«Πάγια τακτική» της εταιρείας είναι «να μην καταβάλλει επιδόματα αδειών, να δίνει τις μέρες κανονικής άδειας λειψές» αλλά και να τις δηλώνει «ως άνευ αποδοχών», καταστρατηγώντας ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας. Επιπλέον, «ούτε κουβέντα» να γίνεται «για πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών, εργασίας Κυριακές και αργίες», τονίζει ο Σύνδεσμος, ενώ «το κερασάκι στην τούρτα» βάζουν οι εκφοβισμοί και απειλές από την πλευρά της εργοδοσίας σε βάρος εργαζομένων «όταν ζητάνε αυτά που με βάση το νόμο δικαιούνται».

Για όλα τα παραπάνω ο Σύνδεσμος έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και εκκρεμεί η διενέργεια εργατικής διαφοράς. Παράλληλα, έχει ζητήσει συνάντηση με τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, καλώντας τες να πάρουν θέση και να παρέμβουν για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι αφήνει τις ιδιωτικές εταιρείες να ξεσαλώνουν στις πλάτες των συναδέλφων και μάλιστα με κρατικό χρήμα», σημειώνει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του. «Οι απαράδεκτοι όροι εργασίας σε εργαζόμενους εταιρειών φύλαξης αποτελούν πάγια τακτική των εργολάβων φύλαξης και καθαριότητας που αναλαμβάνουν έργα στο Δημόσιο. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται εν μέσω πανδημίας με νέα αντεργατικά μέτρα - τερατουργήματα, με κατάργηση 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, η απάντησή μας θα είναι η οργανωμένη πάλη με τα σωματεία μας», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος διεκδικεί με ευθύνη του ΕΚΠΑ: Να διασφαλιστεί η άμεση καταβολή όλων των οφειλών και η χορήγηση των ημερών κανονικής άδειας. Να σταματήσουν τα φαινόμενα εκφοβισμού και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος των εργαζομένων.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνδικαλιστικών οργανώσεων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11/3, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, καλεί η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας, επίσης στο υπουργείο Εργασίας, για το ίδιο ζήτημα.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου στην Αττική σε τηλεδιάσκεψη, την Κυριακή 14/3, στις 5 μ.μ., με θέμα την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις νέες ανατροπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της εφαρμογής zoom.

Στο Ηράκλειο Κρήτης σωματεία και φορείς που συμμετείχαν σε διαδικτυακή σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη, έχουν αποφασίσει τις παρακάτω κινητοποιήσεις: Αύριο, Τετάρτη 10/3, στις 10.30 π.μ., παρέμβαση στην Περιφέρεια για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στις 12 μ. συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο. Την Τρίτη 16/3 παρέμβαση για την απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Την Πέμπτη 18/3 συμμετοχή στη μέρα πανελλαδικής δράσης με αφορμή την έναρξη των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών. Στο μεταξύ, την κυβέρνηση καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου για τη μη καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών σε 80 συμβασιούχους, που εργάζονται με 8μηνη σύμβαση, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, στο έργο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Απαράδεκτη η τροπολογία για την κινητικότητα

Σε αιφνιδιαστική αλλαγή, που έχει μάλιστα και αναδρομική ισχύ (!), των όρων κινητικότητας εργαζομένων στους ΟΤΑ (μετακίνηση από τον ένα δήμο στον άλλο), προχώρησε η κυβέρνηση, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε μικρούς ή νησιωτικούς δήμους, είχαν αιτηθεί τη μετακίνησή τους, η αίτησή τους είχε εγκριθεί και είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες με το αντίστοιχο κόστος.

Η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ για τους εργαζόμενους που έλαβαν μέρος στον κύκλο κινητικότητας 2020. Μέχρι τώρα, για να εγκριθεί η αίτηση μετακίνησης του εργαζόμενου, που απασχολείται σε δήμο έως 25.000 κατοίκους ή σε νησιωτικό δήμο έως 55.000 κατοίκους, θα έπρεπε το προσωπικό που μένει μετά τις μετακινήσεις να καλύπτει το 65% των οργανικών θέσεων του οικείου κλάδου. Με την τροπολογία το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 80%.

Ο όρος αυτός, σε συνδυασμό με την αναδρομική ισχύ του, ακυρώνει εγκεκριμένες αιτήσεις εργαζομένων που συμμετείχαν στον κύκλο κινητικότητας 2020 «και προγραμμάτισαν τη ζωή τους, επιβαρύνθηκαν οικονομικά τη "μετανάστευση" της οικογένειάς τους, αλλαγές σχολείων παιδιών και άλλες διαδικασίες που προχώρησαν σύμφωνα με τις μετατάξεις που εγκρίθηκαν και δημοσιεύθηκαν ακόμα και σε ΦΕΚ», τονίζει η ΔΑΣ, απαιτώντας να παρθεί πίσω η τροπολογία και να γίνουν «προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες των δήμων με άμεση προτεραιότητα τους μικρούς και νησιωτικούς δήμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ