ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση

Επίσκεψη χτες του Ν. Δένδια σε Αίγυπτο και Κύπρο

Eurokinissi

Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» βάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου τα πολυδιαφημισμένα ευρωατλαντικά «σχήματα συνεργασίας», τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και «σταθεροποίησης» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με τις εξελίξεις να εκθέτουν και πάλι την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που παρουσιάζουν ως «εγγύηση» τις λυκοσυμμαχίες και τις συμφωνίες της αστικής τάξης.

Στο φόντο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Αιγύπτου για την οριοθέτηση «θαλάσσιων οικοπέδων» που βρίσκονται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου σταμάτησε η περιλάλητη οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου), των συντεταγμένων που βάζει στην περιοχή η Τουρκία ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ, με βάση και τις αξιώσεις της ότι δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, όπως και των σχεδίων για την «εναλλακτική» χάραξη του αγωγού «EastMed» ώστε αυτός να παρακάμπτει την Κύπρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Επισήμως, «συζήτησαν τις εξελίξεις ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό (...) καθώς και την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 - 26/3», όπου θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του κυπριακού κόμματος ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετέβη στην Αίγυπτο, όπου συνάντησε τον ομόλογό του Σ. Σούκρι, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων. Κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα ότι, με βάση και όσα προβλέπονται στη μεταξύ τους συμφωνία για ΑΟΖ, οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα με την Αθήνα πριν προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με «τρίτο μέρος» για χάραξη ΑΟΖ. Οι Αιγύπτιοι φέρεται «να καθησύχασαν» την ελληνική αντιπροσωπεία.

Στο περιθώριο της παραμονής του στο Κάιρο, ο Δένδιας συναντήθηκε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Α. Α. Γκάιτ, με αντικείμενο συζήτησης «την εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης, ο Δένδιας συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Τζ. Κούμπις.

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές, απαξιώνοντας τις κινήσεις της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, εστίαζαν στην «έντονη κριτική της αιγυπτιακής πλευράς, στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία». Επέμεναν ότι οι τουρκικές δηλώσεις για ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας «δεν έχουν βρει ανταπόκριση».

Παραπέρα, ο Δένδιας επιστρέφοντας από Κάιρο έκανε στάση στη Λευκωσία, για συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη. Επισήμως οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν «τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον διαρκή και στενό συντονισμό στο Κυπριακό». Σημειωτέον, αύριο, Τετάρτη, φτάνει στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζ. Χ. Λουτ, για συνάντηση με τον Δένδια και συνεννοήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Στη Λευκωσία ο Δένδιας έκανε δηλώσεις, λέγοντας ότι με τον Χριστοδουλίδη είχαν «ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα», για δε την επίσκεψή του στο Κάιρο είπε ότι οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι «εγκάρδιες» και «στενότατες». Εσπευσε, εξάλλου, να υποβαθμίσει το θέμα που προέκυψε με την προκήρυξη των αιγυπτιακών «οικοπέδων», λέγοντας ότι «είναι καθαρά τεχνικό θέμα» που «αφορά την αιγυπτιακή πλευρά», και η ελληνική κυβέρνηση «το θεωρεί κατ' ουσία ως θέμα που έχει επιλυθεί», με τις πρώτες πληροφορίες πάντως κάθε άλλο παρά «καθησυχαστικές» να είναι.

Το Σάββατο, ο Ν. Δένδιας, μετέχοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, κατηγόρησε την Τουρκία για «αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και επέμεινε ότι, στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την «επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και στην απόφαση για προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα. Συμφωνίες, βέβαια, που αναγνώρισαν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, και άφησαν θολή την κατάσταση για το τι ισχύει ανατολικά της Ρόδου, τρέφοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο, ο Δένδιας ξανάστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση «ευελπιστεί να λύσει τη διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου». Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χτες ότι «έχουν προταθεί ημερομηνίες (σ.σ. στην Αγκυρα για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών) και αναμένουμε την απάντηση της τουρκικής πλευράς. Προσβλέπουμε, όπως ξέρετε, πάντα στο διάλογο, και όχι στην υπονόμευσή του, και αναμένουμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση «Euroasia Interconnector» υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο μικροσκόπιο οι όροι για «εποικοδομητικές σχέσεις» με την Τουρκία

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν), στην οποία - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ - «επαναβεβαίωσε τη σημασία ευρείας φάσης και εποικοδομητικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία». Κατά τ' άλλα, η Μέρκελ επανέλαβε ότι «τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψή της με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε συστήσει «ανοιχτό πνεύμα» και «διάθεση συμβιβασμού».

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στη «Die Zeit» ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, μιλώντας μεταξύ άλλων για την «ιδιαίτερη ευθύνη» και το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» που έχει το Βερολίνο για «να διασφαλίσει ότι το κλίμα δεν θα δηλητηριαστεί περαιτέρω» στην περιοχή. Απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι η χώρα του τηρεί παθητική στάση έναντι της Αγκυρας, σημείωσε πως «οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δείχνουμε ξεκάθαρα τα όριά μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και στρεφόμαστε στη συνεργασία, όπου είναι αυτό εφικτό. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω πάνω στη λίστα των προτεραιοτήτων μας».

Στην περιπλοκότητα του ευρωτουρκικού παζαριού αναφέρθηκε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που μετά από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, τόνισε ότι αναμένονται «συγκεκριμένες πράξεις από την Αγκυρα», ενώ αναφέρθηκε σε «μηνύματα ύφεσης (...) εν δυνάμει ελπιδοφόρα» στην περιοχή. Είπε ακόμα ότι «η Ιταλία συμμερίζεται τους γαλλικούς στόχους υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας και στηρίζει την ένταξη της Γαλλίας στο EastMed Gas Forum».

Στη συνεργασία της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους αλλά και ειδικά τη Γαλλία επανήλθε όμως και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, που μνημόνευσε την πρόσφατη συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν και είπε: «Ο Πρόεδρός μας έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία (...) Ο Μακρόν είπε "εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ, το 17% του πληθυσμού μας είναι μουσουλμάνοι».

Σε πρώτο πλάνο το παζάρι Τουρκίας - Αιγύπτου

Την ίδια στιγμή, ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι νέες αναφορές της Αγκυρας στους όρους μιας εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Κάιρο. Μιλώντας στη «Σαμπάχ», ο Τσαβούσογλου είπε πάλι πως «ανάλογα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους». Είπε ακόμα πως «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών», αναφερόμενος και σε διάφορες συναντήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Υπογράμμισε ξανά ότι «στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του Προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν - μιλώντας στο «Bloomberg» - είπε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, για το θέμα της Λιβύης, αλλά και το Παλαιστινιακό, που μοιάζει ξεχασμένο. Αν μπορούσαμε να λάβουμε διμερή εποικοδομητικά βήματα, αυτό θα συνέβαλλε στη σταθεροποίηση όλης της περιοχής, από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο...». Κατέληξε ότι «δεν έχουμε ανεπίλυτα προβλήματα με καμία αραβική χώρα. Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε νέα σελίδα με την Αίγυπτο αλλά και (όλες) τις χώρες του Κόλπου για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Εποικοδομητική ευελιξία» για τις μοιρασιές

Πυρετωδώς εντείνονται οι επαφές ενόψει της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ στις 27-29 Απρίλη. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ολοκλήρωσε τις επαφές του στο νησί, τονίζοντας ότι στη νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων πρέπει οι συμμετέχοντες να βασιστούν σε «συγκλίσεις από προηγούμενες διαπραγματεύσεις», συμπληρώνοντας ότι «το Κυπριακό έχει σημασία και για τις ευρύτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης». Να σημειωθεί ότι ελληνοκυπριακά ΜΜΕ σχολίασαν διαλόγους του Μπορέλ με δημοσιογράφους, κατά τους οποίους απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα όπως το αν η απόσυρση των στρατευμάτων αποτελεί προϋπόθεση για εξελίξεις στη λύση του Κυπριακού, όπως και το αν γίνεται σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να διατηρούνται εγγυήσεις τρίτων και δικαιώματα παρέμβασης.

Οσον αφορά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέφερε τις αντιρρήσεις των κατοχικών αρχών για τη συμμετοχή των Βρυξελλών στη Διάσκεψη, με το επιχείρημα ότι η ΕΕ δεν είναι ουδέτερη. Ζήτησε δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία συνεργασίας δύο κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα, με βάση την κυριαρχική τους ισότητα, ώστε - σημείωσε - να βοηθηθεί η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανήλθε στα περί «ισότιμου διαμοιρασμού» και μιλώντας για τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη «Διάσκεψη για τη Μεσόγειο» που στηρίζει ως πρωτοβουλία και η Αγκυρα, είπε ότι «αν μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό, δεν φοβόμαστε να συναντηθούμε με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτήν τη μορφή. Αλλά αν δεν θέλετε να συμμετάσχει η ΤΔΒΚ, ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να συμμετάσχει. Τότε θα έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί τους. Η ΤΔΒΚ και εμείς έχουμε επιδείξει εποικοδομητική ευελιξία μέχρι σήμερα. Δεν λέμε "εντάξει, ως εδώ, τέλος"». Επανέλαβε ακόμα ότι για το Κυπριακό «σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί, υποστηρίζουμε τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού».

Χτες, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ξεκίνησε νέο γύρο επαφών στην Κύπρο. Στη συνάντηση που είχε μαζί της ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επέμεινε ότι «η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας - μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ