ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση εκτός από την άγρια καταστολή καταφεύγει και στον χαφιεδισμό

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το νέο κρίκο στην αλυσίδα κλιμάκωσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι στον «εχθρό - λαό», η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο, χτες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για «εικόνες που μας ενόχλησαν όλους» και για «περιστατικά που διερευνώνται» με τις γνωστές ΕΔΕ, φροντίζοντας επίσης να υπογραμμίσει ότι εκτός των 11 συλλήψεων «υπήρξαν και δύο τραυματίες αστυνομικοί».

Επέμεινε ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν στην πλατεία της Ν. Σμύρνης «για να ελέγξουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού». Ταυτόχρονα, επιχείρησε να «βγάλει λάδι» τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Κυρανάκη, ο οποίος (αξιοποιώντας «non paper» που - κατά πληροφορίες - μοίρασε το κυβερνών κόμμα στα στελέχη του από την Κυριακή, με σκοπό να είναι εξοπλισμένοι με «επιχειρήματα» για τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις) βγήκε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό και ζηλεύοντας τη ...«δόξα» Μπογδάνου, έδωσε στον «αέρα» τα στοιχεία ενός από τα θύματα της αστυνομικής βίας, προσθέτοντας ότι ανήκει σε συγκεκριμένη οργάνωση και μετείχε «σε διαμαρτυρία υπέρ του Δ. Κουφοντίνα», βασικά επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργεί ένας γιγαντιαίος μηχανισμός χαφιεδισμού, και περίπου δικαιολογώντας τα πάνδεινα που τράβηξε ο συλληφθείς στα χέρια των αστυνομικών.

Η Πελώνη είπε επ' αυτού ότι «υπάρχουν πρόσωπα γνωστά, υπάρχει περιστατικό που διερευνάται και σε κάθε περίπτωση πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το βίντεο του ξυλοδαρμού, «το βίντεο στα social media δεν δόθηκε από την κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Ολοι όσοι το αναπαρήγαγαν θα πρέπει να αναρωτηθούν από πού προήλθε», είπε, θέλοντας να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον λεκέ του χαφιέ.

Παραπέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να καταδικάσει ακόμα και τα μη προβλεπόμενα υπηρεσιακώς μεταλλικά πτυσσόμενα γκλομπ που καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, χτυπώντας με μανία τα θύματά τους, δηλώνοντας η ίδια άγνοια για τον οπλισμό αυτό.

Δεν έχασε, βέβαια, ευκαιρία να στήσει πάνω στην υπόθεση άλλη μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον «να συστήσει ο ίδιος με το λόγο του την τήρηση των μέτρων».

Θράσος δημόσιας τάξης

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ καλλιεργεί κλίμα αστυνομοκρατίας και ανεξέλεγκτης βίας, χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα για το περιστατικό ξυλοδαρμού πολιτών στη Ν. Σμύρνη. «Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε, προκλητικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν προχτές στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, την κυβερνητική πολιτική της έντασης της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Τη στιγμή που κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός του λαού, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «έγιναν επεισόδια κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Πρέπει να σας πω ότι για τη συγκεκριμένη πλατεία έχουμε δεχτεί κατ' επανάληψη καταγγελίες, και από τη δημοτική αρχή, για συνωστισμό. Στα επεισόδια αυτά, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν 11 συλλήψεις, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να ασκείται βία σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων.

Για το περιστατικό αυτό διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε (σ.σ. βέβαια οι σχετικές διατάξεις δεν φαίνεται να ...πτοούν την αστυνομική ράβδο που πέφτει στις ράχες των εργαζομένων). Γίνεται έρευνα επίσης από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει απόδοση ευθυνών».

Ξέχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή για να καλύψει την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Επιχειρεί να κρύψει ότι ο αυταρχισμός και η άγρια καταστολή πάνε χέρι χέρι με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, πρακτική που βέβαια ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Αλλωστε, δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ που έστελνε ο ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσουν με χημικά συνταξιούχους, εκπαιδευτικούς κ.λπ.

Για «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης συνεχώς παραβιάζουν», κάνει λόγο ο Αλ. Τσίπρας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα προς τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ζητούν την παραίτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «βία πρωτοφανούς αγριότητας» και προσθέτει: «Οσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες»!

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Απρόκλητη επίθεση και ξύλο από αστυνομικούς

Οι αστυνομικοί της «ΔΙΑΣ» χτυπάνε έναν νέο που διαμαρτυρήθηκε για τον αυταρχισμό τους
Οι αστυνομικοί της «ΔΙΑΣ» χτυπάνε έναν νέο που διαμαρτυρήθηκε για τον αυταρχισμό τους
Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν από αστυνομικές δυνάμεις κάτοικοι, περαστικοί, ακόμα και οικογένειες με παιδιά την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ενώ όταν υπήρξαν διαμαρτυρίες για την προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, ακολούθησε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της πόλης υπήρξαν αντιδράσεις όταν εμφανίστηκαν το μεσημέρι, για μια ακόμα φορά, δυνάμεις της Αστυνομίας στο άλσος και την πλατεία, κάτι που γίνεται πολύ συχνά και προκλητικά τους τελευταίους μήνες, επιχειρώντας να επιβάλουν πρόστιμα ακόμα και σε οικογένειες. Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι οι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» μιλούσαν άσχημα σε μανάδες με παιδιά που τηρούσαν όλα τα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, είχαν στείλει μηνύματα), που όταν διαμαρτυρήθηκαν γιατί τους κόβουν πρόστιμο η απάντηση ήταν «γιατί έτσι θέλω. Τώρα τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά».

Στη συνέχεια, όταν κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στους αστυνομικούς ξεκίνησε το ξύλο, με τα γκλοπ, που συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, όπως καταγράφουν και βίντεο αυτοπτών μαρτύρων. Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της εμφανίζει τη βάναυση συμπεριφορά των μελών της «ΔΙΑΣ» ως ...απάντηση σε επίθεση που δήθεν δέχτηκε.

Το βράδυ, όταν διεξήχθη πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την πλατεία της Νέας Σμύρνης προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων και διέλυσαν τη διαδήλωση.

Συνολικά προχώρησε σε 11 προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες ζήτησε το ΚΚΕ, με άμεση παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Χρήστου Κατσώτη, τόσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και στη ΓΑΔΑ, όπου είχαν μεταφερθεί τα 11 άτομα που προσήχθησαν κατά την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων της Αστυνομίας. Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και διαμαρτυρήθηκε για την απρόκλητη επίθεση. Μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ ήταν εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Σμύρνης οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κιουλάνης και Αγγελος Βρεττός.

Επίσης, μετά την προβολή βίντεο που δείχνουν τον ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικούς, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι «έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα» σχετικά με βίντεο που, όπως υποστηρίζει, «εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες» αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ξυλοδαρμούς. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Η έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς, θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Σμύρνης: Συχνές οι προκλήσεις της αστυνομίας

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομικοί των μηχανοκίνητων ομάδων μπαίνουν με τα δίκυκλά τους στο άλσος, την ώρα που κάτοικοι του δήμου αθλούνται ή κάνουν τον περίπατό τους, γεγονός που έχει καταγγελθεί αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό. Τον Δεκέμβρη του 2020 έγινε σχετική καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το ίδιο είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβρη. Τον Γενάρη επιστρατεύτηκαν και τα ΜΑΤ. Μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ συγκέντρωση και κινητοποίηση στην περιοχή, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν ότι όλη μέρα η δημοτική αρχή ήταν άφαντη σε αυτά τα περιστατικά, και ζητούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να παρθούν μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι δράσεις καταστολής που εδώ και καιρό συμβαίνουν στην περιοχή. Καταδικάζει «τα χτεσινά (σ.σ. προχτεσινά) γεγονότα στην πλατεία, όπου κόσμος που βρισκόταν δέχτηκε απρόκλητη επίθεση και εκφοβισμό από αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ελέγχου των μέτρων για τον κορονοϊό. Εχουμε κατ' επανάληψη "ενοχλήσει" τον δήμαρχο, καταγγέλλοντας το όργιο αστυνομοκρατίας στην πλατεία και το Αλσος Νέας Σμύρνης και καλώντας τον να πάρει θέση. Μέχρι σήμερα μας δήλωνε αναρμόδιος! Μετά τα απαράδεκτα χτεσινά (σ.σ. προχτεσινά) γεγονότα και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε μαζί του, εκείνος παρέμενε άφαντος, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε με μια ανακοίνωσή του, η οποία είναι τουλάχιστον άστοχη, αν όχι επικίνδυνη!».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Δεν θα μας κλείσουν το στόμα!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης

Σωματεία και Ομοσπονδίες Εργαζομένων καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την πολιτική καταστολής και την αστυνομική βία που ασκήθηκε ενάντια στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει πως «η καταστολή, η τρομοκρατία, η βία απέναντι σε εργαζόμενους δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αποτελεί κυβερνητική επιλογή για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και να στοχοποιηθεί για μια φορά ακόμη ο λαός». «Οσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση με την καταστολή και την τρομοκρατία να βάλει τους αγώνες σε περιορισμό και σε καραντίνα όποια φωνή στρέφεται εναντίον της πολιτικής της, δεν πρόκειται να τα καταφέρει», προσθέτει, και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και τα Παραρτήματά του στις Νοτιοανατολικές Συνοικίες και στην Καλλιθέα στη σημερινή συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

«Την ώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει lockdown μέσα στο ...lockdown και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση εκεί που υπάρχει πραγματικά το πρόβλημα, στους χώρους δουλειάς, δυναμώνει την κρατική καταστολή, βάζοντας στο στόχαστρο εργαζόμενους και νεολαία», αναφέρει σε ανακοίνωση - καταγγελία για την απρόκλητη επίθεση η Ενωση Λογιστών Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

«Η επίθεση αυτή εντάσσεται στο δυνάμωμα της κρατικής βίας και καταστολής, στοχεύοντας στη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων και της νεολαίας που παλεύουν και απαιτούν λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας, της Παιδείας και των δικαιωμάτων τους», επισημαίνει η ΠΕΣ ΝΑΤ.

«Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία!», τονίζει ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας (μέλος της ΟΓΕ) και καταγγέλλει «την πρωτόγνωρη επιχείρηση αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7/3 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις οικογένειες που έκαναν τον περίπατό τους, κατά τη διάρκεια ελέγχου για τα μέτρα προστασίας». Ο Σύλλογος καλεί με τη σειρά του στη σημερινή κινητοποίηση.

Τα Παραρτήματα Νοτίων Συνοικιών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλουν την απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία σε βάρος των κατοίκων. Τονίζουν μεταξύ άλλων πως «η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην κυβέρνηση για τον εξελισσόμενο κρατικό αυταρχισμό ως τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία» και καλούν στην κινητοποίηση.

«Είναι βαθιά γελασμένοι ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή θα περάσουν», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων στην Εκπαίδευση και προσθέτει: «Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με κρατική ευθύνη».

«Οι μάσκες έχουν πέσει! Δεν έχει καμία σχέση η καταστολή και το κρεσέντο βίας απέναντι σε εργάτες, φοιτητές και στις γειτονιές με την προστασία της υγείας!», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη».

«Το μόνο ουσιαστικό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι η συνεχής ενίσχυση της καταστολής απέναντι στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους», σημειώνουν τα Συντονιστικά Μαθητών Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου και Μπραχαμίου, καταδικάζοντας την καταστολή στη Νέα Σμύρνη καλώντας στις κινητοποιήσεις σήμερα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και αύριο στα Προπύλαια.

Την επίθεση καταγγέλλουν η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης». Η καταστολή δεν είναι μέτρο προστασίας από την πανδημία, δηλώνει η Ομάδα Γυναικών Αλίμου.

Την επίθεση καταγγέλλουν και καλούν στη σημερινή κινητοποίηση το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Παράρτημα Νοτίων Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, oι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας και Μπραχαμίου, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο ΟΤΑ ν. Αττικής.

Εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ στην πόλη

Μεγάλη εξόρμηση στη Νέα Σμύρνη πραγματοποίησαν χτες οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Η εξόρμηση ξεκίνησε από την πλατεία της Νέας Σμύρνης, εκεί όπου σημειώθηκε η απρόκλητη αστυνομική βία ενάντια σε κατοίκους της περιοχής.

Τα μέλη του ΚΚΕ με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος καλούσαν το λαό να καταδικάσει τα φαινόμενα καταστολής και πολλοί εργαζόμενοι σημείωναν χαρακτηριστικά πως «δεν φτάνει που μας έχουν κλείσει μέσα έναν χρόνο, μας χτυπάνε κιόλας» και ζητούσαν να μάθουν πώς είναι η κατάσταση της υγείας των χτυπημένων κατοίκων και αν θα πραγματοποιηθεί κάποια κινητοποίηση.

Τα μέλη του ΚΚΕ καλούσαν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση των φορέων στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Οχι στην καταστολή και την αστυνομοκρατία

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους αστυνομικούς, προβάλλει τη δύναμη των μέσων καταστολής και επιδιώκει τον εκφοβισμό του λαού και την επιβολή σιγής κοιμητηρίου σ' όλη τη χώρα», τονίζει μεταξύ άλλων η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ), καταδικάζοντας την αστυνομοκρατία και την καταστολή που σημειώθηκε στη Νέα Σμυρνη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η πολιτική κυβερνητική επιλογή της βίας «συνδέεται με την άμεση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει το λαό συνένοχο για όσα συνειδητά δεν υλοποίησε για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ υπηρετεί και τον συνολικό σχεδιασμό της για επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών της με την ένταση της καταστολής».

Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Αγανακτούμε και καταγγέλλουμε τον υπέρμετρο ζήλο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στις κυβερνητικές εντολές. Οι αστυνομικοί δεν πρέπει να λειτουργούν ως τυφλά όργανα καταστολής. Τα σιδερένια γκλομπς που σηκώνουν απρόκλητα πάνω στο λαό, όπως στη Νέα Σμύρνη, δείχνουν την απόλυτη ταύτισή τους με τις κυβερνητικές επιταγές και την απανθρωπιά τους. Οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις έχουν ευθύνες και οφείλουν να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα.

Κανένας εργαζόμενος, φοιτητής, απόστρατος, κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν πρέπει να υποκύψει και δεν μπορεί να ανεχθεί αυτήν την κατάσταση της καταπάτησης των λαϊκών δικαιωμάτων. Το δόγμα "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης εξελίσσεται σε πλήρη αστυνομοκρατία. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική του κυβερνητικού αυταρχισμού και τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας. Να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στην ένταση της καταστολής. Κανένας αστυνομικός να μη σηκώσει το γκλομπ και να μη ρίξει χημικά ενάντια στο λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με Επίκαιρη Ερώτηση φέρνει στη Βουλή την κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης για την κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης. Σε αυτήν τονίζεται:

«Οι χτεσινές απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων στη Ν. Σμύρνη, με ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς κατοίκων, περαστικών, ακόμη και οικογενειών με μικρά παιδιά, όπως προκύπτει και από τα σχετικά βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελούν έναν νέο σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της κλιμακούμενης κρατικής καταστολής.

Είναι επίσης προκλητική η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ., να διαστρεβλώσει κατάφωρα τα χτεσινά γεγονότα, κάνοντας κυριολεκτικά το "άσπρο - μαύρο", και να ενοχοποιήσει τους κατοίκους, περιοριζόμενη στην αναγγελία σχετικής ΕΔΕ για την αποτρόπαιη αστυνομική βία, προκειμένου να κατευνάσει τις αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη τόσο για τις επιθέσεις αυτές, όσο και συνολικά για την απογείωση της αστυνομικής βίας και αυταρχισμού, η οποία εκδηλώνεται καθημερινά, με - στρατιωτικού χαρακτήρα - περιπολίες αστυνομικών σωμάτων, ξυλοδαρμούς και προσαγωγές, και την οποία συνειδητά καθοδηγεί.

Η καταστολή αυτή εκδηλώνεται στις συνθήκες της πανδημίας και ενώ η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί και ψηφίζει σωρεία αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, που προκαλούν τη λαϊκή οργή, αγανάκτηση και κινητοποίηση. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο - καταδικασμένος στη συνείδηση της νεολαίας και του λαού - νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται τα νομοθετικά τερατουργήματα στα Εργασιακά και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Αντί, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, να λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση φέρνει αντιλαϊκούς νόμους και εξαπολύει αστυνομικές δυνάμεις να ενοχοποιούν, να τρομοκρατούν και να επιτίθενται στον "εχθρό - λαό", προκειμένου να εκφοβίσει και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου».

Ερωτάται ο υπουργός:

-- Πώς τοποθετείται απέναντι στα χτεσινά απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας σε βάρος κατοίκων της Ν. Σμύρνης, όπως και γενικότερα στην κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι στον «εχθρό - λαό»;

-- Ποια ουσιαστικά μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις απρόκλητες αυτές επιθέσεις, αλλά και όσοι έδωσαν τη σχετική εντολή;

-- Ποια ουσιαστικά μέτρα πρόκειται να λάβει, ώστε να σταματήσει το όργιο της καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας;

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις επιθέσεις

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία.

Για την κυβέρνηση, από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι - στρατιωτικού χαρακτήρα - περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αίσχος για τη βία και καταστολή της κυβέρνησης

Αίσχος και ντροπή, σχολίασε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την αστυνομική βία εναντίον κατοίκων στη Νέα Σμύρνη κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Ανέφερε: «Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή, τον αυταρχισμό. Ηταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χτες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι "Ράμπο" της αστυνομίας μέσα στην πλατεία - ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους - επιτέθηκαν με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσοι ευθύνονται γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ