ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΣΕΤΗΠ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ «FORTHNET»
Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάνθηκε...

...ΕΓΣΣΕ και νόμοι Εργατικού Δικαίου δεν ισχύουν λόγω πανδημίας!

Τη στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, που σιγοντάρει τη μη τήρηση των όποιων νόμων έχουν απομείνει για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοσία της «Forthnet - Netmed», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι το επιχειρησιακό σωματείο την προηγούμενη βδομάδα προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας της Καλλιθέας, μεταξύ άλλων για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην τριμερή εργατική διαφορά που διενεργήθηκε με την παρουσία των προέδρων των δύο σωματείων, απαίτησαν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον χώρο δουλειάς, να σταματήσουν η εκτεταμένη καταστρατήγηση του ωραρίου και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, όπως επίσης να πληρωθεί το τηλεπικοινωνιακό κόστος και να δοθεί ο απαραίτητος εργονομικός εξοπλισμός για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, όπως προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία και στην Εθνική Γενική ΣΣΕ που ισχύει από το 2006.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που αφορά την κάλυψη του κόστους (τηλεπικοινωνιακού και για αγορά εργονομικού εξοπλισμού) «η εργοδοσία παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά που προβλέπονται, γιατί δεν το έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, λες και δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ, και επικαλέστηκε για αυτή της τη στάση το έκτακτο του μέτρου λόγω της πανδημίας», αναφέρουν τα σωματεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας, με τα σωματεία να την καταγγέλλουν «ως γνήσιο όργανο του υπουργείου Εργασίας», αφού «απεφάνθη ότι δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να τηρούνται οι όροι και οι κανόνες που προβλέπονται στοβ νόμο και στη ΣΣΕ»! Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένας νεότερος νόμος που να τους καταργεί ή μια νέα ΣΣΕ που να αναιρεί τους όρους της προηγούμενης.

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης ότι «σε τηλεφωνική παρέμβαση που κάναμε, αμέσως μετά την κοινοποίηση του πορίσματός τους, η Επιθεώρηση μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να ζητήσει από την επιχείρηση να εφαρμόσει τον νόμο, γιατί μετά θα ζητούν να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι από όλες τις επιχειρήσεις!».

Δεν λείπει το θεσμικό πλαίσιο...

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση, συνεχίζουν τα δύο σωματεία, «αποδεικνύει στην πράξη ότι το πρόβλημα με την εφαρμογή της τηλεργασίας δεν είναι η έλλειψη του θεσμικού πλαισίου, όπως προσπαθούν εύπεπτα να μας το παρουσιάσουν.

Η δε στάση της υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, που είναι η πλήρης "ευελιξία" του εργάσιμου χρόνου, η εφαρμογή της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας, του "ενεργού" - "μη ενεργού" χρόνου, δηλαδή του πλήρους ξεχειλώματος της ζωής των εργαζομένων, γεγονός που αποδείχθηκε στο έναν και πλέον χρόνο που εφαρμόζεται γενικευμένα. Είναι επίσης μια απάντηση σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που σπεύδουν δήθεν να προτείνουν και να θεσμοθετήσουν μια τηλεργασία που μπορεί να δουλέψει και "σε όφελος των εργαζομένων"».

Τα σωματεία απαιτούν να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στον φυσικό τους χώρο, στον χώρο εργασίας. Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για όλο το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν με αυτήν τη μορφή στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, για να μην εφαρμοστεί η τηλεργασία, που όπως αποδείχθηκε στην πράξη μόνο δεινά έχει να φέρει στους εργαζόμενους.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει την Παρασκευή 2 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΣΕΤΗΠ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του αναφέρεται στις εξελίξεις στον κλάδο και γενικότερα, δείχνοντας πώς μονοπωλιακοί όμιλοι και κυβερνήσεις εντείνουν την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: Οι ανταγωνισμοί των εταιρειών «για τις επενδύσεις στα δίκτυα 5G, οι μετασχηματισμοί των μονοπωλιακών ομίλων, οι αντιπαραθέσεις τους για το ποιος θα βγει περισσότερο αλώβητος στην κούρσα του ανταγωνισμού, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν για εμάς (...) Φέρνουν νομοσχέδιο που κατοχυρώνει τη 10ωρη εργασία, νομιμοποιεί τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, τον διαχωρισμό του σε ενεργό και μη ενεργό, αυξάνοντας στην ουσία τη διαθεσιμότητά μας για τον εργοδότη. Η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που χρόνια τώρα οι εργοδότες ορέγονται, εντείνει όλα τα παραπάνω, συμβάλλει στην αύξηση της εκμετάλλευσής μας».

Απέναντι στην επίθεση αυτή, το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαχητικά, με αγωνιστική κλιμάκωση: «Απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς για την ασφαλή επιστροφή μας (...) Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση, ώστε η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές ανατροπές. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Υπερασπιζόμαστε το ωράριο εργασίας μας, καμία ώρα απλήρωτης εργασίας. Καμία σκέψη για θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, που σηματοδοτεί τη μονιμοποίησή της. Διεκδικούμε τους όρους δουλειάς μας με βάση την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει στο σήμερα με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Μέτρα προστασίας απαιτούν οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση στη διοίκηση χτες από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Συγκέντρωση στο Αεροδρόμιο Αθηνών και παράσταση διαμαρτυρίας σε εκπροσώπους της διοίκησής του πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής (ΕΚΛΑΑ) με τη συμμετοχή εργαζομένων του αεροδρομίου, για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το ΕΚΛΑΑ συναντήθηκε με τον τεχνικό Ασφαλείας, τον υπεύθυνο βάρδιας καθώς και με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Οι εκπρόσωποι του ΕΚΛΑΑ τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και ότι όσο περνάει από το χέρι των συνδικάτων θα κάνουν τα πάντα ώστε να υποχρεώσουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο να τα λάβουν. Παράλληλα, κάλεσαν τη διοίκηση να παρέμβει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα αιτήματα του ΕΚΛΑΑ να γίνονται συχνά και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, να υπάρξει ενιαίο κέντρο πρόληψης στο χώρο του αεροδρομίου, που θα ελέγχει την κατάσταση, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της διοίκησης απάντησαν ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου να προβούν σε τεστ στους εργαζόμενους στον χώρο του αεροδρομίου καθώς δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις της κυβέρνησης. Δεσμεύτηκαν ωστόσο στο ότι θα ελέγξουν τις καταγγελίες του ΕΚΛΑΑ για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΕΚΛΑΑ διαμήνυσαν ότι δεν θα αφήσουν την εργοδοσία να παίζει τη ζωή τους κορόνα - γράμματα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σταμάτησε την παράνομη λειτουργία εργοταξίου την Κυριακή

Το αφεντικό προτιμά να πληρώσει πρόστιμο παρά να χαλάσει η πρέσα κι ας κινδυνεύουν οι εργάτες...

Παρέμβαση σε εργοτάξιο στο οποίο εκτελούνταν εργασίες παράνομα πραγματοποίησε την Κυριακή 28/3, μετά από καταγγελίες εργαζομένων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε οικοδομή επί της παλαιάς Εθνικής οδού στο Ρίο Πατρών, που πρόκειται να στεγάσει κατάστημα των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», διαπιστώθηκαν σειρά παραβιάσεων ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας.

«Το εργοτάξιο λειτουργούσε Κυριακή, χωρίς άδεια του ΣΕΠΕ, καταστρατηγώντας το πενθήμερο», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, που δούλευαν 7 μέρες τη βδομάδα, ήταν ανασφάλιστοι ενώ μεταφέρονταν από και προς το εργοτάξιο μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα «στοιβαγμένοι μαζί με τα εργαλεία, ο ένας πάνω στον άλλον». Το Συνδικάτο διέκοψε τις εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απαιτεί άμεσα από τις ελεγκτικές αρχές να βγάλουν σχετικό πόρισμα. Επιπλέον απαιτεί οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα μεροκάματα και να ασφαλιστούν για όλες τις μέρες που εργάζονται υπερωριακά.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και αφού αποκαλύφθηκαν οι εξόφθαλμες παραβιάσεις, εργοδηγός «ανάγκασε δύο Αιγύπτιους εργάτες να ρίχνουν άμμο στη χοάνη της πρέσας κρυφά και με τα χέρια, ενώ αυτή βρισκόταν σε λειτουργία, για να μην παγώσει το υλικό και πάθει ζημιά». Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών, που απαίτησαν να σταματήσει να βάζει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο, «απάντησε πως του είπε το αφεντικό ότι "προτιμά να πληρώσει πρόστιμο, παρά να χαλάσει η μηχανή που κοστίζει 40.000 ευρώ"!». «Ετσι κοστολογούν αυτοί την ανθρώπινη ζωή, φτηνότερη κι από πρέσα», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Οπως εξηγεί, παρόμοιες συνθήκες έχουν καταγραφεί και σε άλλα εργοτάξια, όπως αυτό της κατασκευής του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στην Αγία Σοφία. «Δεν έχουμε λάβει κανένα πόρισμα», επισημαίνει και προσθέτει πως «η τακτική της κωλυσιεργίας και των "αδιάφορων σφυριγμάτων" είναι που ρίχνει νερό στον μύλο της αυθαιρεσίας των εργοδοτών, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των συχνών ατυχημάτων».

«Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση το Συνδικάτο μας θα υψώσει ανάστημα και δεν θα επιτρέψει καμία παρατυπία και κανένα "κουκούλωμα" ευθυνών και παρανομιών εις βάρος κανενός εργαζόμενου», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν «φρένο και εμπόδια» στην ανασφάλιστη εργασία, στην ασταμάτητη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, στην ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την Υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Σε νέα κινητοποίηση για την Υγεία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., έξω από την έδρα του, απαιτώντας από την κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ να υλοποιήσουν τα άμεσα αιτήματα 86 σωματείων, συλλόγων και φορέων της Πάτρας που υπογράφουν την επείγουσα ανοιχτή επιστολή του.

Σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 12 μ., στο Πασαλιμάνι καλούν το Εργατικό Κέντρο, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς από όλους τους δήμους του Πειραιά, με διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Σωματεία και φορείς, το Σάββατο 3 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Σε διαδικτυακή σύσκεψη καλούν σωματεία στον δήμο Θερμαϊκού, όπου τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, την Κυριακή 4/4, στις 7 μ.μ.

Σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λαμίας

Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας για την Κυριακή 4 Απρίλη στις 11 το πρωί στο πάρκο Τσαλτάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ