ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στοχευμένη «ρελάνς» στις «δυτικές» παρεμβάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό

«Αν το ΝΑΤΟ έρχεται στην Κινεζική Θάλασσα, μπορούμε κι εμείς να έρθουμε στη Μεσόγειο», σχολιάζουν κινεζικά ΜΜΕ με αφορμή την περιοδεία

Πολυήμερη περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποίησε ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγχέ. Εκτός από την Ελλάδα είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου σε Ουγγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του Πεκίνου με ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, η περιοδεία έγινε μετά από επίσημες προσκλήσεις από τις αντίστοιχες χώρες και εκτιμάται ότι «θα δώσει νέα ώθηση στην παραδοσιακή φιλία και την πραγματιστική συνεργασία της Κίνας με τις στρατιωτικές αρχές αυτών των χωρών».

Αναλύσεις σε κινεζικά ΜΜΕ, όπως οι «Γκλόμπαλ Τάιμς» (αγγλόφωνη εφημερίδα του ΚΚ Κίνας), παρατηρούσαν ότι η περιοδεία Γουέι στην Ευρώπη γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) ανέπτυξαν πρόσφατα ή ανακοίνωσαν σχέδια ανάπτυξης πολεμικών πλοίων στην Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Συνεργάτες κινεζικών επιτελείων σχολίαζαν ότι αφού «κάποια μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους ασφαλείας στην λεγόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (...) η Κίνα μπορεί να απαντήσει συμμετέχοντας σε ζητήματα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να κατανοήσει περισσότερα για την Κίνα ως παγκόσμιο παράγοντα ασφαλείας», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν εκείνοι μπορούν να έρθουν στη Κινεζική Θάλασσα, μπορούμε κι εμείς να έρθουμε στη Μεσόγειο». Στις ίδιες αναλύσεις γίνονταν και εκτιμήσεις του τύπου ότι «στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη απέναντι στην Κίνα, αρκετοί αναζητούν τη συνεργασία αντί για την αντιπαράθεση...».

Στο Βελιγράδι, ο Γουέι συνάντησε μεταξύ άλλων τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, που - σύμφωνα με τις κινεζικές ανακοινώσεις - χαρακτήρισε την Κίνα «αξιόπιστο φίλο» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και επιθυμία για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Ενας Δρόμος - Μία Ζώνη» (OBOR). Ο δε Κινέζος υπουργός υποστήριξε ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατηγική συνεργασία σε πολύ υψηλό επίπεδο και εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του για επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, ο Γουέι επισκέφτηκε και το σημείο όπου κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 χτυπήθηκε η κινεζική πρεσβεία και σκοτώθηκαν 3 Κινέζοι δημοσιογράφοι, δηλώνοντας: «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτήν την ιστορική περίοδο και ο κινεζικός στρατός δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο, είμαστε πλήρως ικανοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, ασφάλεια και τα συμφέροντά μας στην ανάπτυξη».

Η διάθεση ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο και της OBOR βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών Γουέι και στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Κινέζος αξιωματούχος ξεχώρισε επίσης την αξία της συνεργασίας «17+1» (του σχήματος που η Κίνα καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια με χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης). Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο, υποδομές, άμυνα και ασφάλεια.

Οσον αφορά τις επαφές στην Ουγγαρία, ο Γουέι έθεσε και εκεί με έμφαση την αποφασιστικότητα με την οποία το Πεκίνο «θα υπερασπιστεί την κυριαρχία του», επικρίνοντας τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς σε Χονγκ Κονγκ και Σιντζιάνγκ ως «προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας» που «η Κίνα δεν θα επιτρέψει».

ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
Εργαλείο για την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Με την επίκληση της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να αποτελεί διαχρονικό εργαλείο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» το 2020 έχει συνταχθεί στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Μοιραία» η έκθεση και οι σχετικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων εστιάζουν στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα σχέδια της αστικής τάξης των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, επιχειρώντας να απαντήσει στις πρόσφατες επικρίσεις του Κινέζου ομολόγου του για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι... «η Αμερική διαφέρει και σε αυτό», γιατί τα βγάζει όλα στο φως...

Ετσι, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεχωρίζουν οι καταγγελίες για «γενοκτονία» που επιχειρεί η Κίνα σε βάρος των Ουιγούρων, οι «ωμότητες» του «καθεστώτος Ασαντ» στη Συρία, οι στοχοποιήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και η «επίμονη κρατική διαφθορά» στη Ρωσία.

Για τον Ιράν αναφέρονται «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος στους πολίτες», αλλά και μέσω της «στρατιωτικής υποστήριξης στο καθεστώς Ασαντ και τη λιβανέζικη "Χεζμπολάχ"» και η στήριξη στους σιίτες Χούτι της Υεμένης.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, γίνεται κριτική για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω δολοφονιών, συλλήψεων δεκάδων χιλιάδων ατόμων, πολιτικών και δημοσιογράφων που επικρίνουν την κυβέρνηση. Αφήνοντας και ένα «παράθυρο» (για ευνόητους λόγους) ότι για τα παραπάνω... δεν φταίει απαραίτητα η κυβέρνηση, αναφέρεται ότι αυτή «πήρε περιορισμένα μέτρα» για να «ασκήσει διώξεις και να τιμωρήσει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «η ατιμωρησία παραμένει πρόβλημα»...

Στην Υεμένη η έκθεση επικρίνει τους Χούτι, αλλά σχεδόν καμία κριτική δεν γίνεται για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων από τις δυνάμεις του Προέδρου Χάντι και τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας. Η δε φιλική στάση στη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας αποτυπώνεται στους επαίνους στην ηγεσία της χώρας επειδή έβαλε πλαφόν τα 10 χρόνια στην κάθειρξη ανηλίκων, ενώ εκτιμά πως έχει κάνει προόδους σε ελευθερίες που αφορούν τις γυναίκες.

Νέο τεράστιο πακέτο για επενδύσεις στις υποδομές

Στο μεταξύ, αργά χτες βράδυ, αναμενόταν να παρουσιαστεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση στο Πίτσμπουργκ, το νέο πακέτο 3 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη των μονοπωλίων σε συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης και ραγδαίας ανόδου της Κίνας.

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αμερικανικό Σχέδιο Θέσεων Εργασίας» (American Jobs Plan) και με έντονη την προσπάθεια για ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου, αιχμή του σχεδίου που έχει 8ετή ορίζοντα είναι η προώθηση μεγάλων κρατικών επενδύσεων στον τομέα των υποδομών (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, συγκοινωνίες, δημόσια κτίρια, δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ.), με σκοπό τη στήριξη των κερδών των αμερικανικών μονοπωλίων, την ενίσχυση της θέσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό και «να φέρουμε τις ΗΠΑ σε θέση να ξεπεράσει στον ανταγωνισμό την Κίνα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που διένειμε ο Λευκός Οίκος.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας επέστρεψε στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης το κατηγορητήριο με βάση το οποίο ζητούνταν η απαγόρευση του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Το Δικαστήριο επικαλέστηκε διαδικαστικές παραλείψεις που πρέπει να διευθετηθούν πριν το κατηγορητήριο κατατεθεί ξανά. Την ίδια στιγμή, το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή του μέχρι πρότινος βουλευτή του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, του οποίου η βουλευτική ασυλία άρθηκε στις 17/3 και βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Ο Γκεργκερλίογλου δήλωσε πως θα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προγράμματα «οικονομικής βοήθειας» προς τη Μιανμάρ, όπως ήδη έχουν κάνει οι ΗΠΑ κ.ά. Η Ιαπωνία εκτιμάται ότι είναι ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα. Στο μεταξύ, το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς διπλωμάτες που δεν είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνουν στις θέσεις τους να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ. Ωστόσο, «η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό και θα συνεχίσει να παρέχει περιορισμένες προξενικές υπηρεσίες».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τα έσοδα του κινεζικού κολοσσού «Huawei Technologies» συρρικνώθηκαν το δ' τρίμηνο του 2020 κατά 11%, φτάνοντας στα 220,1 δισ. γουάν (33,5 δισ. δολάρια). Προηγούμενα, στο γ΄ και β΄ τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 3,7% και 23% αντίστοιχα. Η μείωση εσόδων θεωρείται η πρώτη στην ιστορία της εταιρείας. Καταγράφεται με φόντο τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και άλλοι, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας (χαρακτηριστική η επίμονη παρέμβαση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της «Huawei» από την ανάπτυξη των δικτύων 5G σε πάρα πολλές χώρες), αλλά και τη νέα βαθιά κρίση που εκδηλώνεται διεθνώς.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ερευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε ο γαλλικός στρατός στο Μάλι στις αρχές Γενάρη προκάλεσε τον θάνατο 19 αμάχων που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν ένα γάμο, και όχι μόνο τζιχαντιστές, όπως επιμένει να ισχυρίζεται το Παρίσι. Η έκθεση δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA).

ΗΠΑ
Νέες επαφές για τη συνεργασία με Ιαπωνία - Ν. Κορέα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα υποδεχτεί αύριο στις ΗΠΑ, στη ναυτική ακαδημία της Ανάπολις, τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, Σίγκερου Κιταμούρα και Σαχ Χουν αντίστοιχα, για να συζητήσουν τη συνεργασία των χωρών τους στη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» σε Ασία - Ειρηνικό και ειδικότερα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Απρίλη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γ. Σούγκα αναμένεται να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην αναβάθμιση των συμμαχιών της στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας είναι αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο, ενώ επιβεβαίωσε ότι επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα κάνει τις επόμενες βδομάδες και ο ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας, Τ. Μοτέγκι και Νομπούο Κίσι, συναντήθηκαν στις αρχές της βδομάδας στο Τόκιο με τους Ινδονήσιους ομολόγους τους Ρέτνο Μαρσούντι και Πραμπόγο Σουμπιάντο, υπογράφοντας μεταξύ άλλων συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει διευκολύνσεις για την εκατέρωθεν μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι δύο πλευρές «ανταλλάξαμε απόψεις και για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Κινεζική θάλασσα, και μοιραστήκαμε σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχιση και ενίσχυση μονομερών προσπαθειών για την αλλαγή του στάτους κβο με τη βία», με το βλέμμα ασφαλώς στην Κίνα.

Στο ίδιο κάδρο, χτες, οι Φιλιππίνες επανέλαβαν διαμαρτυρίες για αυξημένη παρουσία κινεζικών πλοίων το τελευταίο διάστημα σε νησίδες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που η Μανίλα θεωρεί τμήμα των χωρικών της υδάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ