ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν με τη μεσολάβηση της ΕΕ και τη συμμετοχή Ρωσίας και Κίνας, που συμμετείχαν στη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συνεχίζονται στη Βιέννη μετά την Παρασκευή και την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων. Ωστόσο φαίνεται ότι μέχρι την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας, θα κυκλοφορούν και θα διαψεύδονται επισήμως οι πληροφορίες και οι φήμες για όσα φέρεται πως διαδραματίζονται στα τραπέζια των έμμεσων συνομιλιών Αμερικανών και Ιρανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιράν διέψευσαν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε πρώτος ο λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός «αλ Μαγιαντίν» και στη συνέχεια αναπαρήγαγε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ότι ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν να προχωρήσουν αμοιβαία στην απελευθέρωση τεσσάρων Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και τεσσάρων Ιρανών που κρατούνται στις ΗΠΑ. Διέψευσαν επίσης πως έχουν συμφωνηθεί το ξεπάγωμα κυρώσεων κατά Ιρανών αξιωματούχων και η αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων αξίας 7 δισεκατομμυρίων.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χαντιμπζαντέχ διέψευσε τις πληροφορίες για συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία (οι φήμες ανέφεραν το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. στερλίνων και απελευθέρωση της Βρετανο-ιρανής Ζαγκάρι - Ράτκλιφ). Τόνισε πως το Ιράν δεν βιάζεται να επανέλθει στη Συμφωνία του 2015, έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» «την άρση όλων των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος του».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, με τη σειρά του διέψευσε τα περί ανταλλαγής κρατουμένων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θέτει ως προτεραιότητα «το ζήτημα των Αμερικανών που κρατούνται ή αγνοούνται στο Ιράν».

Στο μεταξύ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σχετικά με τον ρόλο του στρατού στην ιρανική διπλωματία προκάλεσαν την αντίδραση του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Παρότι δεν κατονόμασε τον Ζαρίφ, δήλωσε ότι πράττουν «μέγα σφάλμα» όσοι επικρίνουν τον ρόλο του στρατού στη διαμόρφωση της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής. Νωρίτερα ο Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Instagram ζήτησε συγγνώμη για όσα αποκαλύφθηκαν, λέγοντας ότι κάποιοι «έκλεψαν και δημοσιοποίησαν» μέρος των όσων σχολίασε για να βλάψουν το Ιράν και το λαό του. Ζήτησε δε ονομαστικά συγγνώμη από τον Αλί Χαμενεΐ «για τη λύπη που του προκάλεσε».

Περιοδείες Αμερικανών στον Περσικό

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναθέσει «ειδική αποστολή» στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Κουνς, που μετέβη χτες στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας πως είναι κατανοητές και δικαιολογημένες οι ανησυχίες των ΗΑΕ έναντι του Ιράν, ενώ επιβεβαίωσε «στενές διαβουλεύσεις» μεταξύ Ουάσιγκτον και Αμπου Ντάμπι σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Βιέννη.

Ανάλογες επισκέψεις πραγματοποιούν αυτήν τη βδομάδα σε Κάιρο, Ριάντ και Αμάν ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ο Ντέρεκ Τσόλετ, «ειδικός σύμβουλος» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΓΑΛΛΙΑ
Οξυνση διεργασιών και νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ενδεχόμενο συνεργασίας του κυβερνητικού κόμματος «Εμπρός!» (La Republique en Marche - LREM) και των Ρεπουμπλικάνων (LR) μοιάζει να έρχεται πιο κοντά, καθώς φουντώνουν ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2022. Ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, μίλησε για «πολύ θετική» ανταπόκριση του LREM σε πρόταση των Ρεπουμπλικάνων να συμμαχήσουν στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές στην περιοχή νότιας Προβηγκίας - Αλπεων - Κυανής Ακτής. Τα σχετικά παζάρια εντείνονται με φόντο και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει σε δημοσκοπήσεις ο Εθνικός Συναγερμός της Μ. Λεπέν, η οποία πριν από λίγες μέρες έσπευσε να εκφράσει υποστήριξη σε επιστολή απόστρατων (και μη) στρατιωτικών που παρατηρούσαν ότι «είναι μια κρίσιμη ώρα, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο» και εκτιμούσαν ότι οποιαδήποτε αποτυχία δράσης απέναντι στις «ορδές των προαστίων» (όπου ζουν πολλοί μετανάστες) και σε άλλες ανώνυμες ομάδες «που περιφρονούν τη χώρα μας, θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και σε χιλιάδες θανάτους». Η Λεπέν, απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή, απηύθυνε κάλεσμα «να ενώσουμε τις δυνάμεις με φόντο την επικείμενη μάχη (σ.σ. προεδρικές εκλογές) που είναι η μάχη της Γαλλίας». Σημειωτέον, η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, προειδοποίησε ότι όσα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράφουν την επιστολή θα τιμωρηθούν βάσει του νόμου για την πολιτική τους ουδετερότητα, ενώ υποστήριξε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων στρατιωτών παραμένει ουδέτερη και πιστή στους κανόνες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Στο μεταξύ, στα σκαριά βρίσκεται νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, που η κυβέρνηση Μακρόν χαρακτηρίζει απαραίτητο αξιοποιώντας και μια σειρά επιθέσεων ενόπλων. Μετά από σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν - με αφορμή πρόσφατη επίθεση με θύμα μία αστυνομικό - αναρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων «συλλογής πληροφοριών που χρησιμοποιούμε». Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο νέος νόμος θα διευρύνει τα περιθώρια εφαρμογής προβλέψεων του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2017, μεταξύ άλλων δίνοντας αυξημένες δυνατότητες στις υπηρεσίες ασφαλείας για να παρακολουθούν και να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», ακόμα και μετά την αποφυλάκισή τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν και 27 τραυματίστηκαν όταν το υπερφορτωμένο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μαζί με δεκάδες παράτυπους μετανάστες ναυάγησε την Κυριακή έξω από τις ακτές της Καλιφόρνιας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 11 μετανάστες πνίγηκαν την Κυριακή ανοιχτά των λιβυκών ακτών, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Από την Ακτοφυλακή διασώθηκαν 12 άτομα.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας απέρριψε το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, να οριστεί υπηρεσιακός αρχηγός της κυβέρνησης που θα οργανώσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν πιθανότατα στις 20 Ιούνη. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψηφοφορία στις 10 Μάη. Εάν ο Πασινιάν και πάλι δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται, το Σώμα θα διαλυθεί και ο Πρόεδρος, Αρμέν Σαρκισιάν, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή την περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο και δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός δικτύου παιδικής πορνογραφίας στο Darknet, το οποίο παρουσιαζόταν ως ένα «από τα μεγαλύτερα στον κόσμο» και είχε περισσότερα από 400.000 μέλη. Πρόκειται για την πλατφόρμα «BOYSTOWN», η οποία υπήρχε από το 2019.

ΣΥΡΙΑ
Τρεις οι υποψήφιοι των εκλογών της 26ης Μάη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν στις 26 Μάη το προεδρικό αξίωμα κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Συρία.

Το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε χτες την αίτηση του επί 20 χρόνια Προέδρου της χώρας και γενικού γραμματέα του αραβικού κόμματος «Μπάαθ», Μπασάρ Χαφέζ Ασαντ, του δικηγόρου και πρώην υπουργού Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα καθώς και του Μαχμούντ Αχμαντ Μάρεϊ, γενικού γραμματέα του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου και της Αρχής Εθνικής Δημοκρατικής Δράσης, ο οποίος συμμετέχει ως στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή που συζητά την αλλαγή του Συντάγματος σε κύκλους διαβουλεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι τρεις υποψήφιοι πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η διαβίωσή τους στη Συρία την τελευταία δεκαετία.

Αμνηστία από τον Ασαντ

Την Κυριακή ο Πρόεδρος Ασαντ υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξασφάλιση αμνηστίας και τη μείωση των ποινών φυλάκισης αρκετών κατηγοριών καταδικασμένων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τις 2 Μάη 2021.

Το διάταγμα δίνει πλήρη αμνηστία για λαθρεμπόριο, παράνομη εμπορία ξένου συναλλάγματος, πλημμελήματα και παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά και για όσους λιποτάκτες βρίσκονται στη Συρία και παραδοθούν εντός των επόμενων τριών μηνών ή εντός εξαμήνου εάν ζουν στο εξωτερικό. Από το νόμο εξαιρούνται όσοι καταδικάστηκαν για λαθρεμπόριο όπλων, για προδοσία, για τρομοκρατικές επιθέσεις, κατασκοπεία ή συνεργασία με τον εχθρό.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα με αφορμή το νερό

Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών και συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου που εκσφενδόνιζαν πέτρες η μια πλευρά εναντίον της άλλης, με αφορμή τη διαμάχη για τους ταμιευτήρες νερού.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της βόρειας επαρχίας Σουγκντ του Τατζικιστάν και της νότιας επαρχίας Μπατκέν του Κιργιστάν, εξαιτίας μιας διαμάχης που υπάρχει για τους ταμιευτήρες νερού και το αντλιοστάσιο «Galavnoy» που βρίσκεται στον ποταμό Ισφάρα, τον οποίο οι δύο χώρες θεωρούν δικό τους.

Οι κάτοικοι χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου πετούσαν πέτρες πριν κλιμακωθούν οι ταραχές και αρχίσουν μεταξύ τους οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν κατηγόρησε την τατζικική πλευρά ότι χρησιμοποίησε όλμους για να πλήξει το αντλιοστάσιο. Οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν ότι οι εγκαταστάσεις τούς ανήκουν και κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των Τατζίκων μεθοριακών φρουρών και ότι βομβάρδισαν γέφυρα σε πρώην δικά του εδάφη με όλμους και αντιαρματικούς πυραύλους.

Η διένεξη σχετίζεται με αμφιλεγόμενης κυριότητας οικόπεδα στα σύνορα των δύο χωρών που δεν έχουν οριοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Περίπου 11.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ την ίδια μέρα τέθηκε σε ισχύ συμφωνία εκεχειρίας και τα δύο κράτη συμφώνησαν στη διενέργεια κοινών περιπολιών.

ΛΙΒΥΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενίσχυση συνεργασίας και συζήτηση περί «αποχώρησης στρατευμάτων»

TΡΙΠΟΛΗ.--

Τη συνδρομή της Τουρκίας στην απομάκρυνση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος (πιθανώς συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών) ζήτησε χτες η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών, Νάιλα Μοχάμεντ Μανγκούς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στην Τρίπολη μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε με αφορμή την επίσκεψη πολυάριθμης τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη. Εκτός από τον Τσαβούσογλου συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιάσερ Γκιουλέρ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το πρωί με τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, συμφωνώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς πολυεπίπεδης συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ