ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, στοπ στο έγκλημα με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στην Αθήνα
Στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στην Αθήνα
Με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τους, Οργανώσεις της ΚΝΕ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης καταδικάζοντας τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, απαιτώντας άμεση απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμία συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο.

Η Οργάνωση της Φυσικομαθηματικής Αθήνας έφτιαξε χτες σχετικό πανό και το ανάρτησε στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου.

Κρατώντας πανό και πικέτες με συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, στοπ στο έγκλημα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ με στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» και «καμία συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Λευτεριά στη Παλαιστίνη - Οι λαοί θα νικήσουν» μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα δράσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Στη Θεσσαλονίκη, δράσεις έγιναν στη πλατεία Ευόσμου και στον Λευκό Πύργο, όπου τα μέλη της ΚΝΕ καταδίκασαν τη νέα σφαγή των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποιείται με την στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα, μοιράζοντας ανακοινώσεις και τοποθετώντας στο χώρο εικόνες με φωτογραφίες από το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο συμμετείχαν επίσης και μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας της Θεσσαλονίκης.

Εκεί, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μοίρασαν μαζί με τις ανακοινώσεις τους και μπαλόνια συμβολικά βαμμένα μαύρα, ενώ παράλληλα μικρά παιδιά και μαθητές, Ελληνες και μετανάστες έγραψαν σε λευκό πανί μηνύματα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης. «Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν σκοτώνονται» ήταν ένα από τα μηνύματα που έγραψε ένας μαθητής.

Τις επόμενες μέρες

Για τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε διάφορες πόλεις διοργανώνουν συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις. Συγκεκριμένα:

Κατερίνη: Σήμερα Παρασκευή, στις 19.00, στο πάρκο Κατερίνης.

Λάρισα: Σήμερα Παρασκευή, στις 18.00, στο φρούριο.

Χανιά: Σήμερα Παρασκευή, στις 19.00, στο Παλιό Λιμάνι (Συντριβάνι).

Ηράκλειο: Αύριο Σάββατο, στις 17.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Γιάννενα: Αύριο Σάββατο, στις 12.00, στο θεατράκι Σκάλας.

Πρέβεζα: Αύριο Σάββατο, στις 11.00, έξω από τα Δικαστήρια.

Καλαμάτα: Αύριο Σάββατο, στις 12.00, στην κεντρική πλατεία.

Ξάνθη: Αύριο Σάββατο, στις 12.30, στην κεντρική πλατεία.

Βόλος: Την Κυριακή 16 Μάη, στις 12.00, στην παραλία.

Τρίκαλα: Την Κυριακή 16 Μάη, στις 18.00, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Καρδίτσα: Την Κυριακή 16 Μάη, στις 18.00, στο Παυσίλυπο.

Παράλληλα, τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ απευθύνουν κάλεσμα εικαστικής δημιουργίας (γκράφιτι, ζωγραφική, χαρακτική, σκίτσο κ.ά.) ως έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με «όπλο» την Τέχνη! Τα έργα μπορούν να φωτογραφηθούν και να σταλούν μαζί με τα στοιχεία των δημιουργών στα email των Στεκιών μέχρι 31 Μάη. Θα ακολουθήσει η έκθεσή τους στα Στέκια της ΚΝΕ σε κάθε πόλη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίνει σταθερά άλλοθι στην κατοχική βία του Ισραήλ

Συνεχίζει η κυβέρνηση να δίνει άλλοθι στα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ενώ διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του και μια ελεύθερη πατρίδα, διαιωνίζοντας η ΝΔ την επικίνδυνη πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά, με τελευταία αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, για «αναβάθμιση» της συνεργασίας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση χτες των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το γεγονός ότι η ισραηλινή ΠΑ πριν από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα κ.α. ακόνιζε τα νύχια της σε συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, π.χ. στην πιο πρόσφατη «Ηνίοχος 21», παρέπεμψε στην πρόσφατη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που όμως δεν είχε ούτε λέξη για τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, οι οποίες έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς Παλαιστινίους.

Αναπαράγοντάς την χτες, η Αρ. Πελώνη έλεγε ότι «η κλιμάκωση της βίας πρέπει να σταματήσει. Εχουμε καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, και υπογραμμίζουμε την ανάγκη όλες οι πλευρές να προβούν σε ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την αποφυγή περαιτέρω θυμάτων αμάχων», στη γνωστή λογική των ίσων αποστάσεων, που εξισώνει τον θύτη με το θύμα.

Κατέληξε ότι «η επίλυση στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστίνης στη βάση λύσης δύο κρατών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή». Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στελέχη της ΔΑΠ στηρίζουν τους φονιάδες

Στο μεταξύ, με φόρα από την κυβερνητική γραμμή, στέλεχος της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (εκλεγμένος στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου) έσπευσε να ζητήσει με ανάρτησή του «στήριξη στους συμμάχους» του Ισραήλ. «Μόνο αγανάκτηση προκαλεί η ανάρτηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ας σκεφτεί κάθε φοιτητής τι μπορούμε να περιμένουμε με αυτούς τους "συμμάχους" που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και έχουν στρατό κατοχής».

Τη δόξα του... εκπροσώπου του κράτους - δολοφόνου ζήλεψε και ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην Αιτωλοακαρνανία, με αναρτήσεις περί «αυτοάμυνας» του Ισραήλ και άλλα τέτοια. «Στηρίζει δηλαδή: Τις δολοφονίες άμαχου πληθυσμού και μικρών παιδιών. Τον αποκλεισμό. Τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ και καλεί τη νεολαία να απομονώσει και να καταδικάσει τέτοιες αντιλήψεις.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή Αναστασιάδη για νέα Διάσκεψη

Ενόψει της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό που αναμένεται να οργανώσει ο ΟΗΕ τις επόμενες βδομάδες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε χτες επιστολή στα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, καθώς και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ.

Με φόντο την «άτυπη» Διάσκεψη στα τέλη Απρίλη, η επιστολή του Κύπριου ηγέτη αναφέρεται - όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κ. Κούσιος - στο «απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων που, δυστυχώς, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών», και επαναλαμβάνει «την πολιτική του βούληση και αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα».

Υπενθυμίζεται ότι παρά την ολοκλήρωση της πρόσφατης Διάσκεψης χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα και με επιβεβαίωση σοβαρών διαφωνιών που παραμένουν, στο τραπέζι έπεσαν μια σειρά από παλιές και νέες προτάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η επιστολή Αναστασιάδη επανέλαβε προτάσεις «για συγκεκριμένα ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος», όπως εξήγησε ο Κ. Κούσιος. Σημειωτέον, και στη Γενεύη είχε προταχθεί η ανάγκη καλλιέργειας εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων με προτάσεις όπως το «πακέτο Βαρώσι - Τύμπου» (δηλαδή άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και επαναλειτουργία του αεροδρομίου που μετά την τουρκική εισβολή αξιοποιούν οι κατοχικές αρχές) υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, «άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τους κανόνες της ΕΕ» κτλ.), Επίσης, για τη «δημιουργία καταπιστεύματος για τους Τουρκοκυπρίους από τα έσοδα του φυσικού αερίου με δυνατότητα ανάληψης και πριν από τη λύση (του Κυπριακού)».

Κατά τ' άλλα, η επιστολή Αναστασιάδη επαναλαμβάνει ότι «τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ». Σε χωριστή του επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ ο Κύπριος Πρόεδρος ζητά η επόμενη Διάσκεψη 5+1 να γίνει πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν ξανά και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο όξυνσης του παζαριού με την Τουρκία αναμένεται και η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες αναφέρεται στις «δυσκολίες στο άνοιγμα ή στη λειτουργία οίκων λατρείας, στην επίλυση κτηματικών και περιουσιακών διαφορών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για τη λήψη της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται για περιουσιακά στοιχεία, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από την κυβέρνηση» για τις θρησκευτικές μειονότητες. Επίσης επαναλαμβάνει τις ενστάσεις των ΗΠΑ για τους περιορισμούς που παραμένουν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τόπου μουσουλμανικής λατρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ