ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα στις 5 Ιούνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής καλεί σε συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Ολοι στο πόδι, ξεσηκωμός - Εμπόδιο στο έγκλημα θα γίνει ο λαός».

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου "Φυλής" που δρομολογείται στην περιοχή τους (Γραμματικό). Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στο Σχιστό και αλλού, με τον λαό της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, που δεν ανέχεται να ζει με τη ρύπανση μεγάλων βιομηχανιών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του».

Οπως καταγγέλλει η επιτροπή, «η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου, που παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων».

«Οταν το άδικο συνεχίζεται, δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να μπούμε μαζικά στον αγώνα, σε έναν αγώνα διαρκείας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας» σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα: Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Στη συγκέντρωση - συναυλία καλεί επίσης η Συντονιστική των Σωματείων και Φορέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό.

Περιοδεία σε αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ

Να καταδικάσουν το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, επεκτείνει την κυριακάτικη εργασία, χτυπά τη συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία, διαμορφώνει τους όρους της σύγχρονης σκλαβιάς, κάλεσε τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε την Παρασκευή στα αμαξοστάσια του Οργανισμού στη Σταυρούπολη και στον Φοίνικα.

Τους κάλεσε να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να περάσουν στην αντεπίθεση και να παλέψουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αναφέρθηκε στον υπονομευτικό ρόλο της ΓΣΕΕ, που μέχρι και την τελευταία ώρα προσπαθεί να μπερδέψει τους εργαζόμενους, και τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα για τον ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, κάνοντας απολογισμό και στον δικό τους χώρο.

Σημείωσε την ανάγκη να μπουν χιλιάδες στον αγώνα, και «στην απεργία να γίνει χαμός. Οχι μόνο να μην υπάρχει άνθρωπος που θα δουλέψει, αλλά όλοι οι απεργοί να βρεθούν και στον δρόμο, στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων. Η μέτρηση στη μάχη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική δεν γίνεται με τη σκέψη. Δεν είναι θυσία να χάσεις ένα μεροκάματο για να είσαι μπροστά στην απεργία και στο συλλαλητήριο και να βροντοφωνάξεις "αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί", να τους τρομάξεις με τη μαζικότητα του αγώνα».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η πανεπιστημιακή αστυνομία ... έμεινε μετεξεταστέα!

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία ...έμεινε μετεξεταστέα!», σχολιάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων που εμφανίζουν ότι η κυβέρνηση «βάζει στον πάγο» την επιβολή του εν λόγω κατασταλτικού μηχανισμού στα Ιδρύματα.

«Οπως και τον Απρίλη που αναβλήθηκε η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έτσι και τώρα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι μετράνε και φοβούνται την οργανωμένη διεκδίκηση των φοιτητικών συλλόγων, τον μαζικό και πολύμηνο αγώνα μας κόντρα στις απαγορεύσεις, τη στήριξη του οργανωμένου εργατικού κινήματος στα δίκαια αιτήματά μας», σχολιάζει το ΜΑΣ και καλεί αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί «για να πεταχτεί στα σκουπίδια ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, για σχολές ανοιχτές για τους φοιτητές, για τη μόρφωση και τις σπουδές στο ύψος των αναγκών μας».

Το ΜΑΣ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, ότι «ο στόχος τους να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους φοιτητές για να μπορούν ανενόχλητοι να μας κλέβουν τη ζωή, να σαρώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεν πέρασε και ούτε πρόκειται να περάσει», ενώ παράλληλα «αυτήν την περίοδο προχωρά η προσπάθεια υλοποίησης, μέσω των πανεπιστημιακών οργάνων, άλλων διατάξεων του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, όπως η συγκρότηση Επιτροπών Ασφαλείας, τα σχέδια για τοποθέτηση καμερών, ο ορισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κ.ά. Αλλωστε με βάση τα ίδια δημοσιεύματα η κυβέρνηση δεν παραιτείται από την προσπάθεια εισόδου της αστυνομίας στα Ιδρύματα, αλλά εξετάζει προσαρμογές, αξιοποιώντας τις "εποικοδομητικές" προτάσεις άλλων κομμάτων του συστήματος για σώμα αστυνόμευσης με "διευθυντή" τις πρυτανικές αρχές.

Με την αισιοδοξία και τη δύναμη που παίρνουμε από τους αγώνες του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, καλούμε τους φοιτητές να κλιμακώσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή», καταλήγει το ΜΑΣ, προσθέτοντας ότι «ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη έχει κουρελιαστεί στη συνείδηση των φοιτητών και θα μείνει στα χαρτιά!».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - συζητήσεις

Σάββατο 29 Μάη:

-- Οι ΚΟ Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., με θέμα «Μy data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους. Ποιος ωφελείται πραγματικά;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο - Σκεπαστό Αττικής Οδού στον δήμο Μεταμόρφωσης (Γεωργίου Παπανδρέου & Γκινοσάτη, πλησίον σταθμού Προαστιακού Μεταμόρφωσης).

-- Στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη των ΚΟ ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902» στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ενάντια στην καταστολή οργανώνει η ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο πάρκο πίσω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Σερρών.

Παρασκευή 4 Ιούνη:

Η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 6 Ιούνη:

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, γονιών και ΑμεΑ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση, στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) στο Θησείο (Αγ. Ασωμάτων 31), με ομιλητή τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241) η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Νομοθεσία - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά: Σύγχρονη νομοθεσία ή σύγχρονη σκλαβιά για την εργαζόμενη γυναίκα». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 7 Ιούνη:

Στις 7 μ.μ., στον δήμο Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας, με ομιλητή τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

-- Την Τρίτη 1 Ιούνη, στις 10 π.μ., η Εφη Χαλιού, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Την Τετάρτη 2 Ιούνη, στις 8 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους του δήμου Φυλής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά στα στρατόπεδα της ΕΕ στα νησιά

Τη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων στρατοπέδων εγκλωβισμού της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, των λεγόμενων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ), στη Λέσβο και τη Χίο, και την «αναβάθμιση» των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου Εβρου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ. Παρά τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων, η κυβέρνηση προχωρά τον σχεδιασμό της για μια δομή στη Λέσβο στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων, και μια δομή στη Χίο στη θέση Ακρα Παχύ (Θόλος) 141 στρεμμάτων.

ΛΑΡΙΣΑ
Οχτώ τραυματίες από έκρηξη σε αποστακτήριο

Εκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί σε χώρο αποστακτηρίου έξω από τη Λάρισα. Στο σημείο έσπευσαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες, 5 ασθενοφόρα και Κινητή Ιατρική Μονάδα. Από την έκρηξη και τις αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν, τραυματίστηκαν 8 άτομα (ο ιδιοκτήτης και 7 εργαζόμενοι), οι οποίοι οδηγήθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου. Για τρεις από αυτούς κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ολοι τους είναι εκτός κινδύνου και αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τους καπνούς αλλά και την εκτεταμένη χρήση πυροσβεστήρων, ενώ ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα. Για τα αίτια της έκρηξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις σημειώθηκε σε λέβητα απόσταξης (καζάνι), ερευνά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ