ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Ερχονται και νέα αντεργατικά «προαπαιτούμενα» για το Ταμείο Ανάκαμψης του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε πλήρη επιβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα προαπαιτούμενα για να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προχώρησε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απορροφήσουμε, αλλά και για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους πόρους όχι μόνο του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα είναι μια πολύ σημαντική στήριξη για την ελληνική οικονομία».

Δείχνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα υπερμνημόνιο σε βάρος και του λαού της Ελλάδας, συνέχισε λέγοντας πως σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος φυσικά των επιχειρηματικών ομίλων με τη λήψη και άλλων μέτρων, με πρώτο άξονα «το νέο πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, το οποίο θα παρουσιαστεί και επισήμως σύντομα και θα είναι στηριγμένο σε έναν ατομικό κουμπαρά. Θα ακολουθεί το μοντέλο όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών».

Δεύτερος άξονας θα είναι «η αναβάθμιση της κατάρτισης στην Ελλάδα», που θα γίνει «με ένα φιλόδοξο πιστεύω νομοσχέδιο», προφανώς για προσφορά τσάμπα εργασίας στους ομίλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να αποδίδει το νομοσχέδιο στον «ακραίο νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της ΝΔ», κρύβοντας ότι είναι ενταγμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, ενώ υποκριτικά ψέλλισε κάτι και περί ΣΕΒ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ικανοποίησε το 62% των αξιώσεών του. Ενώ επιχείρησαν να δείξουν ως διέξοδο στους εργαζόμενους την «προοδευτική κυβερνητική εναλλαγή».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, ότι επειδή η κυβέρνηση είναι «δέσμια των πιο αρχαϊκών νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών» δεν μπορεί να αντιληφθεί την ...«υπό διαμόρφωση διεθνώς επόμενη μέρα που αναζητά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ως παράγοντα συνοχής και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για δίκαιη ανάπτυξη» όπου «η σχέση κεφαλαίου - εργασίας πρέπει να έχει κανόνες και να ρυθμίζεται». Μέχρι και το G7 έβγαλε ως αθώες περιστερές, για να πείσει ότι υπάρχει και καλός καπιταλισμός, λέγοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν τους ξεκίνησε με αναφορά στην ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης» και ας ακονίζουν τα μαχαίρια οξύνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οι λαοί πληρώνουν ακόμα και με αίμα.

Θέλουν «προοδευτικό μέτωπο» στα μέτρα του κεφαλαίου

Παρ' όλα αυτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αναγόρευσε το κόμμα του σε ...τιμητή των εργασιακών δικαιωμάτων, θυμήθηκε το «751 ευρώ κατώτερο μισθό, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ» κ.ο.κ. που θα είναι η πρόταση, όπως είπε, πάνω στην οποία θα πρέπει να συμπράξουν «οι δυνάμεις της προοδευτικής αριστερής αντιπολίτευσης».

«Βάλατε 32 Κυριακές στο Εμπόριο, κύριε Σκουρλέτη. Βάλατε κυριακάτικη δουλειά 9 μήνες τον χρόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες εμποροϋπαλλήλους. Αυτά έκαναν οι προοδευτικές δήθεν διακυβερνήσεις και έρχεστε τώρα και μιλάτε για το 751, για τους μνημονιακούς νόμους. Πεντακόσια τριάντα σωματεία, η μεγαλύτερη συσπείρωση, με συνδικαλιστές προερχόμενους και από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόταση νόμου για να καταργηθούν, μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποτίθεται λήξη των μνημονίων, την ώρα που απέρριπτε την πρόταση «μείωνε τη φορολογία στα κέρδη και στα μερίσματα των μετοχών από το 15% στο 10%. Αυτά κάνατε», ήταν η πληρωμένη απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα.

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πρόσθεσε πως «αν εμείς θέλαμε να προδώσουμε τον λαό, να υπηρετήσουμε τον καπιταλισμό και να γίνουμε τσιράκια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που γίνατε εσείς, θα ήμασταν προδότες. Και δεν θα το κάναμε ποτέ, γιατί έχουμε εκατό χρόνια Ιστορία και με τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας, δεν γονατίσαμε και δεν προσκυνήσαμε κανέναν και δεν θέλουμε νταβατζή να μας πάει εκεί, αν ήταν να κάνουμε τέτοια επιλογή».

Και συμπλήρωσε: «Αυτά να τα πείτε, παραδείγματος χάρη, στον κ. Βαρουφάκη, που τώρα λέει "μετακαπιταλισμός" και κάτι μυστήρια για να αθωώσει τον ίδιο τον καπιταλισμό». «Η λύση είναι αγώνας των εργαζομένων, ταξικός, σκληρός, για σήμερα, με στόχευση την εξουσία». Σημείωσε ότι μπορεί να θέλουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα να γυρίσουν τους εργαζόμενους στο 1900, όμως «να μην ξεχνάτε ότι το 1900 έφερε το 1917. Εμείς δεν φοβόμαστε. Εσείς τρέμετε και ο φόβος σας θα γίνει εφιάλτης, γιατί δεν θα υποταχθεί ο λαός τελικά και θα νικήσει, αργά ή γρήγορα».

Οι παρεμβάσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών

Τα διάφορα ευφυολογήματα περί καλού εργοδότη και καλού καπιταλισμού, για να συσκοτίσουν ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συνολικά του κεφαλαίου και ότι φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, κυριάρχησαν και στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να κρύψουν από τον λαό τον πραγματικό του αντίπαλο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση, εκφράζοντας αγωνίες του κεφαλαίου, ότι με «το σχέδιο που ακολουθεί», το οποίο «δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου για τις ανάγκες της κοινωνίας», ακόμα και «η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κοντεύει να χαθεί». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «άλλο ένα παράδειγμα συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά εργασίας όπου κανόνας είναι η ασυδοσία. Οδηγείτε σε πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, ό,τι ζητά ο αθέμιτος εργοδότης που οδηγεί στην αθέμιτη αγορά», προσθέτοντας ότι οι εργοδότες «δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι», δηλαδή υπάρχουν και καλοί...

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λίγο πολύ παρεκκλίνει από την ΕΕ όπου «αναζητούνται και προωθούνται νέες πολιτικές προστασίας των εργαζομένων, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που κάνετε εσείς».

Ως οδηγό του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, τον οποίο εμφάνισε λίγο πολύ ως ...«προστάτη» των εργαζομένων, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πάει ενάντια ακόμα και σε σχέση «με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». «Ο κόσμος αλλάζει, αλλά αλλάζει προς την πρόοδο και όχι τη συντήρηση», αποφάνθηκε. Δείχνοντας ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» στο πολιτικό σκηνικό, έκλεισε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις μόλις βρεθεί ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών»... Ενώ έκανε λόγο για τη «σφυρηλάτηση του πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» που έχει βάλει μπρος το κόμμα της...

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «έχετε μπερδέψει τον καπιταλισμό με τον ακραιο-νεοφιλελευθερισμό». Ανέφερε υποκριτικά ότι διαφωνεί «με την απαγόρευση των απεργιών γιατί είναι το ύψιστο δικαίωμα του εργαζόμενου να απεργεί», για να ρίξει αμέσως μετά το δηλητήριο της συκοφαντίας λέγοντας: «Βέβαια, πρέπει να πω ότι έχουν γίνει και καταχρήσεις. Γιατί άλλη η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση από τους κακούς συνδικαλιστές. Το να έχουμε κάθε βδομάδα απεργίες, σας το λέω ευθέως, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ζημιά στον εργαζόμενο και όχι να τον βοηθήσει» κ.ο.κ.

Ο δε πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης άρχισε τις γνωστές αερολογίες όπως π.χ. «εξυπηρέτηση της ανάπτυξης της υποανάπτυξης», «μετατροπή της χώρας σε χρεοδουλοπαροικία», για να καταλήξει στο διά ταύτα ότι τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τσεπώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στέλνοντας όπως πάντα τον λογαριασμό στον λαό, «δεν αρκούν για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τρύπες για να προλάβει η Ελλάδα το τρένο της πράσινης οικονομικής επανάστασης», δείχνοντας ότι έγνοια του είναι οι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου. Ενώ στο πλαίσιο προφανώς του ...«μετα-καπιταλισμού», είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει «έναν παραγωγικό συνδικαλισμό, όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία»...

Αντικομμουνιστικές ανοησίες από βουλευτές της ΝΔ

Με την... ψυχραιμία να έχει προ πολλού χαθεί από το «απορρίπτεται» που έστειλαν οι εργαζόμενοι, ανάμεσα στις απίστευτες ανοησίες που ακούστηκαν επί τρεις μέρες στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ (βλέπε τον βουλευτή - κλινικάρχη και εισηγητή της ΝΔ Κ. Μαραβέγια), για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ επειδή ανέδειξε συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την υπεροχή του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, ξεχώρισε και αυτή της βουλευτή της ΝΔ Κ. Παπακώστα - Παλιούρα, η οποία σκέφτηκε να πιάσει στο στόμα της τα «κόκκινα μεροκάματα» που προσφέρουν στο ΚΚΕ τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος.

Είπε λοιπόν: «Σε Οικονομικές Εξορμήσεις για το κτίριο του Κόμματος έχουν δοθεί "κόκκινα μεροκάματα", δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έπαιρναν τα μεροκάματά τους. Οπότε αυτό που πρέπει να συμπεράνουμε είναι ότι η κομμουνιστική κοινωνία, όπως την επαγγέλλεται η αριστερά και στην οποία αναγκαστικά όλοι θα ήμασταν μέλη του Κόμματος, τα μισά μας μεροκάματα, τα "κόκκινα", θα ήταν απλήρωτα, οι μισθοί χαμηλοί και δεν θα μπορούσαμε βεβαίως να λέμε και τίποτα. Εφιάλτης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην αισχρή προπαγάνδα κατά του Κόμματος από την κυβέρνηση. Κατήγγειλε τον εμετικό και χρυσαυγίτικο αντικομμουνισμό, σχολιάζοντας ότι η σαχλαμάρα όλες αυτές τις μέρες «άγγιξε οροφή». Και ανέφερε ειδικά για τα «κόκκινα μεροκάματα» ότι είναι «η ηρωική προσφορά προς το ΚΚΕ των φίλων, των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα οποία κάποιες εποχές σήμαιναν φυλακίσεις και εξορίες», και συνεχίζοντας να δίνει πληρωμένη απάντηση πρόσθεσε: «Τι το περάσατε το ΚΚΕ, ανώνυμη εταιρεία, όπως είναι η ΝΔ, για να παίρνει δανεικά κι αγύριστα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ