ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Μεγάλοι χώροι απήργησαν για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα

Ξεχώρισαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Γιάννενα και Κέρκυρα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου, όπως επίσης σε Κέρκυρα και Λευκάδα, επιβεβαιώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που πυροδότησε η προηγούμενη μαζική απεργία.

Στα Γιάννενα, με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας να δίνεται από τα ξημερώματα, απεργιακές φρουρές του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν έξω από τις πύλες στα «Πλαστικά Θράκης» στη ΒΙΠΕ και σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών στο κέντρο της πόλης, ακυρώνοντας στην πράξη τις υπονομευτικές προσπάθειες της εργοδοσίας, που επικαλούνταν την άρνηση της ΓΣΕΕ να αποφασίσει απεργία και επεδίωκε να βάλει τους εργαζόμενους για δουλειά.

Οι προσπάθειές τους έπεσαν όλες στο κενό. «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», «Πλαστικά Θράκης», «Ανακύκλωση», μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στον νομό, σταμάτησαν την παραγωγή για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα.

Στη μαζικότατη απεργιακή συγκέντρωση που ακολούθησε, αποδείχθηκε ότι το απεργιακό μέτωπο διευρύνθηκε με νέα σωματεία και νέες δυνάμεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Συμβασιούχοι των νοσοκομείων, εργαζόμενοι από την «ΙΚΕΑ», σχολικές τροχονόμοι και δικηγόροι με το δικό τους πανό, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους εκατοντάδες απεργούς. Η μαζική παρουσία των εργατών της «Ανακύκλωσης», της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», και οικοδόμων, με την ιδιαίτερη συμμετοχή οικονομικών μεταναστών, αποδεικνύει ότι οι αλλεπάλληλες μάχες του ταξικού κινήματος μπορούν να σταθεροποιήσουν έναν κόσμο που προσδοκά να βρει το δίκιο του στους δρόμους του αγώνα.


Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Αρτα.

Στην Κέρκυρα, η περιφρούρηση της απεργίας ξεκίνησε από τα ξημερώματα στα ξενοδοχεία «Mediterraneo Korkyra», «Sandy» και «La Grotta Verde». Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και ο Αχιλλέας Καπετάνιος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σπύρος Κανταρέλης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.

Αντίστοιχα, στη Λευκάδα περιφρουρήθηκε το εργοτάξιο οδοποιίας «Αμβρακία» στον Δρυμό Αιτωλοακαρνανίας. Στην απεργιακή συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γεράσιμος Βεροιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αποστόλης Θερμός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λευκάδας.


ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεκάδες σωματεία στήριξαν την απεργία

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην πόλη της Καλαμάτας, στην πλατεία 23ης Μάρτη. Από το πρωί το Σωματείο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη στις πύλες του «COSTA NAVARINO», νεκρώνοντας τα εργοτάξια στον χώρο. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Χρύσα Καραντούσα, πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων, και ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Στον Πύργο η πρωινή απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, όπου συμμετείχαν 18 σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από όλο τον νομό. Πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, τον Χρήστο Γαρίφαλο, πρόεδρο Σωματείου εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, τον Θανάση Κατσίμπαλη, γενικό γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας, τον Νίκο Γκότση, πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα του Νομού Ηλείας, την Αναστασίου Στέλλα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Ζωή Τσάση, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίζουν ότι «δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε» και «αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».


ΠΥΡΓΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ

Σε Μυτιλήνη και Χίο

...και στη Χίο
...και στη Χίο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφούς, παρά τη βροχή που έπεφτε από το πρωί στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Δούκας Πρωτόγυρος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Φώτης Κολαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λέσβου, η Σοφία Καζαμία, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος της ΕΕ του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς ναυτεργάτες, οι οποίοι από το πρωί έδιναν τη μάχη στους καταπέλτες των πλοίων, παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών που έκριναν την απεργία παράνομη. Η νέα δυναμική παρέμβαση στο λιμάνι της Μυτιλήνης απέτρεψε τον απογευματινό απόπλου του «Νήσος Ρόδος». Από την ντουντούκα των συγκεντρωμένων ακούστηκε κάλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα παρά τις διαβεβαιώσεις πως το πλοίο θα αναχωρήσει με τη λήξη της απεργίας.

Στη Χίο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην είσοδο του δημαρχείου, όπου μίλησαν η Λία Αξιώτη, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, και ο Παναγιώτης Νικήτας, εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς του νησιού. Στη συγκέντρωση βγήκε και ...κούτα ενίσχυσης των «αναξιοπαθούντων» εφοπλιστών, ύστερα από την απαίτησή τους να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση με νέο πακτωλό εκατ. ευρώ.


Η πορεία στη Μυτιλήνη...
Η πορεία στη Μυτιλήνη...

«Μάχιμη» ξανά και η Κρήτη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην Κρήτη, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και στους τέσσερις νομούς. Στο Ηράκλειο η μαζική συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μίλησε ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ν. Ηρακλείου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» και «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά - Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ