ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την προκλητική παρέλαση ακροδεξιών στην Ιερουσαλήμ

Μετά την καταστολή από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την Τρίτη, με δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την προκλητική πορεία οργανώσεων ακροδεξιών Εβραίων στο κέντρο της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι ή τραυματισμοί Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ έκανε λόγο για επίθεση σε «στρατιωτικούς στόχους» της «Χαμάς» στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Γάζα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μικρές εστίες φωτιάς που προκάλεσαν μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που στάλθηκαν σε συνοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ από ομάδες Παλαιστινίων της Γάζας. Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο Στρατού μάλιστα διαμήνυσε ότι είναι «έτοιμο για όλα τα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης «της επανέναρξης των μαχών»...

Μερικές ώρες αργότερα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν νεαρή Παλαιστίνια στη Δυτική Οχθη, κατηγορώντας την πως προσπάθησε να πέσει πάνω τους με το αυτοκίνητό της, όπως και για... «επίθεση με μαχαίρι».

«Δημοκρατικό δικαίωμα» οι κραυγές για «θάνατο στους Αραβες»...

Στο μεταξύ, τον προκλητικό χαρακτήρα της «παρέλασης» που πραγματοποίησαν την Τρίτη για τη λεγόμενη «μέρα της σημαίας» οι ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι, σε ανάμνηση της μαύρης επετείου της κατοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο των «6 ημερών» τον Ιούνη του 1967, αναδεικνύουν βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αραβες», «Μακάρι να καούν τα χωριά σας» κ.ά., «διανθισμένα» με εθνικιστικά εμβατήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση έσπευσε με το «καλημέρα» να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της προκλητικής παρέλασης, επικαλούμενη τις... «δημοκρατικές ελευθερίες».

Επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Λαπίντ, εμφανίστηκε να καταγγέλλει υποκριτικά τα απαίσια συνθήματα, κάνοντας λόγο για «απαίσιους και ασυγχώρητους εξτρεμιστές», για τους οποίους η σημαία «αντιπροσωπεύει το μίσος και τον ρατσισμό». Εξήρε παράλληλα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ο. Μπαρλέβ, λέγοντας πως έκανε εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση της παρέλασης.

Η εν λόγω «διαχείριση» από τις κατοχικές δυνάμεις, βέβαια, περιλάμβανε βίαιη καταστολή σε βάρος των χιλιάδων Παλαιστινίων που διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας. Αναπτύχθηκαν 2.000 πάνοπλοι αστυνομικοί, ενώ εναντίον των διαδηλωτών έγινε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και πυρών (με «κανονικές» σφαίρες ή με επένδυση από καουτσούκ), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 33 Παλαιστινίων (οι 6 σοβαρότερα, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία) και τις συλλήψεις 17 άλλων.

Η «Χαμάς», από την πλευρά της, δήλωσε «νικήτρια», με βάση το γεγονός ότι η προκλητική πορεία των εποίκων δεν παρέλασε σε παλαιστινιακές συνοικίες (θέμα για το οποίο είχε θέσει «κόκκινη γραμμή»).

Συμφωνία «ασφαλείας» Τουρκίας - Παλαιστινιακής Αρχής

Στο μεταξύ, μετά από περίπου 3 χρόνια, η κυβέρνηση της Τουρκίας επικύρωσε, στις 3 Ιούνη, τη συμφωνία «ασφαλείας» που είχε υπογράψει το 2018 με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ακολούθως η συμφωνία επικυρώθηκε στις 9/6 από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στις 10/6 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η συμφωνία καλύπτει μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως την εκπαίδευση παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, καταπολέμηση λαθρεμπορίου ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση, ξέπλυμα χρημάτων κ.λπ.

«ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δυναμώνει η αναζήτηση νέων βάσεων στη «γειτονιά» της Κίνας

Το Αφγανιστάν αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας - ΝΑΤΟ (φωτ. από τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής)

Copyright 2021 The Associated

Το Αφγανιστάν αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας - ΝΑΤΟ (φωτ. από τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής)
Επίμονο και πολύπλευρο παζάρι διεξάγουν ΝΑΤΟ και Τουρκία γύρω από το Αφγανιστάν, με δεδομένο το στόχο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να αναπροσαρμόσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, με κριτήριο την «αντιμετώπιση της Κίνας».

Με φόντο την επανέναρξη των συνομιλιών στην Ντόχα μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζ. Χαλιλζάντ, ξεκίνησε από την περασμένη βδομάδα νέα περιοδεία σε «Αφγανιστάν, Κατάρ και την περιοχή», όπως αόριστα εξηγούσε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι βρέθηκε και στο Καζακστάν, όπου σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι δυνάμεις μας φεύγουν από το Αφγανιστάν αλλά οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από το Αφγανιστάν... Επιτυγχάνοντας ειρήνη και ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, θα εργαστούμε με άλλες χώρες και βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω τι ειδικά μπορούν να κάνουν ΗΠΑ και Καζακστάν για την προώθηση της ειρήνης». Παρατήρησε ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως παραμένει η πρόκληση της τρομοκρατίας», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα σταθμεύσουν στρατεύματα στην Κεντρική Ασία, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Σε εξέλιξη και το σύνθετο παζάρι ΝΑΤΟ - Τουρκίας

Η «επόμενη μέρα» του Αφγανιστάν απασχόλησε έντονα και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει η Τουρκία κρίσιμο ρόλο μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων - καταρχάς την ευθύνη για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - συνάντησε σημαντική απήχηση.

Από τη μεριά της, η τουρκική αστική τάξη μελετά τα ανταλλάγματα. Οπως επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι «κρίσιμη» η «διπλωματική, εφοδιαστική και οικονομική στήριξη» που θα προσφέρουν οι σύμμαχοι ώστε τουρκικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση εντείνει ήδη το παζάρι και με τους Ταλιμπάν, ανέφερε ότι «μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μαζί τους με διάφορα βήματα». Υπογράμμισε ακόμα ότι αφού «η Αμερική προετοιμάζεται να φύγει από το Αφγανιστάν, η μόνη αξιόπιστη χώρα να διατηρήσει τη διαδικασία εκεί είναι προφανώς η Τουρκία».

Στο μεταξύ, στο Πακιστάν, που πρόσφατα διακήρυξε την απροθυμία του να φιλοξενήσει αμερικανικά στρατεύματα, ο ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, χαρακτήρισε «κοινή ευθύνη» την ειρήνευση στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι μεθαύριο θα έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία για να συζητήσει την «ειρηνευτική διαδικασία» στη χώρα. Συμπλήρωσε πάντως ότι «ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να διασφαλιστεί μια ηγεσία που θα απολαμβάνει τη στήριξη του αφγανικού λαού...».

Ολα αυτά ενώ στο ίδιο το Αφγανιστάν πυκνώνουν νέες πολύνεκρες επιθέσεις (μεταξύ άλλων προχτές στην Τζαλαλαμπάντ σκοτώθηκαν 4 εργαζόμενοι στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας), αλλά και αναβαθμίζεται η δράση οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος».

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Θέμα «αραβικής εθνικής ασφάλειας» το αιθιοπικό φράγμα

Οι προσπάθειες της Αιθιοπίας να γεμίσει τους ταμιευτήρες του τεράστιου φράγματος «Αιθιοπική Αναγέννηση» (GERD) προκάλεσαν την Τρίτη έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην Ντόχα.

Οι Αραβες ΥΠΕΞ αποφάσισαν να ζητήσουν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Αιγύπτου και του Σουδάν που θίγονται άμεσα από την άνιση κατανομή και διαχείριση των νερών του Γαλάζιου Νείλου, που στηρίζει τη ζωή και τις οικονομίες τους, και επισήμαναν πως το θέμα θίγει ζητήματα «αραβικής εθνικής ασφάλειας». Προειδοποίησαν δε πως θα προχωρήσουν σταδιακά στη λήψη μέτρων στήριξης των δύο χωρών, χωρίς να διευκρινίσουν τι εννοούν.

Της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου στο Κατάρ είχε προηγηθεί συνάντηση του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, με τον Καταριανό ομόλογό του, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, κατά την οποία εκτιμήθηκε «πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις, μετά από χρόνια έντασης... Επιβεβαιώθηκε επίσης η επίσημη πρόσκληση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για επίσκεψη «το συντομότερο δυνατόν» στο Κάιρο προς τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αιγύπτιος υπουργός συνάντησε την Λίβυα ομόλογό του, Νάτζλα Μανγκούς, την οποία κάλεσε επίσης στο Κάιρο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη αναφορικά με την απομάκρυνση ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων και για διάφορα «εκκρεμή» περιφερειακά θέματα.

  • Αργότερα χτες οι ΥΠΕΞ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) σε κοινή τους δήλωση ανακοίνωσαν πως είναι «επικίνδυνο» να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στο πυραυλικό του πρόγραμμα ή την «αποσταθεροποιητική του συμπεριφορά». Επανέλαβαν έτσι το αίτημά τους να συμπεριληφθούν αυτά τα δύο θέματα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Ο νεοδιορισθείς Αμερικανός απεσταλμένος για την Κορεατική Χερσόνησο, Σουνγκ Κιμ, θα ξεκινήσει στις 24/6 επίσημες επαφές στη Σεούλ, όπου θα συναντήσει αξιωματούχους από Νότια Κορέα και Ιαπωνία για να συζητήσουν κοινά βήματα αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας. Στο μεταξύ, κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ - Ουν, παραδέχθηκε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου 30 Γερμανοί στρατιώτες ανακαλούνται από ΝΑΤΟική αποστολή στη Λιθουανία, κατηγορούμενοι για ρατσιστικές και αντισημιτικές εκφράσεις και για σεξουαλική βία. Η στρατιωτική αστυνομία παρενέβη μετά από επεισόδια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι στρατιώτες είχαν τραγουδήσει τραγούδι γενεθλίων για τον Χίτλερ σε προηγούμενη συγκέντρωση. Οι στρατιώτες συμμετείχαν στην αποστολή «Enhanced Forward Presence» του ΝΑΤΟ σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία για την «αποτροπή» της Ρωσίας.

ΧΑΓΗ.-- Νέος επικεφαλής γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ανέλαβε χτες ο 51χρονος Βρετανός δικηγόρος Καρίμ Καν, μετά την ολοκλήρωση της εννεαετούς θητείας της Φατού Μπενσούντα από την Γκάμπια. Ο Καν ήταν μέχρι πρότινος αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ και αρμόδιος για την ειδική έρευνα του οργανισμού για τα εγκλήματα του «Ισλαμικού Κράτους».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο λιμός στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας, όπως οι επαρχίες Αφάρ και Αμχάρα, προειδοποίησε αξιωματούχος του ΟΗΕ στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Νωρίτερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ΜΚΟ είχαν εκτιμήσει πως δίνουν μάχη για επιβίωση πάνω από 350.000 κάτοικοι του Τιγκράι που λιμοκτονούν, κάτι που διέψευσε ο πρέσβης της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απέσυρε χτες την υποψηφιότητά του από τις αυριανές προεδρικές εκλογές στο Ιράν ο λεγόμενος «μεταρρυθμιστής» Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ. Η αιτία δεν έγινε γνωστή, ωστόσο ήταν ο μοναδικός από τους 7 υποψηφίους που δεν ξεπερνούσε το 1% στην πρόθεση ψήφου.

ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Αναγνωρίζουν αύξηση ραδιενέργειας στην Ταϊσάν

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας αναγνώρισαν ότι υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας στο εσωτερικό ενός από τους αντιδραστήρες του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ταϊσάν, στα νοτιοανατολικά της χώρας, για τον οποίο το τελευταίο 10ήμερο υπήρξαν μια σειρά δημοσιεύματα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι «περίπου πέντε ράβδοι καυσίμου είχαν υποστεί ζημιά» και αυτό προκάλεσε συσσώρευση ραδιενεργών αερίων στον σταθμό, σε επίπεδο όμως που - όπως ισχυρίστηκαν - δεν ξεπέρασε τα επίπεδα ασφαλείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», διαβεβαίωσαν ότι το επίπεδο ραδιενέργειας παραμένει «εντός των τεχνικών ορίων» που εγγυώνται «την ασφάλεια της λειτουργίας του εργοστασίου».

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι πρόκειται για φαινόμενο «συνηθισμένο», εξαιτίας «ανεξέλεγκτων παραγόντων» κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της μεταφοράς ή της εγκατάστασης των ράβδων στον πυρηνικό σταθμό. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ