Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την προκλητική παρέλαση ακροδεξιών στην Ιερουσαλήμ

Μετά την καταστολή από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την Τρίτη, με δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την προκλητική πορεία οργανώσεων ακροδεξιών Εβραίων στο κέντρο της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι ή τραυματισμοί Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ έκανε λόγο για επίθεση σε «στρατιωτικούς στόχους» της «Χαμάς» στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Γάζα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μικρές εστίες φωτιάς που προκάλεσαν μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που στάλθηκαν σε συνοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ από ομάδες Παλαιστινίων της Γάζας. Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο Στρατού μάλιστα διαμήνυσε ότι είναι «έτοιμο για όλα τα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης «της επανέναρξης των μαχών»...

Μερικές ώρες αργότερα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν νεαρή Παλαιστίνια στη Δυτική Οχθη, κατηγορώντας την πως προσπάθησε να πέσει πάνω τους με το αυτοκίνητό της, όπως και για... «επίθεση με μαχαίρι».

«Δημοκρατικό δικαίωμα» οι κραυγές για «θάνατο στους Αραβες»...

Στο μεταξύ, τον προκλητικό χαρακτήρα της «παρέλασης» που πραγματοποίησαν την Τρίτη για τη λεγόμενη «μέρα της σημαίας» οι ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι, σε ανάμνηση της μαύρης επετείου της κατοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο των «6 ημερών» τον Ιούνη του 1967, αναδεικνύουν βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αραβες», «Μακάρι να καούν τα χωριά σας» κ.ά., «διανθισμένα» με εθνικιστικά εμβατήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση έσπευσε με το «καλημέρα» να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της προκλητικής παρέλασης, επικαλούμενη τις... «δημοκρατικές ελευθερίες».

Επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Λαπίντ, εμφανίστηκε να καταγγέλλει υποκριτικά τα απαίσια συνθήματα, κάνοντας λόγο για «απαίσιους και ασυγχώρητους εξτρεμιστές», για τους οποίους η σημαία «αντιπροσωπεύει το μίσος και τον ρατσισμό». Εξήρε παράλληλα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ο. Μπαρλέβ, λέγοντας πως έκανε εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση της παρέλασης.

Η εν λόγω «διαχείριση» από τις κατοχικές δυνάμεις, βέβαια, περιλάμβανε βίαιη καταστολή σε βάρος των χιλιάδων Παλαιστινίων που διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας. Αναπτύχθηκαν 2.000 πάνοπλοι αστυνομικοί, ενώ εναντίον των διαδηλωτών έγινε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και πυρών (με «κανονικές» σφαίρες ή με επένδυση από καουτσούκ), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 33 Παλαιστινίων (οι 6 σοβαρότερα, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία) και τις συλλήψεις 17 άλλων.

Η «Χαμάς», από την πλευρά της, δήλωσε «νικήτρια», με βάση το γεγονός ότι η προκλητική πορεία των εποίκων δεν παρέλασε σε παλαιστινιακές συνοικίες (θέμα για το οποίο είχε θέσει «κόκκινη γραμμή»).

Συμφωνία «ασφαλείας» Τουρκίας - Παλαιστινιακής Αρχής

Στο μεταξύ, μετά από περίπου 3 χρόνια, η κυβέρνηση της Τουρκίας επικύρωσε, στις 3 Ιούνη, τη συμφωνία «ασφαλείας» που είχε υπογράψει το 2018 με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ακολούθως η συμφωνία επικυρώθηκε στις 9/6 από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στις 10/6 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η συμφωνία καλύπτει μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως την εκπαίδευση παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, καταπολέμηση λαθρεμπορίου ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση, ξέπλυμα χρημάτων κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της δολοφονικής βίας του ισραηλινού κράτους σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού (2023-07-06 00:00:00.0)
«Διαπιστευτήρια» με το «καλημέρα» για την εγκληματική κατοχή της Παλαιστίνης (2021-06-16 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις σε Δ. Οχθη και Γάζα (2017-12-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές προκλήσεις (2015-10-10 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό (2014-09-02 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις από ΗΠΑ - Ισραήλ (2007-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ