Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι για τις επενδύσεις στις υποδομές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τα νέα μεγάλα πακέτα κρατικής στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ, με διακομματικές συναινέσεις και ενδοαστικές κόντρες για τη μοιρασιά.

Δεκαμελής ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βουλευτών κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο «συμβιβασμών», με στόχο τον εκσυγχρονισμό «κλασικών» υποδομών (κυρίως οδικά δίκτυα, γέφυρες κ.ά.). ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων.

Μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης αναφέρεται η «ανακατεύθυνση» αδιάθετων κονδυλίων από τα πακέτα για την ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς και μέτρα εξασφάλισης της είσπραξης απλήρωτων φόρων. Παράλληλα, ανεπίσημες πληροφορίες που μετέδιδαν αμερικανικά δίκτυα, ανέφεραν ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Φορτώνονται έτσι πρόσθετοι έμμεσοι φόροι σε λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει στο ακέραιο την τεράστια μείωση στον εταιρικό φόρο από την κυβέρνηση Τραμπ (από το 28% στο 21%).

Σε ένα τέτοιο φόντο, τμήμα των λεγόμενων «προοδευτικών Δημοκρατικών» εμφανίζεται να αντιδρά στον προωθούμενο συμβιβασμό, αποτυπώνοντας τις μεγαλύτερες αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και επιδιώκοντας να συντηρήσει κάλπικες προσδοκίες για «φιλολαϊκά» μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ