Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες προκλήσεις από ΗΠΑ - Ισραήλ

Το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ συνεχώς κλέβει γη της Παλαιστίνης και εντείνει την ασφυξία για το λαό της

Associated Press

Το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ συνεχώς κλέβει γη της Παλαιστίνης και εντείνει την ασφυξία για το λαό της
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Προτάσεις για αλλαγή της πορείας του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη, οι οποίες θα καταλήξουν σε περαιτέρω κατασχέσεις παλαιστινιακής γης, φέρεται να εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», οι προτάσεις αυτές αφορούν στην εγκόλπωση εντός της ισραηλινής πλευράς του τείχους των απομακρυσμένων εποικισμών Νίλι και Νααλέχ, όπου ζουν 1.500 έποικοι.

Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη ζωή άλλων 20.000 Παλαιστινίων χωρικών, οι οποίοι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε δύο διαφορετικά σημεία. Το πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, διέψευσε τον ισχυρισμό της εφημερίδας ότι ο Εχούντ Ολμέρτ έχει, ήδη, δώσει την έγκρισή του στο νέο σχεδιασμό.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Ολμέρτ αναμένεται να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό μετά τη χτεσινή καταδίκη του υπουργού Δικαιοσύνης Χαϊμ Ραμόν για σεξουαλική παρενόχληση (η θέση του παραμένει κενή από το καλοκαίρι), στη Λωρίδα της Γάζας κυλούσε μια δεύτερη μέρα ηρεμίας. Η εκεχειρία μεταξύ των «Φατάχ» - «Χαμάς» παρέμενε σε ισχύ, παρά τον τραυματισμό από αγνώστους ενόπλους ενός στελέχους της «Φατάχ».

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι, αργά την Τρίτη, οι δύο πλευρές απελευθέρωσαν όλους όσοι είχαν απαχθεί, τις προηγούμενες μέρες. Ενταση, αντίθετα, επικράτησε στη Δυτική Οχθη, όταν σε σύντομη ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους, τραυματίστηκε η σύζυγος ενός καταζητούμενου, που τελικά συνελήφθη.

Τέλος, καυστικά ήταν τα σχόλια της «Χαμάς» για την τακτική της Ουάσιγκτον, που ανακοίνωσε, χτες, επιπλέον χρηματοδότηση 86 εκατομμυρίων δολαρίων για τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αμπάς. «Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδιώκουν να προκαλέσουν εμφύλιο και γι' αυτό κάθε φορά που επιτυγχάνεται μια συμφωνία ή φθάνει η Ράις στην περιοχή ή ανακοινώνεται κάποια εμφανώς προκλητική χρηματοδότηση... Θα αποτύχουν...»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ