Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ομόφωνη έγκριση του «εξουσιοδοτικού νόμου»

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Εγκρίθηκε χτες ο «εξουσιοδοτικός νόμος» - (Ley Habilitante), που έχει χαρακτηριστεί από τον Πρόεδρο Τσάβες ως «μητέρα όλων των νόμων», καθώς θα του παρέχει όπως υποστηρίζει τις εξουσίες αυτές ώστε να προωθήσει το «σοσιαλισμό»...

Συγκεκριμένα μετά από δεύτερη εξέταση και οριστική ψηφοφορία ψήφισε ομοφώνως και ενέκρινε το Εθνικό Κοινοβούλιο το νόμο που παραχωρεί «υπερεξουσίες» στον Πρόεδρο για τους επόμενους 18 μήνες. Σύμφωνα με το ΑΒΝ, ο Πρόεδρος Τσάβες αναμένεται στο διάστημα αυτό να προχωρήσει σε τουλάχιστον 60 διατάγματα σε δέκα «στρατηγικούς τομείς»: των θεσμών του κράτους, της λαϊκής συμμετοχής, της λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά, της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να προωθηθεί το νέο οικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται στις κολεκτίβες, της χρηματοοικονομικής σφαίρας και του φορολογικού συστήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και της δικαιοσύνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εδαφικής ανακατανομής (θα προωθηθεί ο επανασχεδιασμός των διοικητικών διαμερισμάτων), της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας και τέλος των υποδομών, των υπηρεσιών και των συγκοινωνιών.

Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στην «μπολιβαριανή διαδικασία», είναι η πρόταση για τη σύσταση εργατικών συμβουλίων και τη σύσταση αγροτικών συμβουλίων που κατέθεσε επισήμως το ΚΚ Βενεζουέλας. Πρόταση την οποία έκανε δεκτή ο Πρόεδρος Τσάβες λέγοντας στο τηλεοπτικό πρόγραμμά του Αλό Πρεζιντέντε ότι είναι «αναγκαιότητα η σύστασή τους σε κάθε χώρο δουλιάς, ιδιωτικό ή δημόσιο».

Η πρόταση εμπεριέχει «στρατηγικά χαρακτηριστικά ώστε η διαδικασία της συμμετοχής να είναι τέτοια όπου ο λαός θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΒ Οσκαρ Φιγκέρα, σε προχτεσινή συνέντευξη και πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται πρόταση νόμου για το θέμα. Τα χαρακτηριστικά αυτού του μέτρου «προώθησης της λαϊκής εξουσίας», είναι: η σύσταση εργατικών συμβουλίων σε κάθε χώρο δουλιάς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο τον έλεγχο εκ μέρους των εργαζομένων όλης της διαδικασίας παραγωγής, της οικονομικής και θεσμικής διαχείρισης από τα στελέχη της μονάδας παραγωγής. Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων δε θα συμμετάσχουν στα εργατικά συμβούλια «αλλά θα αποτελούν μέρος της διαδικασίας ελέγχου εκ μέρους των εργατών», σύμφωνα με την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ