Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Χάνονται» τα χρήματα της «ανοικοδόμησης»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιδιαιτέρως επικριτική για την πορεία της ιρακινής «ανοικοδόμησης», αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων, που αποστέλλει η Ουάσιγκτον στην κατεχόμενη χώρα, είναι η τακτική έκθεση του γενικού επιθεωρητή για την «ιρακινή ανοικοδόμηση», Στούαρτ Μπόουεν, που δημοσιεύτηκε χτες. Σύμφωνα με αυτήν, «στους τομείς της βελτίωσης της ασφάλειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά απογοητευτική, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο».

Ο Μπόουεν, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται σε άσχετα έργα, όπως πισίνες για αξιωματούχους, ενώ δεν υλοποιούνται επενδυτικά προγράμματα απολύτως αναγκαία, όπως είναι η βελτίωση των απαραίτητων υποδομών που καταρρέουν». Τονίζει ότι οι «ιρακινές δυνάμεις αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από όσο προγραμματιζόταν και ότι η ιρακινή ηγεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ενίσχυσης των θεσμών ενός κράτους δικαίου». Η έκθεση Μπόουεν δημοσιοποιείται μία στιγμή που ο Πρόεδρος Μπους ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει άλλο 1,2 δισ. δολάρια για την ιρακινή ανοικοδόμηση.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, σε επιθέσεις, είτε βομβιστικές είτε με όλμους, σκοτώθηκαν, χτες, 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 66, οι περισσότεροι πολίτες, σιίτες και σουνίτες. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, αλλά και σε Σουάιρα, Μοσούλη και Εζί, όπου καμικάζι εμβόλισε βυτιοφόρο στην είσοδο στρατοπέδου και τραυματίστηκαν 12 στρατιώτες. Ανακοινώθηκε, επίσης, ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη.

Τέλος, στο πλαίσιο, προφανώς, της κλιμάκωσης της αμερικανικής ρητορείας κατά του Ιράν, το CNN μετέδωσε, χτες, ότι οι αμερικανικές αρχές εικάζουν πως Ιρανοί κρύβονται πίσω από την επίθεση, στις 20 Γενάρη, κατά αμερικανικής βάσης στην Κερμπάλα, όπου σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι δράστες φορούσαν αμερικανικές στολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ