Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προειδοποιήσεις και πιέσεις με μοχλό το Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ηγετικό στέλεχος Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποίησε χτες με «ανεξαρτησία» του βόρειου τμήματος της επαρχίας σε περίπτωση που επιβληθεί καθεστώς «ανεξαρτησίας» στην περιοχή. Οπως είπε, «οι Σέρβοι του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου έχουν τη δική τους υποδομή και θα ήταν εύκολο γι' αυτούς να κηρύξουν ανεξαρτησία στην... ανεξαρτησία».

Το ίδιο 24ωρο, ο Γερμανός ΝΑΤΟικός διοικητής της KFOR, Ρόλαντ Κάτερ, σχολίασε πως μία τέτοια απόπειρα «θα προκαλούσε εξελίξεις τύπου ντόμινο», φέροντας ως παράδειγμα τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα. Ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει «έτοιμα σχέδια στην περίπτωση κρουσμάτων μαζικής βίας και εξόδου προσφύγων», αλλά πρόσθεσε πως τίποτε από αυτά δεν αναμένει στην πραγματικότητα «εκτός από μεμονωμένα επεισόδια βίας».

Ολα αυτά ενώ στη Σερβία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα να προτείνει στα άλλα κόμματα, ως προϋπόθεση για κυβέρνηση συνασπισμού, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σερβίας με όσες χώρες αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η πρόταση Κοστούνιτσα σχολιάστηκε από το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, σαν «καθαρός εκβιασμός», ενώ αναλυτές άρχισαν πλέον να μη βλέπουν σαν απίθανο το ενδεχόμενο συμμαχίας του Κοστούνιτσα με το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Σέσελι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ