ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΕΕ
«Επίλυση διαφορών» για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο απαιτούν οι Ευρωατλαντικοί

Στο πλαίσιο της «αμοιβαία επωφελούς σχέσης» με την Τουρκία

Οι εξελίξεις και ισορροπίες στη γειτονιά μας απασχόλησαν έντονα και την προχτεσινή Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, όπου οι ηγεσίες των δύο πλευρών επιχείρησαν να εστιάσουν σε μεταξύ τους συγκλίσεις, προσδοκώντας πλεονεκτήματα ως προς τη θέση τους απέναντι στην Κίνα.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά παζάρια και οι προτροπές για επιτάχυνση διευθετήσεων σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Βαλκάνια θα φουντώσουν, η Κοινή Ανακοίνωση αναφέρει ότι «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινή μας δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια», ξεχωρίζοντας την «ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου (για να «τρέξει» η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής), ενώ για την Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει αποφασιστικότητα «να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση». Δίνοντας δε σύνθημα για κλιμάκωση του παζαριού, σημειώνει ότι «οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη» και ξεκαθαρίζει ότι «στόχος μας είναι συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία».

Στο μεταξύ μεγαλώνει η διπλωματική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο πυκνές εξελίξεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, από τον Νότιο Καύκασο μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Ενδεικτικές είναι και οι διπλωματικές συναντήσεις που φιλοξενεί από σήμερα στην Αττάλεια η Τουρκία, αρχικά με συνάντηση σήμερα Πέμπτη εκπροσώπων χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP) και στη συνέχεια, αύριο Παρασκευή, με το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε ότι οι συναντήσεις «αποτελούν δείκτη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας» και εξέφρασε την επιθυμία «κάθε ζήτημα να συζητηθεί με τρόπο καινοτόμο και δημιουργικό. Θέλουμε μια πλατφόρμα φιλελεύθερης συζήτησης, που θα μπορεί να αντανακλά διάφορες προσεγγίσεις».

Στο μεταξύ, το Τουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAΙK) έσπευσε να χαιρετίσει «την αμοιβαία κατανόηση για τα κοινά συμφέροντα» που εξέφρασαν ΗΠΑ και Τουρκία στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ, να μιλάει για «έναν στρατηγικά σημαντικό νέο οδικό χάρτη» που θέτει «η ενίσχυση των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με συμμάχους όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτό το πλαίσιο δείχνει πως μια νέα ιστορία συντάσσεται στην παγκόσμια πολιτική αρένα. Ως η 2η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και μια ισχυρή παρουσία μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Τουρκία πρόκειται να διακριθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες σε αυτήν την ιστορία».

Ετοιμότητα και στο Κυπριακό

Ολα αυτά ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο Κυπριακό, καθώς ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στα τέλη του μήνα, που θα εστιάσει και στις σχέσεις Βρυξελλών - Αγκυρας, αναμένεται να αναζωπυρωθούν και οι διεργασίες γύρω από μια νέα 5μερή διάσκεψη, όπως αυτή που οργάνωσε ο ΟΗΕ στα τέλη Απρίλη.

Από την πλευρά του το ψευδοκράτος στην Κύπρο έσπευσε να εκφράσει ετοιμότητα για νέους γύρους παζαριών, και με αφορμή την πρόσφατη υπουργική σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EU Med 7), που έγινε στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο «να συμμετάσχει με εποικοδομητική στάση σε διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν σε ένα νέο έδαφος, με σκοπό τη δημιουργία συνεργασίας, μετά την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών». Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Συνόδου, υποστήριξε πως οι αναφορές στο Κυπριακό «δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική και νομική πραγματικότητα στο νησί» και κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «συνεχίζει να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ (σ.σ. "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου") και της Τουρκίας, και να εμποδίζει με προκλητικές δραστηριότητες την εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αλλη μια συνεκπαίδευση μια ανάσα από τη Μαύρη Θάλασσα

Ο αριθμός των συνεκπαιδεύσεων - προβών πολέμου «έχει αυξηθεί κατακόρυφα», λέει το ΓΕΕΘΑ

Αλλη μια αποστολή συνοδείας και συνεκπαίδευση με στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια ανάσα από τα Δαρδανέλια και την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα, και μάλιστα τη Δευτέρα, τη μέρα ακριβώς που στις Βρυξέλλες γινόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου πάρθηκαν νέες, επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις στην κλιμάκωση της κόντρας του ευρωατλαντικού άξονα με Ρωσία και Κίνα.

Συγκεκριμένα, σε μια συμβολική κίνηση, δύο βομβαρδιστικά «B-52H Stratofortress» (καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, ικανά να φέρουν πυρηνικά) σηκώθηκαν από τη 2η Πτέρυγα Βομβαρδισμού στην αεροπορική βάση του Barksdale στη Λουιζιάνα, πέταξαν πάνω από Ατλαντικό και Μεσόγειο και έφτασαν μέχρι την Ελλάδα.

Κατά αρμόδιες πηγές, το ένα συνέχισε την πορεία του έως την «πολύτιμη» (κατά τους ΝΑΤΟικούς) «σύμμαχο» Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου έκανε συνεκπαίδευση με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία («στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα», όπως λένε οι Αμερικανοί).

Το άλλο έμεινε στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου και έκανε «επιχειρησιακή συνεκπαίδευση» με την επωνυμία «SPARTAN SWORD», με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ειδικότερα, με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, 4 μαχητικών αεροσκαφών «F-16», εκτελέστηκαν αποστολές επίθεσης και προστασίας στόχου υψηλής αξίας («High Value Asset Attack and Protection») με εναλλαγές στο ρόλο τόσο του επιτιθέμενου, όσο και της Δύναμης Συνοδείας (2 εναντίον 2 μαχητικών).

Σημειωτέον, στο ΝΑΤΟικό καταμερισμό η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την υπόθεση καθώς εκτελεί συχνά τέτοιες ασκήσεις με προσβολή και προστασία π.χ. ιπτάμενων τάνκερ ή ραντάρ.

Να καταγραφεί ακόμα ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Αεροπορία που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (U.S. Air Forces in Europe - Air Forces Africa), οι πτήσεις αυτών των στρατηγικών βομβαρδιστικών «επισημαίνουν την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται στενά με συμμάχους και εταίρους, και επιδεικνύουν την ταχύτητα, την ευελιξία και την εμβέλεια των στρατηγικών βομβαρδιστικών». Δίνουν, επίσης, το στοιχείο ότι από το 2018 έχουν γίνει πάνω από 200 έξοδοι τέτοιων αεροσκαφών στη ζώνη ευθύνης της USAFE - AFAFRICA, σε άλλη μια ένδειξη της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην εν λόγω περιοχή.

Από πλευράς ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η «SPARTAN SWORD» «αποτελεί ακόμα μία εκπαιδευτική συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεχή αναβάθμιση κοινών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες, όπου ανταλλάσσονται πολύτιμες εμπειρίες, σε ιδιαίτερα σύνθετες αποστολές, μεγιστοποιώντας το επιχειρησιακό όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE», για την οποία είχαν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Σούδας 14 μαχητικά αεροσκάφη «F-15» της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξής τους.

Αφορούσε, μεταξύ άλλων, εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επίγειων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operation - COMAO). Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν αποστολές σε συνεργασία με δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας με τη συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η "POSEIDON΄S RAGE" εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, ο αριθμός των οποίων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, όπως και ότι «αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών με την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο».

Η δραστηριότητα, βέβαια, των Αμερικανών στη Σούδα συνεχίζεται αδιαλείπτως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες αεροσκάφος «RC-135V» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σηκώθηκε από τη Σούδα και πραγματοποίησε αποστολή συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance ) στα ανοιχτά της Τρίπολης και της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννοήσεις με τη βρετανική καθώς προσεγγίζει την περιοχή νότια της Κρήτης το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elisabeth» στην πορεία του προς τα ανατολικά έως τον Ινδο-Ειρηνικό, για συνεκπαίδευση με το γιγαντιαίο πλοίο, τα αεροπλάνα που κουβαλά και συνολικά την αρμάδα συνοδείας του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παράπονα στους Γερμανούς

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον Ν. Σμιντ, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός εξέφρασε παράπονα στον Γερμανό ότι το SPD «ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση», δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Αλλωστε ο υπουργός και στις επίσημες δηλώσεις του εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» «για τον ρόλο του SPD όσον αφορά τα ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία», που όπως είπε παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η Αθήνα έχει «μιλήσει πολλές φορές σχεδόν στους πάντες στη Γερμανία για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο», εκεί όπου ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός που υπηρετούν δρομολογεί επικίνδυνες διευθετήσεις και σχέδια συνεκμετάλλευσης ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός παραπονέθηκε και για «ιδιαίτερα "χλιαρή" στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «για την Ελλάδα η τουρκική απειλή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση» και ότι «η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σε άλλη μια απόδειξη του τι πρέπει να περιμένει ο λαός από τις διακρατικές ενώσεις και τις λυκοφιλίες του κεφαλαίου. Αλλωστε, ο Ν. Δένδιας σημείωσε την «απογοήτευση» της ελληνικής κυβέρνησης και «για τη μη αποστολή πρόσκλησης» στη δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Οσο για τις πρόσφατες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική ηγεσία, ο Ν. Δένδιας φέρεται να τόνισε ότι «αν και υπάρχει σαφής διαφορά στο κλίμα, στα θέματα ουσίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση».

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζοντας να αναδείξει τον ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης ως σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, ο ΥΠΕΞ εστίασε «στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων». Συγκεκριμένα, μίλησε για την «πολιτική απόφαση να υποβληθεί η διαφορά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απόφαση που πλέον είναι σκόπιμο να προχωρήσει με την υπογραφή του συνυποσχετικού». Επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που ο μουσουλμανικός πληθυσμός της δεν έχει επηρεαστεί από ακραία στοιχεία», υπογράμμισε «την ανάγκη, σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (σ.σ. στήνουν εκεί άλλον έναν αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα), να στηριχθεί το μετριοπαθές Ισλάμ στα Βαλκάνια». Διαβεβαίωσε δε για την «προσήλωση» της Αθήνας στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της Β. Μακεδονίας.

Αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις - και η σημερινή - έχουν στείλει στα αζήτητα για να μη διαταράξουν τις σχέσεις των δύο αστικών τάξεων, ενώ θυμήθηκε την «ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης» και ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ