ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τον αντιλαϊκό προγραμματισμό σε Υγεία - Παιδεία

Οχυρώνεται πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό, για να κρύψει τις ευθύνες της και να μην πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία θα βρουν απέναντι υγειονομικούς, σωματεία και φορείς
Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία θα βρουν απέναντι υγειονομικούς, σωματεία και φορείς
Επιταχύνει η κυβέρνηση τα σχέδιά της εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει σε κλείσιμο νοσοκομείων, παρουσιάζοντας προκλητικά ως «εξορθολογισμό» του υγειονομικού χάρτη τη συρρίκνωση των δομών του δημόσιου συστήματος Υγείας, που αποδείχτηκε εγκληματική τους προηγούμενους μήνες.

Στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη περιέγραψε «ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη και τη δημόσια Υγεία, θα περνάει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα ενισχύσει και θα εξορθολογίσει τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας μας», κρύβοντας ότι πίσω απ' αυτόν τον σχεδιασμό υπάρχει μόνο η πολιτική που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την Υγεία και προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την πορεία της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος διαπίστωσε ότι «το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη».

Είναι αυτά τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντί της παραπέρα συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης που κάνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες γι' αυτό πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό.

Οπως είπε η Αρ. Πελώνη, «μόνη λύση παραμένει ο εμβολιασμός, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη "Δέλτα", που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος».

Τέλος, δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα ανοίξει - ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. Την προσεχή Δευτέρα, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Το μαύρο άσπρο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την επίθεση που εξαπέλυσε εκ νέου στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλούσε χτες για «αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου» μέσα από «μεταρρυθμίσεις» και προσλήψεις.

Κι αυτό όταν με το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή, μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τον εκπαιδευτικό, μεθοδεύει την παραπέρα «απαλλαγή» του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης στις σχολικές μονάδες, εισάγοντας διευθυντές - manager που θα αναζητούν χρηματοδοτήσεις και χορηγούς. Η δε «αξιολόγηση» έρχεται ως περαιτέρω έλεγχος του εκπαιδευτικού για την εφαρμογή των παραπάνω.

Τη «στρατηγική εθνικής ασφάλειας» εξέτασε το ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίασε χτες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ. Κατά πληροφορίες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, πήρε το «πράσινο φως», για να προχωρήσει στην απαιτούμενη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ώστε μέσα στο φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της λεγόμενης «στρατηγικής εθνικής ασφάλειας» και να παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Θ. Ντόκο, «προχωράει η ετοιμασία θεσμικών κειμένων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας και βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας η στρατηγική εθνικής ασφάλειας και η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας. Παράλληλα, προχώρησε η υλοποίηση του οδικού χάρτη για τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Μια ατζέντα που γεννά ερωτήματα κι ανησυχίες για το ακριβές περιεχόμενό της και τις σκοπιμότητές τους, με δεδομένη την εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής της χώρας αλλά και την ένταση της καταστολής σε βάρος του εχθρού λαού.

«Ιδρύουμε, στα πρότυπα άλλων κρατών - όπως η Γαλλία και το Ισραήλ - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων», τόνιζε, άλλωστε, ο Μητσοτάκης σε ομιλία του, λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019.

Σε άλλα θέματα, στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ, κατά τις ίδιες πηγές πάρθηκε απόφαση για τη συνέχιση της ελληνικής συμμετοχής στη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «IRINI», στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου αυτήν την περίοδο η χώρα συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ». Εγινε, επίσης, αποτίμηση επιχειρησιακών θεμάτων για τις συμμαχίες της αστικής τάξης με χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Πυλώνας» του ευρωατλαντικού σχεδιασμού που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα

Την απόλυτη στοίχιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, αλλά και την προετοιμασία τους σ' αυτό το πλαίσιο να αναλάβουν πιο αναβαθμισμένους ρόλους, σκιαγράφησε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κων. Φλώρος, μετέχοντας ως επίτιμος ομιλητής στο «4ο ROAD SHOW για την Ασφάλεια και Συνεργασία», που διοργανώθηκε από την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία».

Στην ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες διατλαντικές σχέσεις από στρατιωτικής πλευράς», εστίασε στις «σημαντικές προσπάθειες» που «καταβάλλουν για την προώθηση της ασφάλειας και της συνεργασίας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διάφορες συνέργειες, με σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ως πυλώνα δηλαδή του επικίνδυνου αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, που απειλεί τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ τόσο διμερώς όσο και μέσα από τριμερή και άλλα σχήματα «συνεργασιών» για «την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Συμμαχίες και σχήματα, δηλαδή, που επεκτείνουν το «αποτύπωμα» του ΝΑΤΟ πολύ πέρα από τα σύνορα των κρατών - μελών του, σε σημεία κρίσιμα για την αντιπαράθεση με τους βασικούς ανταγωνιστές, Κίνα και Ρωσία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «σημασία που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας τη «βαρύνουσα σημασία που διαδραματίζει η Βορειο-Ατλαντική συμμαχία για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στις «πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας καθώς και στη συμβολή της στην ενίσχυση της Συμμαχίας».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της», μεταξύ άλλων «για ενεργό συμμετοχή στις συμμαχικές εξελίξεις», «ενισχύουν την ικανότητα διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας», βασικά της ντόπιας αστικής τάξης σε μια διευρυμένη ζώνη, όπου αναζητά να κατοχυρώσει μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διεργασίες στο «τρίγωνο» ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

Στα «πολύ ξεκάθαρα μηνύματα» που έστειλε στην Τουρκία η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αλλά και στις «καλές διμερείς σχέσεις», από τις οποίες και «οι γείτονές μας έχουν συμφέρον», στάθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που συναντήθηκε χτες στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εν αναμονή νέων διεργασιών τόσο στο Κυπριακό όσο και συνολικά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, με «μοχλό» και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής ενεργειακοί κολοσσοί, η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την «ενότητα» με την οποία τα μέλη της ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτούν τη σχέση τους με την Τουρκία.

Κατά τ' άλλα, η επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο αφορούσε και το σχέδιο «Κύπρος - το αύριο», νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που η Λευκωσία προωθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στρώνοντας το έδαφος για μια σειρά μπίζνες, σε τομείς όπως η Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε και ότι θα μεταφέρει στην ΕΕ το θέμα της ανάγκης δημιουργίας βάσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU στην Κύπρο, μιλώντας για «κάτι που θα είναι επωφελές τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για χώρες της περιοχής».

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα της Κύπρου βρέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, που σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια όσο το δυνατόν ισχυρή «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. όπως προκλητικά αποκαλεί η Τουρκία το ψευδοκράτος) η οποία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να παραγάγει».

Η «επίσκεψη εργασίας» του Οκτάι έγινε ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στο ψευδοκράτος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στις 20 Ιούλη (ανήμερα της πρώτης τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974), στο πλαίσιο της οποίας οι κατοχικές αρχές προετοιμάζουν εγκαίνια μιας σειράς υποδομών και έργων, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος που πολλοί επενδυτές (μεταξύ άλλων και Ελληνοκύπριοι, όπως και πολλοί ξένοι) έχουν ήδη εκφράσει, για «φιλέτα» όπως τα Βαρώσια κ.τ.λ.

Ο Οκτάι χαρακτήρισε την 20ή Ιούλη «σημαντική ημερομηνία», γιατί «είναι η ημερομηνία κατά την οποία απέκτησαν την ελευθερία τους οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας». Πρόσθεσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι βασική συνιστώσα του νησιού, είναι η πραγματικότητά του» και ότι «η πεποίθησή μας, η ιδέα μας στη βάση δυο ίσων κυρίαρχων κρατών και η ομοφωνία μας με την «ΤΔΒΚ» στο εν λόγω θέμα είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπουμε στον κόσμο από εδώ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Τουρκία και ΗΠΑ ανέδειξαν την κοινή τους αφοσίωση στην υπεράσπιση του ΝΑΤΟ μέσα και από κοινές εναέριες περιπολίες που ξεκίνησαν μαχητικά τους αεροπλάνα πάνω από Πολωνία και Ισλανδία. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουγκέσκου ευχαρίστησε τους «συμμάχους μας ΗΠΑ και Τουρκία για τη συνεισφορά τους στις περιπολίες του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ξεκάθαρο παράδειγμα» της «συμμαχικής αλληλεγγύης στην πράξη», που «δείχνει ότι το ΝΑΤΟ έχει τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει όλους τους Συμμάχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ