ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πακτωλός στο κεφάλαιο με νέο μπαράζ από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Eurokinissi

Στην τυπική επικύρωση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για 12 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ τους και αυτού της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Εκοφίν (υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), σε συνέχεια της «θετικής αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά ο πακτωλός των εκταμιεύσεων συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων και ουσιαστικά άτοκων δανείων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία και θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων κατά τα προβλεπόμενα στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που κατέθεσαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, το υπερμνημόνιο διαρκείας για τους λαούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι από το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ που αφορούν την ελληνική οικονομία τα πρώτα 4 δισ. αναμένεται να εκταμιευθούν μέχρι τέλη Ιούλη, ενώ το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων έως το τέλος του 2021 προβλέπεται να φτάσει τα 7,5 δισ. Ο ίδιος έκανε λόγο «για σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο (...) που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο».

Νέες δανειακές συμβάσεις με την Κομισιόν

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η υπογραφή δύο διμερών δανειακών συμβάσεων με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τόσο για τις επιχορηγήσεις όσο και και τα δάνεια), προκειμένου και να αρχίσουν να διοχετεύονται τα προβλεπόμενα κεφάλαια από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειακές συμβάσεις θα κατατεθούν και στη Βουλή, ενώ σε κάθε περίπτωση θα συνοδεύονται με νέα φουρνιά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Μόνο για το 2021 υπάρχουν 13 «ορόσημα» από το σκέλος των επιδοτήσεων και 2 από την πλευρά των δανείων. Μεταξύ αυτών, η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου - τερατούργημα, η έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων, υπεραπόσβεση για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, νομοθετική ρύθμιση για στρατηγικές επενδύσεις, έναρξη ισχύος νομοθεσίας για το clawback, επιχειρησιακή συμφωνία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ά.

Θυμίζουμε ότι η «θετική αξιολόγηση» της Κομισιόν αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι είναι συμβατό και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων του 2019 και του 2020, ιδίως στους τομείς της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, της ανθεκτικότητας του συστήματος Υγείας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Λόγος γίνεται για την αντιμετώπιση «αδυναμιών» όπως οι χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων που επηρεάζουν αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας και η χαμηλή συνάφεια της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Κομισιόν, το σχέδιο αξιοποιεί και συμπληρώνει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής για τη βελτίωση της ευρύτερης λειτουργίας της οικονομίας και οι οποίες παρακολουθούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας»...

Πέρα από το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το Εκοφίν επικύρωσε χτες τα σχέδια των κυβερνήσεων Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Σλοβακίας και Ισπανίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Η γεωστρατηγική αναβάθμιση του κεφαλαίου απαιτεί λαϊκή χειραγώγηση

Με τη βασική επισήμανση ότι ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, που συμμερίζονται όλα τα αστικά κόμματα, προϋποθέτει ισχυρή κοινωνική συνοχή, δηλαδή υποταγή του λαού στα «εθνικά» προτάγματα του κεφαλαίου, εμφανίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική.

«Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του κοινωνικοοικονομικού παράγοντα και της κοινωνικής συνοχής στην προώθηση μιας υψηλής εθνικής στρατηγικής», σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας για τον σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν οι «πολιτικές που βλέπουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αξιοποιούν τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στην ΕΕ», ώστε ο λαός να μπει κάτω από τις σημαίες της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Στόχος που, όπως τον περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η «προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που ταυτίζει το εθνικό μας συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς μας ρόλου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας (...) η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί τις μοναδικές δυνατότητες και τα δίκτυα που διαθέτει για να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα και να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο και τον λόγο της στις εξελίξεις, ανεξαρτήτως των διαφορών της στην περιοχή».

Υπηρετώντας αυτόν τον στόχο, όπως είπε, η κυβέρνησή του καθιέρωσε τη Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, τον «Στρατηγικό Διάλογο» και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Σχέση με την Κίνα και έγινε μέλος στο σχήμα 17+1, επέκτεινε τα σχήματα πολυμερούς συνεργασίας και διαλόγου στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ ως επιπλέον «χαρτιά» για την προσπάθεια αναβάθμισης της αστικής τάξης παρουσίασε τις δυνατότητες λόγω του πολιτισμού της Ελλάδας, της ομογένειάς της, της ναυτιλίας της, της θέσης της στην παγκόσμια τουριστική αγορά και της σχέσης της με το Οικουμενικό και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ζήτησε επιτάχυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που δρομολογεί ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην περιοχή, κάνοντας λόγο για δυνατότητες προς αξιοποίηση προκειμένου να αναπτυχθεί - όπως είπε - μια δυναμική στρατηγική λύσης. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν αυτό δεν γίνει, η Τουρκία θα καθιερώσει ουσιαστικές σχέσεις με σειρά χωρών ενώ οι λυκοφιλίες του κεφαλαίου θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Βλέπουμε τη συζήτηση με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. Βλέπουμε τη συζήτηση για Στρατηγική Πυξίδα με ρόλο της Τουρκίας, που άνοιξε στην ΕΕ. Βλέπουμε την πορεία των τουρκοαιγυπτιακών ή των γαλλοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τη Λιβύη (...) Αλλά - όπως αποδείχτηκε και πέρυσι, που το "Oruc Reis" παραβίαζε για 3 μήνες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να δημιουργηθεί μια περιφερειακή ασπίδα ανάσχεσης απέναντι στην Τουρκία, αν έρθει η δύσκολη στιγμή. Ούτε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιστρέψει ή να παγώσει τη θετική ευρωτουρκική ατζέντα με την Τουρκία, αν αυτή επανέλθει στις παραβιάσεις. Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές είναι μακριά από το να γίνουν ευρωπαϊκές, πέραν του επιπέδου των δηλώσεων. Θεωρώ λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε μια δυναμική εθνική στρατηγική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Να μιλήσουμε επιτέλους για ένα Ελσίνκι με νέους όρους».

Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τέλος, υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι οι Πρέσπες άνοιξαν νέες δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή της προοπτική», κάλεσε δε την κυβέρνηση να «τρέξει» πιο γρήγορα για νέες συμφωνίες με τη γείτονα χώρα και να κυρώσει τα μνημόνια που προβλέπει η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέα κίνηση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη

«Φωτιά» έχει πάρει ξανά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς έδεσε εκεί άλλο ένα θηριώδες πλοίο των Αμερικανών μετακινώντας στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί ελλιμενίστηκε στον ακριτικό λιμένα το οχηματαγωγό «GREEN COVE», προκειμένου να φορτώσει μέρος από εκατοντάδες στρατιωτικά άρματα, άλλα οχήματα και ελικόπτερα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στην αλυσίδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21», που έφερε και άπλωσε στα Βαλκάνια και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Ενδεικτικό του όγκου που διεκπεραιώνεται όλο αυτό το διάστημα από την Αλεξανδρούπολη προς και από ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, είναι το γεγονός ότι - σύμφωνα με αρμόδιες πηγές - όλος αυτός ο οπλισμός μεταφέρθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 8 αμαξοστοιχίες από τη Ρουμανία, αλλά και με δεκάδες φορτηγά από την Πολωνία.

Κι επειδή το «GREEN COVE» (μήκους 200 μέτρων πλοίο) ...δεν φτάνει για να το φορτώσει, τις αμέσως επόμενες μέρες έρχεται και άλλο τέτοιο πλοίο στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, για να φορτώσει τα εκατοντάδες οχήματα. Τέτοιες αφίξεις αναμένονται άλλωστε και το επόμενο διάστημα, καθώς η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον βασικό κόμβο διεκπεραίωσης και logistics των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια χρήση που αναμένεται να διευρυνθεί και παραπέρα με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ετοιμάζουν να υπογράψουν τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ευρωατλαντικά σχήματα συνεργασίας. Συγκεκριμένα, δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιταλία, Ισραήλ και Μαρόκο συμμετείχαν, κατόπιν πρόσκλησης του Ισραήλ, στην άσκηση με την επωνυμία «HDANNUAL-21», η οποία πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Ελιακίμ από τις 5 έως τις 8 Ιούλη. Η εν λόγω άσκηση, στην οποία η ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από 12 στελέχη, αφορούσε προκεχωρημένη εκπαίδευση στα αντικείμενα: Βολές ατομικού οπλισμού σε εγγύς αποστάσεις. Βολές ελευθέρων σκοπευτών. Μάχη σε κατοικημένη περιοχή. Εκκαθάριση υπογείων διαδρόμων. Ολα σενάρια για μάχες εντός πόλεων και παραπέρα, πάνω σε αντικείμενα όπου ειδικεύονται οι φονιάδες του Ισραήλ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία μετείχαν από 4 έως 10 Ιούλη στην άσκηση με την επωνυμία «FALCON-21» που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Sergean Pilot Mihajlo Petrovic», στη Νις της Σερβίας. Στην άσκηση που αφορούσε στην προκεχωρημένη εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών σε άλματα Ελεύθερης Πτώσης, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 10 στελέχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ