ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της χώρας

Οι ΗΠΑ «δεν μετανιώνουν» για την απόσυρση των στρατευμάτων, δήλωσε ο Μπάιντεν

Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, την οποία ελέγχουν πλήρως

Copyright 2021 The Associated

Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, την οποία ελέγχουν πλήρως
Ακόμα δύο πρωτεύουσες επαρχιών στο βόρειο Αφγανιστάν πέρασαν στον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον έχουν καταλάβει 9 από τις 34 επαρχίες - κυρίως στα βόρεια της χώρας - μέσα σε περίπου έξι μέρες.

Την Τρίτη το βράδυ κατέλαβαν την Πουλ-ε-Χούμρι, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαγλάν στο βόρειο Αφγανιστάν, η οποία απέχει περίπου 200 χλμ. από την πρωτεύουσα Καμπούλ, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης ανακοινώθηκε η παράδοση και της Φαϊζαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπανταχσάν στα βορειοανατολικά.

Οι συγκρούσεις Ταλιμπάν και αφγανικού κυβερνητικού στρατού έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τον Μάη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Η αποχώρηση των ΗΠΑ συμφωνήθηκε τον Φλεβάρη του 2020, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν. Από τον Μάη οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση και έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, και ότι οι Αφγανοί «πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν» και «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους».

«Δαπανήσαμε περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε διάστημα 20 ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε δε ότι οι ΗΠΑ «θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν τον αφγανικό στρατό.

Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υπογράμμισε ότι οι αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις «είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά» και «έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πιο σημαντικά πλήγματα». «Η εντύπωση ότι η προέλαση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να ανασχεθεί δεν είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου», εκτίμησε.

Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να απομονώσουν την Καμπούλ σε 30 μέρες και δυνητικά να την καταλάβουν σε 90 μέρες, δήλωσε στο «Reuters» Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Αμυνας. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα το 65% του Αφγανιστάν και έχουν καταλάβει ή απειλούν τις πρωτεύουσες 11 επαρχιών.

Χτες ο Αφγανός Πρόεδρος Ασραφ Γάνι έφτασε στη Μαζάρ-ι- Σαρίφ, μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα, την οποία πολιορκούν οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να συντονίσει την αντίσταση. Τυχόν απώλεια της πόλης θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς έτσι οι Ταλιμπάν θα ελέγχουν πλέον το βόρειο μισό της χώρας και θα μπορούν να επικεντρώσουν την επίθεση σε άλλες περιοχές, ακόμα και στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, τις ανησυχίες της Ρωσίας για το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλήρως τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν επεσήμανε ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα διεξάγει σε τακτική βάση στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους της στην Κεντρική Ασία, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση επίθεσης από το αφγανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν «υποσχεθεί» ότι δεν θα επιδιώξουν να περάσουν τα σύνορα και να επιτεθούν σε γειτονικά έθνη.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, την οποία ενίσχυσε μετά τις πρόσφατες ασκήσεις με νέα θωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα όπλα. Επίσης οι δύο χώρες συμμετέχουν στο «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Σε αυτό το φόντο συνεχίστηκαν και χτες στην Ντόχα οι τριήμερες διαπραγματεύσεις της «διευρυμένης τρόικας» για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, του Κατάρ, της Βρετανίας, του Ουζμπεκιστάν, του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Μετά την αποκάλυψη ότι έξι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και η ελληνική - με επιστολή τους στην Κομισιόν ζητούν να μην ανασταλούν οι απελάσεις στο Αφγανιστάν, χτες οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι τις αναστέλλουν προσωρινά.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Με το βλέμμα στο Ιράν οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι πρόσφατες απειλές του Ισραήλ για την εξαπόλυση (πολλαπλώς επικίνδυνης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο) επίθεσης στο Ιράν, η πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο και η όξυνση στις σχέσεις με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» φαίνεται πως ανάγκασαν τον νέο διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, να μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να βολιδοσκοπήσει εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, της Μοσάντ και του στρατού.

Ο Μπερνς, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ από το βράδυ της Τρίτης, είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον Ναφτάλι Μπένετ, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου Σιμρίτ Μέιρ, του στρατιωτικού συμβούλου, ταξίαρχου Αβι Γκιλ, του επικείμενου επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Εγιάλ Χουλάτα. Συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις αντιρρήσεις του Ισραήλ στη διατήρησή του, τις διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη τον Σεπτέμβρη καθώς και την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά τις επιθέσεις του περασμένου Μάη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολούθησε η συνάντηση του Γουίλιαμ Μπερνς με τον νέο αρχηγό της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο οποίος του παρουσίασε «απόρρητα στοιχεία» της υπηρεσίας του για τον νέο Ιρανό Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 12», ο Νταβίντ Μπαρνέα έδωσε στον Μπερνς ένα ντοσκέ με απόρρητα στοιχεία που παρουσιάζουν την πιο μελανή εικόνα για τον Πρόεδρο του Ιράν, καθώς φέρεται πως επιχειρείται μεταξύ άλλων να εμφανιστεί ως «ακραίος, απρόβλεπτος, αναξιόπιστος, διεφθαρμένος, σκληρός» αλλά και ως άτομο που αντιμετωπίζει «ψυχολογικές διαταραχές».

Η στάση του Γουίλιαμ Μπερνς απέναντι σε όλα αυτά δεν έγινε άμεσα γνωστή. Είναι ωστόσο ενδεικτική η επιλογή του να μεταβεί μετά τις συναντήσεις με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους (αργότερα χτες) στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Ματζίντ Φανάζ.

Ας σημειωθεί ότι κατά την παρουσία του Γουίλιαμ Μπερνς ολοκληρώθηκαν οι (πρώτες του είδους) αμερικανο-ισραηλινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις «Desert Eagle», με τη συμμετοχή δεκάδων αεροσκαφών τύπου «F-15» από την Πολεμική Αεροπορία των δύο χωρών στο νότιο Ισραήλ.

Επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στο Μαρόκο

Στο πλαίσιο των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» που υπογράφηκαν πέρσι τον Σεπτέμβρη και αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες δίχως την επίλυση του Παλαιστινιακού, ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στο Μαρόκο.

«Προσγειωθήκαμε στο Μαρόκο. Είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ το Ισραήλ σ' αυτήν την ιστορική επίσκεψη», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός στο Twitter φθάνοντας στη Ραμπάτ.

Το Μαρόκο ήταν η τέταρτη αραβική χώρα (μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν) που εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ το 2020 υπό τις προτροπές του πρώην Αμερικανού Προέδρου ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της μαροκινής «κυριαρχίας» στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Ο Λαπίντ στη συνέχεια εγκαινίασε το «Γραφείο Συνδέσμου του Ισραήλ» στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα. Σήμερα Πέμπτη ο Λαπίντ θα μεταβεί στην Καζαμπλάνκα όπου θα συναντηθεί με ραβίνους και μέλη της μεγαλύτερης εβραϊκής συναγωγής της πόλης, Μπεθ Ελ.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού από το 2003.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενταση λόγω των ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πρόκλησης μιας «τεράστιας κρίσης ασφάλειας» με την επιλογή τους να κλιμακώσουν τις εντάσεις και με τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν αυτήν τη βδομάδα, όπως ανέφεραν χτες τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, στρατηγός και πολιτικό στέλεχος της Β. Κορέας, άσκησε κριτική σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ δηλώνοντας ότι απάντησαν με «επιθετικές ενέργειες» στην «καλή θέληση» της Πιονγιάνγκ και θα κληθούν «να πληρώσουν το κόστος».

Προχτές η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε σε κλήσεις ρουτίνας στις γραμμές επείγουσας τηλεφωνικής επικοινωνίας για την «αποκλιμάκωση των κρίσεων» στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως ανακοίνωσε η Νότια Κορέα.

ΣΥΡΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
Τουρκική αντίδραση στο γραφείο των Κούρδων της Συρίας στη Γενεύη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκαλούν τα εγκαίνια Γραφείου Εκπροσώπησης της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων της Συρίας (Ροτζάβα) στη Γενεύη. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου κάλεσαν την Τρίτη τον Ελβετό διπλωματικό επιτετραμμένο στην Αγκυρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν με το επιχείρημα πως το «λεγόμενο Γραφείο Εκπροσώπησης της αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ/YPG».

Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων με έδρα το Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, «Rudaw», αναφέρει πως «οι ελβετικές αρχές δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν σε μία τρομοκρατική οργάνωση που έχει βάψει τα χέρια της με αίμα να αποκτήσει νομιμότητα και να κάνει τη δική της προπαγάνδα χρησιμοποιώντας ονομασίες όπως "γραφείο συνδέσμου" ή "Μη Κυβερνητική Οργάνωση"».

Η αντίδραση της Ελβετίας δεν έγινε άμεσα γνωστή.

Το Γραφείο Εκπροσώπησης της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων της Συρίας εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στη Γενεύη, πόλη που επιλέχτηκε μεταξύ άλλων καθώς εκεί έχει τη δεύτερη έδρα του ο ΟΗΕ, όπως και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ