ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Χιλιάδες θύματα από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

Κανένα μέτρο για την προστασία του λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010

Ανοχύρωτος, 11 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 2010, ο λαός της Αϊτής μετρά ξανά χιλιάδες θύματα...

Copyright 2021 The Associated

Ανοχύρωτος, 11 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 2010, ο λαός της Αϊτής μετρά ξανά χιλιάδες θύματα...
Χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αστέγους άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ που έπληξε το περασμένο Σάββατο την Αϊτή, με τον πολύπαθο λαό της χώρας να αντιμετωπίζει για μία ακόμα φορά τον Εγκέλαδο ανοχύρωτος, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο αντισεισμικής θωράκισης, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 με τους πάνω από 200.000 νεκρούς...

Ο σεισμός του Σαββάτου σημειώθηκε στις 8.29 π.μ. (τοπική ώρα), με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, ενώ οι χειρότερες εικόνες καταστροφής καταγράφονται στην πόλη Λε Καγιέ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο.

Μέχρι χτες το απόγευμα, ο προσωρινός επίσημος απολογισμός των θυμάτων κατέγραφε 1.297 νεκρούς και 5.700 τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Σχεδόν 30.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά με τραυματίες.

Με τις τεράστιες ελλείψεις των σωστικών συνεργείων, άνθρωποι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, με γυμνά χέρια, φτυάρια ή οχήματα, όπως φορτηγά και μπουλντόζες, να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους στα ερείπια. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των πολιτών μάλιστα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσχέρειες, καθώς πλησιάζει τη χώρα η τροπική καταιγίδα «Γκρέις».

Ο πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, κήρυξε για έναν μήνα όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας έκκληση για βοήθεια στον ΟΗΕ, ενώ απηύθυνε παράλληλα έκκληση για «εθνική ενότητα», στο φόντο και της δολοφονίας του Προέδρου της χώρας, Ζ. Μοΐζ, στις 7 Ιούλη.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι 11 ολόκληρα χρόνια μετά τον προηγούμενο καταστροφικό σεισμό και παρά το έντονο... «ανθρωπιστικό ενδιαφέρον» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα για την προστασία του λαού, ο οποίος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται σε σπίτια και υποδομές χωρίς καμία αντισεισμική θωράκιση. Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός των 7 Ρίχτερ το 2010 είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία. Οι νεκροί τότε ξεπέρασαν τους 200.000, οι τραυματίες τους 300.000, ενώ πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αϊτινοί έμειναν άστεγοι.

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στον λαό της Αϊτής

Τη μεγάλη του θλίψη για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον λαό της Αϊτής εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Για μια ακόμη φορά», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, ο λαός της Αϊτής «βιώνει μια τεράστια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Για χρόνια ο λαός της Αϊτής βιώνει τη μια τραγωδία μετά την άλλη, με χιλιάδες θύματα, αποδεικνύοντας ότι η "βοήθεια" που παρέχουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τόσα χρόνια δεν αφορά τη δημιουργία υποδομών και την προστασία του λαού της Αϊτής, αλλά τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται το πολύπαθο νησί.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον λαό και τους εργαζόμενους της Αϊτής για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και στεκόμαστε στο πλευρό τους».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τουλάχιστον 70 νεκροί από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία από τις πλημμύρες που σάρωσαν πόλεις σε επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας την περασμένη βδομάδα, ενώ 47 ακόμη αγνοούνται.

Χείμαρροι νερού παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και σωρούς μπάζων στους δρόμους, κατέστρεψαν κτίρια και γέφυρες, έκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα περισσότερα θύματα είναι στην επαρχία Κασταμονή, άλλοι 9 στη Σινώπη και ένας στην Μπαρτίν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι με τη βοήθεια ελικοπτέρων και πλεούμενων, ενώ ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε, ανέφερε η AFAD.

  • Στο μεταξύ, πυροσβεστικό αεροσκάφος, που είχε ενοικιαστεί από τη Ρωσία, συνετρίβη το περασμένο Σάββατο στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου εξελίσσονται πυρκαγιές τις τελευταίες βδομάδες. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τα Αδανα και συνετρίβη την ώρα που πήγαινε να κάνει ρίψεις νερού σε πυρκαγιά στο Καχραμανμάρας. Και τα 8 μέλη του πληρώματος (πέντε Ρώσοι και τρεις Τούρκοι) είναι νεκροί.
Μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΚΕ προς το ΚΚ Τουρκίας

Την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Τουρκίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες εκφράζει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ με μήνυμά του προς το ΚΚ Τουρκίας, επισημαίνοντας τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακολουθούμε με λύπη και αγωνία τα δεκάδες θύματα, τους τραυματίες, τις τεράστιες υλικές ζημιές, το κατεστραμμένο βιος των λαϊκών ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη χώρα σας.

Δεν είναι μοιραίο, τόσο στη χώρα σας όσο και στη δική μας όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είτε να πλημμυρίζουν είτε να καίγονται πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος από τα φυσικά φαινόμενα, σε αντίθεση με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν, λειτουργώντας με βάση το κριτήριο "κόστος - όφελος", στηρίζοντας την κερδοφορία των ομίλων και θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας σας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη αλληλεγγύη μας».

Τέσσερις νέοι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χτες σε τρομοκρατική έφοδο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη.

Ισραηλινοί των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά εισέβαλαν τα χαράματα στον προσφυγικό καταυλισμό, αναζητώντας «υπόπτους». Οι κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 4 νεαρούς Παλαιστίνιους ηλικίας 19 έως 21 ετών, με τις ισραηλινές αρχές να ισχυρίζονται ότι «ανταπέδωσαν» πυρά που δέχθηκαν από μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και των «Μαρτύρων της Ταξιαρχίας αλ Ακσα» της «Φατάχ». Πριν αποχωρήσουν μάλιστα οι κατοχικές δυνάμεις από τον καταυλισμό κατάφεραν να πάρουν τις σορούς δύο εκ των τεσσάρων νεκρών Παλαιστινίων.

Το μεσημέρι, η κηδεία δύο εκ των νεαρών που σκοτώθηκαν μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά της κατοχής, ενώ νέκρωσαν οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Τζενίν καθώς προκηρύχθηκε γενική απεργία.

Μεγάλη πυρκαγιά στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Παρά τις πληροφορίες, χτες το πρωί, ότι η πυρκαγιά ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, από το απόγευμα άρχισε να επεκτείνεται ξανά με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μεταξύ άλλων προετοιμαζόταν και η εκκένωση του Νοσοκομείου Χαντάσα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια, ενώ για το ίδιο θέμα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ, είχε επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων

Τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 79 προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων, η οποία σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την Κυριακή στην περιοχή Ακάρ του Λιβάνου, στα βόρεια, 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατός είχε θέσει υπό τον έλεγχό του την αποθήκη, η οποία προηγούμενως χρησιμοποιούνταν για παράνομη διακίνηση καυσίμων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως την ώρα της έκρηξης ο χώρος ήταν κατάμεστος αφού ο στρατός προχωρούσε σε διανομή καυσίμων σε πολίτες.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο φόντο της απόφασης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, την περασμένη Παρασκευή, να άρει τις κρατικές επιδοτήσεις στις τιμές των καυσίμων (καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας έχουν μειωθεί στα 14 δισ. δολάρια). Η εν λόγω απόφαση οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών και ελλείψεις στα καύσιμα, τεράστιες ουρές στα πρατήρια και κινητοποίηση του στρατού σε αυτά. Η κατάσταση, μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει νέα μεγάλα προβλήματα και στα νοσοκομεία της χώρας.

Ολα τα παραπάνω έρχονται ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και της ενδοαστικής κόντρας που μαίνεται στη χώρα από το 2019, στο φόντο εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα τραγωδία, που σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη θλιβερή επέτειο της καταστροφικής έκρηξης, πέρυσι, στο λιμάνι της Βηρυτού με 214 νεκρούς και 6.500 τραυματίες, αύξησε τις πιέσεις της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου Μισέλ Αούν αλλά και του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι (που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα). Ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι απαίτησε χτες την άμεση παραίτηση του Προέδρου. Ο Μ. Αούν μετά από έκτακτη σύσκεψη χτες στο προεδρικό μέγαρο με στρατιωτικούς αξιωματούχους ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μπορεί μέσα στις επόμενες μέρες να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΑΒΑ.-- Πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη κήρυξε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ευελπιστώντας πως θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια έχει κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΑΛΓΕΡΙ - ΡΑΜΠΑΤ.-- Μετά από μία βδομάδα τέθηκαν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη βόρεια Αλγερία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων (οι 33 στρατιώτες) και δεκάδες τραυματίες. Την Κυριακή όχλος δεκάδων ανθρώπων λίντσαρε και έκαψε ζωντανό έναν 38χρονο εθελοντή πυροσβέστη, ύποπτο για εμπρησμό στο Τίζι Ούζου. Στο μεταξύ, στο βόρειο Μαρόκο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

ΤΟΚΙΟ.-- Περίπου 1,4 εκατ. κάτοικοι έλαβαν εντολή το Σάββατο να απομακρυνθούν από τις εστίες τους μετά τις μεγάλες πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη δυτική Ιαπωνία, ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο αγνοούνται (διαμέρισμα Ναγκασάκι, νοτιοδυτικά), καθώς όγκοι λάσπης έχουν καταπλακώσει σπίτια.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μουχίντιν Γιασίν, υπέβαλε την παραίτησή του και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα ως υπηρεσιακός, καθώς έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης στον κυβερνώντα συνασπισμό, ο οποίος είχε σχηματιστεί τον Μάρτη του 2020 χωρίς να διεξαχθούν εκλογές.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνάντηση του Σίσι με τον διευθυντή της CIA

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε την Κυριακή στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, μετά τις επαφές που είχε από την περασμένη Τετάρτη στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αιγύπτιου Προέδρου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν. Συζητήθηκε επίσης το «Μεγάλο Φράγμα Αιθιοπικής Αναγέννησης», η λειτουργία του οποίου προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Αιγύπτου και του Σουδάν, καθώς και οι δύο χώρες υδροδοτούνται από τα νερά του Γαλάζιου Νείλου που πηγάζει στην Αιθιοπία και γεμίζει τους τεράστιους ταμιευτήρες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ