Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων

Τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 79 προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων, η οποία σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την Κυριακή στην περιοχή Ακάρ του Λιβάνου, στα βόρεια, 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατός είχε θέσει υπό τον έλεγχό του την αποθήκη, η οποία προηγούμενως χρησιμοποιούνταν για παράνομη διακίνηση καυσίμων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως την ώρα της έκρηξης ο χώρος ήταν κατάμεστος αφού ο στρατός προχωρούσε σε διανομή καυσίμων σε πολίτες.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο φόντο της απόφασης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, την περασμένη Παρασκευή, να άρει τις κρατικές επιδοτήσεις στις τιμές των καυσίμων (καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας έχουν μειωθεί στα 14 δισ. δολάρια). Η εν λόγω απόφαση οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών και ελλείψεις στα καύσιμα, τεράστιες ουρές στα πρατήρια και κινητοποίηση του στρατού σε αυτά. Η κατάσταση, μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει νέα μεγάλα προβλήματα και στα νοσοκομεία της χώρας.

Ολα τα παραπάνω έρχονται ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και της ενδοαστικής κόντρας που μαίνεται στη χώρα από το 2019, στο φόντο εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα τραγωδία, που σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη θλιβερή επέτειο της καταστροφικής έκρηξης, πέρυσι, στο λιμάνι της Βηρυτού με 214 νεκρούς και 6.500 τραυματίες, αύξησε τις πιέσεις της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου Μισέλ Αούν αλλά και του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι (που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα). Ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι απαίτησε χτες την άμεση παραίτηση του Προέδρου. Ο Μ. Αούν μετά από έκτακτη σύσκεψη χτες στο προεδρικό μέγαρο με στρατιωτικούς αξιωματούχους ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μπορεί μέσα στις επόμενες μέρες να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ