Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Χιλιάδες θύματα από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

Κανένα μέτρο για την προστασία του λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010

Ανοχύρωτος, 11 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 2010, ο λαός της Αϊτής μετρά ξανά χιλιάδες θύματα...

Copyright 2021 The Associated

Ανοχύρωτος, 11 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 2010, ο λαός της Αϊτής μετρά ξανά χιλιάδες θύματα...
Χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αστέγους άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ που έπληξε το περασμένο Σάββατο την Αϊτή, με τον πολύπαθο λαό της χώρας να αντιμετωπίζει για μία ακόμα φορά τον Εγκέλαδο ανοχύρωτος, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο αντισεισμικής θωράκισης, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 με τους πάνω από 200.000 νεκρούς...

Ο σεισμός του Σαββάτου σημειώθηκε στις 8.29 π.μ. (τοπική ώρα), με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, ενώ οι χειρότερες εικόνες καταστροφής καταγράφονται στην πόλη Λε Καγιέ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο.

Μέχρι χτες το απόγευμα, ο προσωρινός επίσημος απολογισμός των θυμάτων κατέγραφε 1.297 νεκρούς και 5.700 τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Σχεδόν 30.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά με τραυματίες.

Με τις τεράστιες ελλείψεις των σωστικών συνεργείων, άνθρωποι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, με γυμνά χέρια, φτυάρια ή οχήματα, όπως φορτηγά και μπουλντόζες, να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους στα ερείπια. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των πολιτών μάλιστα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσχέρειες, καθώς πλησιάζει τη χώρα η τροπική καταιγίδα «Γκρέις».

Ο πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, κήρυξε για έναν μήνα όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας έκκληση για βοήθεια στον ΟΗΕ, ενώ απηύθυνε παράλληλα έκκληση για «εθνική ενότητα», στο φόντο και της δολοφονίας του Προέδρου της χώρας, Ζ. Μοΐζ, στις 7 Ιούλη.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι 11 ολόκληρα χρόνια μετά τον προηγούμενο καταστροφικό σεισμό και παρά το έντονο... «ανθρωπιστικό ενδιαφέρον» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα για την προστασία του λαού, ο οποίος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται σε σπίτια και υποδομές χωρίς καμία αντισεισμική θωράκιση. Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός των 7 Ρίχτερ το 2010 είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία. Οι νεκροί τότε ξεπέρασαν τους 200.000, οι τραυματίες τους 300.000, ενώ πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αϊτινοί έμειναν άστεγοι.

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στον λαό της Αϊτής

Τη μεγάλη του θλίψη για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον λαό της Αϊτής εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Για μια ακόμη φορά», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, ο λαός της Αϊτής «βιώνει μια τεράστια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Για χρόνια ο λαός της Αϊτής βιώνει τη μια τραγωδία μετά την άλλη, με χιλιάδες θύματα, αποδεικνύοντας ότι η "βοήθεια" που παρέχουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τόσα χρόνια δεν αφορά τη δημιουργία υποδομών και την προστασία του λαού της Αϊτής, αλλά τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται το πολύπαθο νησί.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον λαό και τους εργαζόμενους της Αϊτής για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και στεκόμαστε στο πλευρό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ