ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ. ΧΑΡΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αφιξη στο Βιετνάμ με νέες παροτρύνσεις κατά της «πίεσης του Πεκίνου»

Από τη συνάντηση της Κ. Χάρις με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό

REUTERS

Από τη συνάντηση της Κ. Χάρις με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό
«Θα εργαστούμε στενά με το Βιετνάμ για τη διατήρηση της βασισμένης στο διεθνές δίκαιο ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ένα θέμα που για μας είναι πολύ σοβαρό, περιλαμβανομένου του πώς αυτό συνδέεται με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα», σημείωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις από το Βιετνάμ, όπου συνεχίζει την πολυήμερη περιοδεία της στη Νοτιοανατολική Ασία, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να πιέσουμε, αλλά και για να αυξήσουμε την πίεση, πραγματικά, προς το Πεκίνο» και «για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των παρενοχλητικών και υπερβολικών θαλάσσιων διεκδικήσεών του», είπε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουέν Σουάν Φουκ. Στο πλαίσιο αυτό - και με δεδομένες τις συχνές «εντάσεις» που εκδηλώνονται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) εξαιτίας εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας και πολλών χωρών της περιοχής - η Χάρις επανέφερε σύμφωνα με ρεπορτάζ προτάσεις για προσφορά αμερικανικών πλοίων προς ενίσχυση του βιετναμέζικου Λιμενικού, «ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην ασφάλεια στη ΝΚΘ».

Μεταξύ άλλων η Χάρις παραβρέθηκε και στα εγκαίνια των γραφείων του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Παρεμπόδισης Λοιμώξεων (US CDC) στη Νοτιοανατολική Ασία, που θα φιλοξενούνται στο Ανόι. Βιετναμέζικα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι πρόκειται για ένα από τα 4 περιφερειακά γραφεία του Κέντρου διεθνώς, που «θα ενισχύσει την ικανότητα εκπλήρωσης της αποστολής του CDC να προστατεύει τους Αμερικανούς και τους λαούς της περιοχής ανταποκρινόμενο πιο γρήγορα σε όποιες απειλές για την υγεία εκδηλώνονται». Ολα αυτά ενώ και τα θέματα της Υγείας, της πανδημίας και της προέλευσης του νέου κορονοϊού έχουν βρεθεί «ψηλά» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Αντιδράσεις και επαφές από την πλευρά της Κίνας

Σχολιάζοντας την περιοδεία Χάρις στην περιοχή, η κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» έγραψε ότι «το μόνο για το οποίο οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην περιοχή είναι οι αφοσιωμένες τους προσπάθειες να δημιουργήσουν έχθρα μεταξύ εθνών της νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας».

Ακριβώς πριν από την άφιξη Χάρις, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Τσιν συνάντησε τον Κινέζο πρέσβη στο Ανόι, Σιόνγκ Μπο. Ανακοίνωση της βιετναμέζικης κυβέρνησης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση «ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως το Βιετνάμ επιμένει σε μια ανεξάρτητη, βασισμένη στο ίδιο, πολυμερή και ποικίλη εξωτερική πολιτική και είναι υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «το Βιετνάμ δεν ευθυγραμμίζεται με μια μόνο χώρα ενάντια σε άλλη», αλλά και ότι οι εδαφικές διαφορές στη ΝΚΘ «πρέπει να διευθετούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική υψηλού επιπέδου».

Αναλυτές σημείωναν με αυτήν την ευκαιρία την αντίφαση που αντιμετωπίζει το Ανόι, ανάμεσα στις στενές σχέσεις που αναπτύσσει με τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ, προμηθευτής εξοπλισμού κ.ά.

Σημειωτέον ότι η άφιξη της Χάρις στο Ανόι καθυστέρησε ένα τρίωρο, μετά από αμερικανικές αναφορές για «πιθανό ασυνήθιστο υγειονομικό περιστατικό στο Ανόι». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να περιγράψει το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας», μια «ασθένεια» που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον έχει πλήξει Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα και σε άλλες πρωτεύουσες, με θεωρίες να τη συνδέουν με πιθανές κακόβουλες εκπομπές κυμάτων από υπηρεσίες άλλων χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τραγικό θάνατο από έκρηξη μεθανίου βρήκαν 12 ανθρακωρύχοι σε ορυχείο στην περιοχή Ματαγιέγουας στην επαρχία Μπογιακά της Κολομβίας. Ενας εργάτης κατάφερε να σωθεί από το ορυχείο στα 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ενώ και πάλι τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το συγκεκριμένο ορυχείο ήταν ιδιωτικό και είχε πάρει άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταλλείων, ωστόσο τίθενται πολλά ερωτήματα για τις προδιαγραφές με τις οποίες δίνονται αυτές οι άδειες. Μόλις τον Ιούνη, σε άλλο ορυχείο στην ίδια περιοχή είχαν σκοτωθεί άλλοι 9 εργάτες.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Από τις πλημμύρες που προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες μέρες στη Βενεζουέλα, 85 δήμοι έχουν πληγεί, 16 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, ενώ πάνω από 8.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και πάνω από 35.000 είναι οι πλημμυροπαθείς. Επίσης έχουν υποστεί ζημιές οδικές υποδομές, 116 δρόμοι και 10 γέφυρες σε όλη τη χώρα, καθώς ποτάμια σε 6 πολιτείες έχουν υπερχειλίσει και συνολικά 11 έχουν χτυπηθεί.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Φράχτη με συρματοπλέγματα ύψους 2,5 μέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία θα κατασκευάσει η Πολωνία, ενώ επιπλέον θα αυξήσει τις στρατιωτικές περιπολίες στην περιοχή. Καταγγελίες αναφέρουν ότι περίπου 30 μετανάστες παραμένουν πλήρως εγκλωβισμένοι σε πρόχειρο καταυλισμό ανάμεσα στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, χωρίς τρόφιμα, ενώ χιλιάδες μετανάστες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες «μπαλάκι» γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Λευκορωσία και σε Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Εσθονία.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Εκατοντάδες ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ» επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο στον Νίγηρα το βράδυ της Τρίτης, σκοτώνοντας 16 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 9. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, στη μάχη που ακολούθησε την επίθεση σκοτώθηκαν επίσης 50 ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν πάντα θύματα τους λαούς

Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται ότι τα μόνιμα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων είναι οι λαοί, ανεξάρτητα από τα όποια προσχήματα κάθε φορά χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν αυτές τις επεμβάσεις. Και με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και με την κατοχή, είτε με την αποχώρηση των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων τους, όπως συμβαίνει σήμερα στο Αφγανιστάν - πριν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη κ.ά. - πάντα τα θύματα είναι οι λαοί που υφίστανται τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης».

Τόσο η επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αφγανιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και η σημερινή αποχώρησή τους, τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έγιναν και γίνονται με βάση τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στον ανταγωνισμό απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.

Και υπογραμμίζει:

«Το συμπέρασμα που προκύπτει σε κάθε περίπτωση είναι πως κανένας λαός δεν ωφελείται ποτέ από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οι οποίες γίνονται μόνο για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων τους. Η άποψη ότι οι ξένες δυνάμεις με τις επεμβάσεις τους μπορούν να φέρουν ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία με τα καθεστώτα που εγκαθιδρύουν και στηρίζουν όχι μόνο είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών τους οποίους καταστρέφουν, αλλά αθωώνει και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (...)

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, από θέση αρχής και ως μέλος της FIR, καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο Αφγανιστάν, ενώ καταγγέλλει και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της με δυνάμεις και υποδομές (στρατιωτικές βάσεις κ.λπ.) σ' αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας, με τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας που στοχοποιείται.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν και στήριξαν την επέμβαση και κατοχή στο Αφγανιστάν. Πάει πολύ, σήμερα, να υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται για την τύχη του αφγανικού λαού και τους Αφγανούς πρόσφυγες, ζητήματα για τα οποία έχουν τεράστιες ευθύνες».

Καταλήγοντας, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί «τον ελληνικό λαό να εκφράσει, για μια ακόμη φορά, την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο αφγανικό λαό και να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου και να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και κάθε άλλη αποστολή εκτός συνόρων».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχή πτώση του CDU/CSU δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σημαντική πτώση για τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), ακόμη και προβάδισμα για τους κυβερνητικούς τους εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δείχνουν - για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια - οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, περίπου ένα μήνα πριν από τις εθνικές βουλευτικές εκλογές.

«Θα προσπαθούμε καθημερινά να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα και δεν θα κοιτάμε κάθε μέρα τις δημοσκοπήσεις, οι αριθμοί των οποίων μας αποπροσανατολίζουν από τον αγώνα για την καγκελαρία. Αυτό που μετράει στο τέλος είναι οι ψήφοι των πολιτών στην κάλπη», δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (CDU), απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Αγκ. Μέρκελ δεν είναι υποψήφια καγκελάριος του CDU σε αυτές τις εκλογές, ενώ καταγράφεται μείωση στη δημοτικότητα του διαδόχου της, Αρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Forsa», το SPD με υποψήφιο καγκελάριο τον υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, προηγείται δημοσκοπικά με 23%, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Η CDU/CSU εμφανίζεται με 22%, η χειρότερη επίδοση εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ οι Πράσινοι, με υποψήφια καγκελάριο την Αναλένα Μπέρμποκ, βρίσκονται στο 18%.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ξεκίνησε η έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Η έκδοση νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας με το νέο όνομα της χώρας και τις υπόλοιπες προβλέψεις της ευρωΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε προχτές στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις νέες ταυτότητες αναγράφεται η ιθαγένεια ως: «Μακεδονική / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (Macedonian / Citizen of the Republic of North Macedonia), με τον όρο «μακεδονική» ιθαγένεια να είναι μια από τις προβλέψεις της Συμφωνίας που διατηρεί το έδαφος για αλυτρωτισμούς τους οποίους σταθερά καλλιεργούν και αξιοποιούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για τη διάσπαση και χειραγώγηση λαών προς όφελος των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Οσον αφορά τους αλβανικής καταγωγής πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τα στοιχεία τους στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται και στην αλβανική γλώσσα. Το δε αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι η έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας έγινε με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με σχετικό νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ