ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος

Και κάλεσμα συντονισμού σε καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς στον χώρο

Σε κινητοποίηση στις 9 Σεπτέμβρη καλεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωση των μουσικών. Ταυτόχρονα, καλούν σε συντονισμό καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς στο χώρο του Πολιτισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι με τα πρωτόκολλα λειτουργίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους. Οπως σημειώνει ο ΠΜΣ σε ανακοίνωσή του, «λιγότερα μαγαζιά θα ανοίξουν για λιγότερες μέρες, με πίεση για μικρότερα μεροκάματα για τους συναδέλφους». Σημειώνει, ακόμα, ότι «εντύπωση προκαλεί η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστου κοινού σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, τη στιγμή που επιτρέπονται οι ανεμβολίαστοι σε θέατρα. Βέβαια μικρή σημασία έχει η διαφοροποίηση, τη στιγμή που κάποιος ανεμβολίαστος που θέλει να δει μια παράσταση πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ επιπλέον για ράπιντ τεστ».

Ο ΠΜΣ αναφέρει επίσης ότι για ακόμα μια φορά «η κυβέρνηση πετά επάνω μας τις ευθύνες διαχείρισης της πανδημίας. Φορτώνει την ευθύνη του 4ου κύματος αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, αρνούμενη να πάρει μέτρα αποσυμφόρησης των ΜΜΜ, των σχολικών τάξεων, ελέγχου των χώρων δουλειάς, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δεν προχωρά σε μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό των αστικών κέντρων, ειδικά τώρα που γυρνούν όλοι οι αδειούχοι. Αντί για τα παραπάνω, ενισχύει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με εκατομμύρια ευρώ, υποχρεώνοντας εκατομμύρια ανεμβολίαστους να κάνουν αποκλειστικά σε αυτές τις μονάδες τα τεστ τους». Σχολιάζοντας εξάλλου το κυβερνητικό αφήγημα, «να ανοίξει ο τουρισμός και αν πάει καλά θα κερδίσουμε όλοι», ο ΠΜΣ αναφέρει ότι οι μουσικοί όχι μόνο δεν βρήκαν δουλειά μετά από τόσους μήνες ανεργίας, αλλά χαρακτηρίστηκαν και ως ο βασικός παράγοντας διάδοσης της μόλυνσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε νησιά με εκατομμύρια τουρίστες συνωστισμένους σε πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία, το μόνο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής, των πανηγυριών. Οι συναυλίες που έγιναν, είτε επιχορηγούμενες, είτε όχι, είναι 50% λιγότερες από αυτές του 2019, ενώ δεν έγινε κανένα μεγάλο διεθνές φεστιβάλ».

Καλεί τους μουσικούς να παλέψουν οργανωμένα και να διεκδικήσουν: Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από τον Ιούνη και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας. Αναστολή πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δωρεάν 2 ράπιντ τεστ τη βδομάδα για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ
Δίμηνη καμπάνια εγγραφών

Με στόχο το παραπέρα δυνάμωμα του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και με οδηγό την πλούσια αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος, η διοικητική επιτροπή του Παραρτήματος προχωρά στη διεξαγωγή δίμηνης καμπάνιας εγγραφών μουσικών, νέων μελών στο Παράρτημα, για τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβρη με σύνθημα «Γίνε μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, πάρε μέρος στον αγώνα για την τέχνη και τη ζωή μας!». Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις, συσκέψεις, ώστε να φτάσει το κάλεσμα πιο πλατιά.

Στην ανακοίνωση του Παραρτήματος επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, έχουν να αναμετρηθούν όχι μόνο με την ανεργία του καλοκαιριού, αλλά και με την αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται. Από την άλλη, η κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν στρώσει το έδαφος για να φορτώσουν ακόμα μια κρίση στις πλάτες μας, να ρίξουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις των εργαζομένων».

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις τώρα για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να παρθούν για τους εργαζόμενους του κλάδου:

-- Να συνεχιστεί η αποζημίωση μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.

-- Δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Μητρώο Καλλιτεχνών σε όσους γράφτηκαν στο Μητρώο μετά τις 10 Γενάρη.

-- Αποζημίωση των μουσικών για κλεισμένες συναυλίες Περιφερειών και δήμων που έχουν ακυρωθεί.

-- Να σταματήσουν οι εκβιασμοί απέναντι στους μουσικούς από την εργοδοσία.

ΕΕΤΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μια διαφορετική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του 1821, συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων πολιτιστική δράση με τίτλο «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα».

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 115 εικαστικοί καλλιτέχνες, με 148 έργα, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, κ.λπ.) και έχει ως στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση.

Οπως αναφέρει το ΕΕΤΕ, επιδίωξή του μέσα από την έκθεση είναι να φέρει στο φως, να αποτυπώσει όσα αποσιωπήθηκαν, στρεβλώθηκαν, καταδικάστηκαν στη λήθη. «Να συμπληρώσουμε την εικόνα απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την Επανάσταση του '21 και τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα. Να αποτυπώσουμε, στα γενικά πλαίσια του εισαγωγικού σημειώματος, μιαν αληθινή εικόνα - εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές, έλεγε ο Δ. Σολωμός - για τους αγώνες του ελληνικού λαού στη διαχρονία, πάντοτε με πρόταγμα την ελευθερία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Σεπτέμβρη έως τις 20 Οκτώβρη στην Πάτρα, ταυτόχρονα σε δύο χώρους, στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110).

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 - 21.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΤΟΚΙΟ
«Πρεμιέρα» με δύο χάλκινα μετάλλια

Δ. Μιχαλεντζάκης
Δ. Μιχαλεντζάκης
Με το «δεξί» ξεκίνησε η πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων για την ελληνική αποστολή, καθώς ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία β' της σπάθης και ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης το, επίσης, χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο στην κατηγορία S7.

Π. Τριανταφύλλου
Π. Τριανταφύλλου
Στη μάχη της πρόκρισης Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Το εισιτήριο της πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θέλει να σφραγίσει σήμερα ο Ολυμπιακός, που στις 21.45 (MEGA) φιλοξενείται από τη Σλόβαν στην Μπρατισλάβα. Θεωρητικά ο Ολυμπιακός με μια στοιχειώδη σοβαρότητα έχει το πάνω χέρι, στη ρεβάνς του 3 - 0 στον πρώτο αγώνα στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Σισέ και Χασάν θα είναι στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς, καθώς ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους, σε αντίθεση με τον Μασούρα. Στόχος του Ολυμπιακού, εκτός από την πρόκριση, και η νίκη στην Μπρατισλάβα.

Πιο δύσκολο έργο έχει ο ΠΑΟΚ στην Κροατία απέναντι στη Ριέκα, στον σημερινό επαναληπτικό του 1 - 1 στην Τούμπα (21.00, Open). Από την αποστολή του ΠΑΟΚ θα απουσιάσουν οι Ινγκι Ινγκασον, Ροντρίγκο Σοάρες, Νέλσον Ολιβέιρα και Ζίβκο Ζίβκοβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ