ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΑΪΝΤΑ»
Τεράστιες καταστροφές και ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά

Τουλάχιστον 4 οι νεκροί, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια, τραγικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη διακοπή ρεύματος

Χιλιάδες είναι οι πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες κατοικίες, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης

CHRIS GRANGER/Times-Picayune |

Χιλιάδες είναι οι πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες κατοικίες, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης
Τουλάχιστον 4 νεκρούς σε Λουιζιάνα και Μισισιπή, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες καύσωνα, καθώς και ανυπολόγιστο αριθμό πλημμυρισμένων και κατεστραμμένων σπιτιών, αφήνει πίσω του ο τυφώνας «Αϊντα» που μετεξελίχθηκε στην πορεία σε τροπική καταιγίδα.

Για μια ακόμα φορά, 16 χρόνια ακριβώς μετά το καταστροφικό χτύπημα του τυφώνα «Κατρίνα» στην ίδια περιοχή των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι και ο λαός στη «μητρόπολη» του διεθνούς καπιταλισμού βιώνουν την ανυπαρξία υποδομών και μέτρων για την προστασία τους, αφού αυτά θεωρούνται «κόστος» για τα μονοπώλια...

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν στο Μισισιπή, όταν από την κακοκαιρία υποχώρησε το έδαφος στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της κομητείας Τζορτζ. Διερχόμενα αυτοκίνητα έπεσαν μέσα στο ρήγμα που δημιουργήθηκε, το βάθος του οποίου σε ορισμένα σημεία έφτασε τα 10 μέτρα. Τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Λουιζιάνα έχουν καταγραφεί άλλοι δύο θάνατοι, ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού το πραγματικό μέγεθος των ζημιών θα αποκαλυφθεί όταν αποτραβηχτούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι σε Λαπλάς και Νέα Ορλεάνη αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν στις στέγες των σπιτιών τους, περιμένοντας βρεγμένοι και εξαντλημένοι τα συνεργεία διάσωσης...

Τεράστια είναι τα προβλήματα εξάλλου από τη συνεχιζόμενη διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και στις δύο πολιτείες, με τους αρμόδιους μάλιστα να δηλώνουν ότι θα χρειαστούν βδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης!

Μεταξύ άλλων δεν λειτουργεί το σύστημα αποχέτευσης, δεν υπάρχει καθαρό τρεχούμενο νερό και οι αρχές καλούν τον κόσμο να το βράζει χωρίς να έχει ρεύμα, άλλα νοικοκυριά δεν έχουν καθόλου νερό, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν η μεγάλη ζέστη και η υγρασία, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές των δύο πολιτειών. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε καύσιμα, τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τη λειτουργία όσων γεννητριών υπάρχουν.

Αντίστοιχες βλάβες καταγράφονται στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ενώ τη Δευτέρα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και ο αριθμός κλήσης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (911)...

Οι πλημμύρες έπληξαν και το αεροδρόμιο της πόλης, όπου χτες σταμάτησαν οι πτήσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένοι και εκατοντάδες τουρίστες.

Κατόπιν εορτής, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, μαζί με δημάρχους πόλεων, για τις ανάγκες σε παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας και συντονισμού των προσπαθειών για την ανακούφιση των πληγέντων.

Αναρχη εκκένωση πόλης στην Καλιφόρνια εξαιτίας της πυρκαγιάς «Κάλντορ»

Στο μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Σάουθ Λέικ Τάχο της Καλιφόρνιας κλήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς «Κάλντορ», που μαίνεται από τις 14 Αυγούστου στο Ελ Ντοράντο της Καλιφόρνιας, έχοντας αποτεφρώσει πάνω από 177.260 στρέμματα δασικής έκτασης.

Η άναρχη απομάκρυνση χιλιάδων εκ των περίπου 22.000 κατοίκων της πόλης, που ξεκίνησε δίχως την παραμικρή διευκόλυνση των αρμόδιων αρχών και αποκλειστικά με δικά τους μέσα, είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από πολλά προβλήματα, μεγάλο μέρος των κατοίκων κατάφερε να απομακρυνθεί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο πυρόσβεσης. Η δε δασική υπηρεσία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε πως θα απαγορεύεται έως τις 17 Σεπτέμβρη η πρόσβαση των πολιτών σε όλους τους εθνικούς δρυμούς της πολιτείας.

ΚΟΥΒΑ
Καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο «επικοινωνιακό» πόλεμο από τις ΗΠΑ

Τη συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης και συκοφάντησης από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας αναδεικνύει ξανά ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια. Με αναρτήσεις του στο Τwitter καταγράφει τις ενέργειες «μη συμβατικού πολέμου» των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, με τη χρησιμοποίηση στημένων λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ιστοσελίδες, με τους λεγόμενους «influencers» και ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τους μηχανισμούς της CIA και τα διάφορα παραμάγαζά της όπως η USAID, με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες χάους και αποσταθεροποίησης στο νησί.

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ κάνει μια εκτενή αναφορά στα γεγονότα που εκτυλίσσονται από τον Ιούνη μέχρι σήμερα, με προβοκάτσιες και καμπάνιες ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ και το Μαϊάμι με το σύνθημα «Σώστε την Κούβα», τις ταυτόχρονες βίαιες «διαμαρτυρίες» στις 11 Ιούλη σε διάφορες πόλεις της Κούβας που καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης και «ανθρωπιστική επέμβαση» των ΗΠΑ, στο πώς εξακολουθούν διάφορα διεθνή δίκτυα να κάνουν λόγο για δήθεν «εξαφανισμένους συλληφθέντες διαδηλωτές», όταν όλοι οι συλληφθέντες για βιαιοπραγίες ακολουθούν ό,τι προβλέπει το νομικό και δικαστικό σύστημα της χώρας.

Επίσης, ο ΥΠΕΞ της Κούβας δίνει έμφαση στην καταγγελία που ανέδειξαν δημοσιογράφοι του αμερικανικού διαδικτυακού μέσου «Mint Press News» στις 25 Αυγούστου. Σύμφωνα με την έρευνά τους, η CIA έχει δημιουργήσει και χρηματοδοτεί την εταιρεία «Creative Associates International», που εμφανίζεται ως ΜΚΟ, η οποία εφαρμόζει την τακτική του «μη συμβατικού πολέμου» κατά της Κούβας με κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικά δίκτυα και υπηρεσίες, με δημιουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης (όπως το παλιότερο «Zunzuneo», γνωστό για τον υπονομευτικό του ρόλο κατά της Κούβας), με στήριξη της λεγόμενης «ανεξάρτητης χιπ χοπ» μουσικής στο νησί κ.ά. Η εταιρεία αυτή φέρεται να έχει εκατοντάδες υπαλλήλους σε τουλάχιστον 85 χώρες, να έχει χρηματοδοτηθεί τα τελευταία 20 χρόνια με πάνω από 1,9 δισ. δολάρια, κυρίως από την USAID, ενώ με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής πολιτιστικής προσφοράς» δρα σε όλο τον κόσμο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταθερά ανοδική τάση των Σοσιαλδημοκρατών

Πρόθυμη για συγκυβέρνηση με SPD και Πράσινους δηλώνει η «Αριστερά»

Σταθεροποίηση στην ανοδική τάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) καταγράφει μία ακόμα δημοσκόπηση, που το δείχνει να προηγείται των κυβερνητικών τους εταίρων Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU), λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», το SPD λαμβάνει 25% (με άνοδο 2%), ενώ η CDU/CSU λαμβάνει 20%.

Οι Πράσινοι καταγράφονται στο 16,5% (χάνουν 0,5%), το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,5% σε 13,5%, ενώ σταθερά παραμένουν τα ποσοστά της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) στο 11% και της «Αριστεράς» (Die Linke) στο 7%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Insa», εάν τα προγνωστικά επαληθεύονταν, θα ήταν δυνατοί πέντε τρικομματικοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τέσσερις από αυτούς υπό την ηγεσία του SPD.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου μπαίνουν τα παζάρια και η αντιπαράθεση για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην επόμενη αστική κυβέρνηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (η οποία δεν θα είναι ξανά υποψήφια), απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος και νυν υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, εμφανίζεται προεκλογικά ως ο «συνεχιστής» και «φυσικός διάδοχός» της, απάντησε: «Με εμένα καγκελάριο, δεν θα υπήρχε ποτέ συνασπισμός με την εμπλοκή της "Linke", κάτι που ο Σολτς αφήνει ανοικτό. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει απλούστατα μια τεράστια διαφορά για το μέλλον της Γερμανίας ανάμεσα σε μένα και αυτόν». Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χαίρεται που ο Σολτς «αναγνωρίζει όσα καταφέραμε μαζί στον μεγάλο συνασπισμό».

Τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι δεν αποκλείουν να συγκυβερνήσουν με το οπορτουνιστικό κόμμα «Die Linke», στον λεγόμενο «κόκκινο - κόκκινο - πράσινο συνασπισμό», ζητώντας από αυτό μια σαφή δέσμευση στο ΝΑΤΟ και να υιοθετήσουν μια πιο «αξιόπιστη» εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά της, η «Αριστερά» (που έτσι κι αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει σε κρατιδιακές κυβερνήσεις) προχωράει καθημερινά σε εκκλήσεις για συμμετοχή σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το SPD και τους Πράσινους και όλη της η προεκλογική εκστρατεία βασίζεται πάνω σε αυτήν την προοπτική.

«Ο καθένας μπορεί να απαιτήσει δεσμεύσεις. Το αν αυτές είναι χρήσιμες στην πολιτική είναι αμφίβολο», είπε η επικεφαλής της «Αριστεράς», Σουζάνε Χένιγκ - Βέλσοβ. Παρά δε τις όποιες «διαφωνίες» για το ΝΑΤΟ, η ίδια ισχυρίστηκε πως αυτός ο τρικομματικός συνασπισμός «θα μπορούσε να αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο».

ΗΠΑ
Επισκέψεις Κέρι σε Ιαπωνία και Κίνα

Διαδοχικές επισκέψεις σε Ιαπωνία και Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο Τζον Κέρι, με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα.

Χτες, ο Κέρι συναντήθηκε πρώτα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, Σιντζίρο Κοϊζούμι, συζητώντας τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Ο Κέρι ανέφερε πως η Ιαπωνία «πήρε ορισμένες δύσκολες αποφάσεις» και προέβλεψε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, συμφωνώντας να εντείνουν τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της επικείμενης Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Σκοτία.

Επόμενος σταθμός του Τζον Κέρι είναι το Πεκίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για αντίστοιχες συνομιλίες.

ΜΕΞΙΚΟ
Βάναυση καταστολή εναντίον μεταναστών

Τη βάρβαρη καταστολή ενάντια σε μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στις ΗΠΑ συνεχίζει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Μεξικού του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα διαδοχικά καραβάνια εκατοντάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική και την Αϊτή, με πολλές γυναίκες και παιδιά, δέχθηκαν επίθεση από την εθνοφυλακή και τον στρατό στη νότια επαρχία Τσιάπας. Πολλοί συνελήφθησαν για να επιστραφούν στη Γουατεμάλα, από όπου ξεκίνησαν, ενώ εκατοντάδες άλλοι διέφυγαν και κρύφτηκαν.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες με αστυνομικούς και υπάλληλους του «Ινστιτούτου Μετανάστευσης» να χτυπούν βάναυσα μετανάστες. Μετά την κατακραυγή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει τη διέλευση μεταναστών.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει πάνω από 27.500 μέλη των ένοπλων δυνάμεών του στα βόρεια και στα νότια σύνορά του για να εμποδίσει τα μεταναστευτικά κύματα, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει ο Ομπραδόρ με τον προηγούμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται σε ισχύ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ