ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δεν τζογάρουμε τις συντάξεις και την Ασφάλισή μας διατράνωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι

«

Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική!»: Αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν χτες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς διαδηλώνοντας μαζικά στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης που συζητιέται στη Βουλή.

Την ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση ξεδίπλωνε την προκλητική της επίθεση σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι έστειλαν το μήνυμα ότι η πάλη όχι μόνο για να μην περάσει το νέο μέτρο αλλά και για να ξηλωθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί. Οτι απορρίπτουν το τζογάρισμα των εισφορών και των συντάξεων, τη μετατροπή του ιδρώτα τους σε «κουμπαρά» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις μπίζνες τους.

Το «παρών» έδωσαν σωματεία εργαζομένων που αυτές τις μέρες οργανώνουν ταυτόχρονα την πάλη ενάντια στην εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη για την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης και τη 10ωρη δουλειά, που παλεύουν για μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς. Μαζί τους συνταξιούχοι, που μετά από δεκαετίες στη δουλειά έφτασαν στην ηλικία συνταξιοδότησης για να παίρνουν ψίχουλα, αφού οι κόποι τους καταληστεύτηκαν από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Αυτοαπασχολούμενοι με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, που τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι μόνιμα στο στόχαστρο, ενώ δεν έχουν την ...πολυτέλεια ούτε για μια μέρα ασθένειας για να λείψουν από τα μαγαζιά και τις δουλειές τους, βρέθηκαν χτες στους δρόμους. Τη θέση τους στον αγώνα πήραν γυναικείοι Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, φοιτητές και σπουδαστές που έδωσαν απάντηση στην προκλητική επίκληση της νέας γενιάς από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που την χαντακώνει.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν το δικό τους «όχι» στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικων νόμων και διεκδικώντας δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

«Ασφάλιση, Υγεία, σύνταξη, δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», φώναξαν οι εργαζόμενοι στα μπλοκ των σωματείων παίρνοντας τη θέση τους μπροστά στην εξέδρα που στήθηκε απέναντι από τη Βουλή. «Δεν τζογάρουμε τις συντάξεις και την υγεία μας», ξεκαθάρισαν.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα στη σύσκεψη που οργανώνουν τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη και στη διαδήλωση το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ. Παράλληλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στους υγειονομικούς. «Τα σωματεία είναι υπέρ του μαζικού εμβολιασμού», τόνισαν και πρόσθεσαν πως δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο εμβολιασμός εργαλείο για επίθεση στους εργαζόμενους.

Δικαίωμα και όχι κόστος η Κοινωνική Ασφάλιση

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Γιώτα Κίτσου, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο είναι η συνέχιση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Διαβάζοντας το καταστατικό του νέου Ταμείου αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για χρηματοπιστωτικό φορέα ο οποίος θα συντελεί στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Στόχος τους είναι η σταδιακή απαλλαγή του κράτους από το "κόστος" της Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση. Παράλληλα θέλουν να αποτελέσουν οι εισφορές των ασφαλισμένων έναν μποναμά δισ. ευρώ στον τζόγο ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών ταμείων. Η επικουρική σύνταξη σταματά να είναι εγγυημένη παροχή και μετατρέπεται σε επένδυση, οι δε ασφαλισμένοι, με ατομική τους ευθύνη, σε επενδυτές», σημείωσε, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Ξεχώρισε το γεγονός ότι «στο στόχαστρο μπαίνουν οι νέοι. Αυτοί θα πληρώνουν για μια ζωή εισφορές χωρίς καμία εγγύηση ότι μετά από 40 χρόνια θα λάβουν την προστασία που θα έχουν ανάγκη (...) Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάνε για "φιλικές ρυθμίσεις" για τη νέα γενιά και να αναφέρονται σε αποταμιεύσεις όταν έχουμε μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ, "ελαστικές" μορφές εργασίας, ανεργία και απλήρωτη εργασία».

Η συνδικαλίστρια έδωσε απάντηση και στα ψέματα της κυβέρνησης ότι τάχα διασφαλίζεται «ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τους συνταξιούχους», αφού «γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ένας διαρκής μηχανισμός μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Δημιουργείται όμως και κενό στον τρόπο πληρωμής των ήδη αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων (με το παλιό σύστημα) αφού δεν θα υπάρχει εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με πραγματικό κίνδυνο αδυναμίας καταβολής των συντάξεων».

Η Γ. Κίτσου θύμισε ότι «το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα θεμελιώθηκε με αιματηρούς αγώνες στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια κάτω από την επίδραση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης εκεί που είχε την εξουσία. (...) Ολα αυτά τα δικαιώματα σήμερα έχουν πυρποληθεί και απομένει το τελειωτικό χτύπημα που συντρίβει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει. Δεν θα παραδώσουμε όμως τα όπλα και δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα».

Μεταφέροντας τις απαιτήσεις των συνδικάτων υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο και να ζούμε καλύτερα σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης. Το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά να καλύπτει πλήρως και εφ' όρου ζωής όλο τον πληθυσμό.

Η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις, περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Θα πρέπει να αποτελεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που εμπεριέχει από τα εμβόλια και τα φάρμακα μέχρι παροχές για τη μητρότητα και τον επαγγελματικό κίνδυνο, πρόνοια και φροντίδα για τους ανέργους, τους μετανάστες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας φάνηκε ο αναντικατάστατος ρόλος της. Το σύστημα Υγείας θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, με υπηρεσίες στους χώρους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης και στον στρατό».

«Ο μόνος δρόμος είναι οργάνωση και αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Παλεύουμε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση», τόνισε καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης.

Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της

Την αρνητική πείρα από τον κλάδο του Φαρμάκου, αφού εκεί έχει μετατραπεί το επικουρικό ταμείο σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, μετέφερε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Θύμισε μάλιστα ότι σε αυτήν τη διαδικασία «πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αξιοποιώντας όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Για να πείσουν τους εργαζόμενους αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν ψεύτικα επιχειρήματα. Η πραγματικότητα σήμερα δείχνει ότι οι επικουρικές συντάξεις γνώρισαν μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 80%, παροχές που είχε το προηγούμενο Ταμείο καταργήθηκαν, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων συνεχίζονται να καταβάλλονται κανονικά.

Γι' αυτό καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που βάζουν πλάτη να περάσουν οι σχεδιασμοί των εργοδοτών, του ΣΕΒ, κάτω από τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της αντοχής του συστήματος».

Για το αντεργατικό έκτρωμα που νομοθέτησε η κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού θύμισε την πρόσφατη εγκύκλιό της, με την οποία έσπευσε να προωθήσει πρώτα από όλα την εφαρμογή των διατάξεων που χτυπάνε τη συνδικαλιστική δράση γιατί «θέλουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Να βάλουν εμπόδια στη συζήτηση και επαφή με τους εργαζόμενους, στη διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, στη μάχη για να υπογραφούν ικανοποιητικές ΣΣΕ, να βάλουν φραγμό στην οργάνωση των εργαζομένων με τα σωματεία τους».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου μετέφερε την αποφασιστικότητα των συνδικάτων να μείνει στα χαρτιά αυτός ο νόμος: «Θα σταθούμε ανυποχώρητα απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδότες που θα βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σημείωσε ότι «ούτε ο κακός μας ο καιρός μας έφταιξε ούτε το ανίκανο κράτος. Καήκαμε γιατί οι προτεραιότητές τους δεν συμπεριλαμβάνουν τις ανάγκες μας. Γιατί, όπως λένε, κριτήριο αν αξίζει να μειωθούν ή να αποτραπούν οι ζημιές είναι η ανάλυση του κόστους και του οφέλους».

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να πάρουν θέση «για τη ζωή μας και να μην τους αφήσουμε να τη βάζουν όπως και την υγεία μας στο ζύγι του "κόστους - οφέλους" ούτε να μετακυλίουν τις ευθύνες τους στην "ατομική ευθύνη", όπως κάνουν και στην πανδημία.

Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι προβάλλοντας τον κάθε "ψεκασμένο" θα παρουσιάζεται ως ο φορέας της αλήθειας και της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων είναι γελασμένη. Με το εργατικό κίνημα δεν θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα. Ούτε να φαντάζεται ότι θα χειροκροτάμε το σχέδιό της για το "νέο ΕΣΥ" και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων».

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο σε πόλεις όλης της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν από σωματεία και φορείς σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Καρδίτσα.

Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, όπως και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας - Θάσου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, όπου μίλησε ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Γιαγκίδης τόνισε πως οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό πλήττουν και τους νέους και τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όλη την εργατική τάξη, και ξεκαθάρισε πως οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι κεφάλαια προς επένδυση για τα κέρδη των αφεντικών. Επίσης, στάθηκε στο ρόλο της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, που όπως είπε υπηρετεί την εργοδοτική - κυβερνητική γραμμή και εδώ και χρόνια βάζει πλάτη στους τοπικούς μεγαλοεργοδότες και στην εκάστοτε κυβέρνηση που τσακίζει μισθούς και δικαιώματα, «σφυρίζει αδιάφορα» όταν εργοδότης της πόλης απολύει πρόεδρο σωματείου και όταν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες, η ΒΦΛ και τα Πετρέλαια απολύουν τους παλιούς εργαζόμενους για να προσλάβουν νέους, φθηνότερους.

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Επίσης, ο Γ. Γιαγκίδης σημείωσε πως η αλληλεγγύη και η οργάνωση είναι τα όπλα των εργαζομένων, λέγοντας πως τα σωματεία της περιοχής έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους των φετινών πυρκαγιών με τη συναυλία αλληλεγγύης στις 24 Αυγούστου, όπου μαζεύτηκαν 1.000 ευρώ και τεράστια ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην Αλεξανδρούπολη, την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στις 11 Σεπτέμβρη

Στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 6 μ.μ.

Τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, το Σάββατο 11/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη, δίνουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, στην πορεία προς την κινητοποίηση στη ΔΕΘ, προγραμματίζονται και άλλες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται:

Τη Δευτέρα 6/9 σύσκεψη των σωματείων του κλάδου των Κατασκευών και των φοιτητικών συλλόγων με θέμα τα ζητήματα της φοιτητικής στέγης και των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8/9 διήμερο δράσης των σωματείων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και στους δήμους της περιοχής με τίτλο «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», για να αναδειχτεί το διεκδικητικό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Την Πέμπτη 9/9 κεντρική ημερίδα του ΠΑΜΕ με θέμα την απόκρουση των αντεργατικών νόμων και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Συσκέψεις και άλλες δράσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη οργανώνονται συσκέψεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες δράσεις.

Στις Σέρρες, σήμερα Πέμπτη 2/9, στις 7 μ.μ., στο πάρκο πίσω από την πρώην Νομαρχία, προγραμματίζεται σύσκεψη σωματείων και φορέων με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών.

Στο Κιλκίς, αύριο, Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο απέναντι από το δημαρχείο, οργανώνεται σύσκεψη συντονισμού της δράσης από τα κλαδικά Σωματεία Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Κιλκίς και τον Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς. Στον χώρο θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση.

Στην Πιερία, την Κυριακή 5/9, στο θεατράκι του πάρκου Κατερίνης, προγραμματίζεται σύσκεψη από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», Συνταξιούχων Λιτόχωρου και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας.

Στην Πέλλα, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καλεί σε σύσκεψή όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους, την Τετάρτη 8/9 στις 7 μ.μ., στο πολύκεντρο (στον πεζόδρομο) στα Γιαννιτσά.

Παράλληλα, καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη των σωματείων στην Αττική

Κοινό κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης για την προστασία της υγείας του λαού, την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου - Χάρτου και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Καλούν σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, με θέμα την οργάνωση της πάλης «ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης» και την προετοιμασία της αγωνιστικής δράσης «για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη, στη δουλειά με δικαιώματα», για «να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

«Ολοι στα συνδικάτα! Ολοι στον αγώνα! Για να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Ομοσπονδίες.

Οταν ... ξύπνησαν οι εργατοπατέρες

Βγήκε από τη θερινή της ραστώνη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Επικουρική Ασφάλιση. Και τι βρήκε να πει; Οτι «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι προωθείται μια τέτοια μεταρρύθμιση, δίχως να έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς». Δεν κρύβει μάλιστα τη δυσφορία της ότι μένει έξω από το «πανηγύρι» της διαχείρισης των εισφορών των ασφαλισμένων, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν προβλέπεται η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη Διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, δηλαδή όλων όσοι εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του νέου ταμείου»! Τέτοιος καημός για συμμετοχή στο τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών και στο χαντάκωμα της νέας γενιάς ασφαλισμένων.

Και βέβαια δεν παραλείπει να επαναφέρει την πρότασή της που έχει συμφωνήσει με τους εργοδότες «για Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου»! Μια πρόταση που σε τίποτα δεν διαφέρει από την επιλογή που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση και ρίχνει τους ασφαλισμένους στον Καιάδα της ιδιωτικοποίησης, από την άλλη πόρτα... τα Επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία αποτελούν τα δίδυμα αδελφάκια του κυβερνητικού ΤΕΚΑ, με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ετσι, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μετά τις ...συμβουλές στους εργαζόμενους να «κάτσουν στ' αυγά τους» και να μη διαδηλώνουν αυτή την περόιδο, βγήκε στο κουρμπέτι για να δώσει ξανά πλήρη κάλυψη στη νέα αντεργατική επίθεση στην κυβέρνηση. Την απάντησή τους τόσο στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ όσο και στην κυβέρνηση έδωσαν όμως και χτες εκατοντάδες συνδικάτα και χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

Σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε:

«Η Ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι τζόγος. Υψώνουμε ανάστημα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Επικουρική Ασφάλιση.

Απαιτούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήσεις στις συντάξεις και σε όλες τις κοινωνικές παροχές. Να επανέλθει ο 13ος μισθός, η 13η και η 14η σύνταξη και όλες οι περικοπές που έγιναν όλη την τελευταία δεκαετία. Οργανώνουμε, δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή πάλη, αποφασιστικά από δω και πέρα, αλλάζουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ