ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζεται η ανησυχία για τους όρους ανοίγματος των σχολείων

Συνεχίζεται η ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία σε λιγότερο από δυο βδομάδες, καθώς για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα ουσιαστικά μέτρα που διεκδικούν εδώ και δυο χρονιές για την ασφαλή λειτουργία τους.

Εν αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για τα πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, προανήγγειλε περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing» για τις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται κρούσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με χτεσινοβραδινές διαρροές το επικρατέστερο σενάριο, προβλέπει ότι με την παρουσίαση κρούσματος θα μπαίνει σε καραντίνα ο μαθητής και οι συμμαθητές του από τα διπλανά θρανία εφ' όσον είναι ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν rapid test, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κάνουν μόνο τα 2 self test που ισχύουν γενικώς και το τμήμα θα κλείνει μόνο όταν βγουν θετικοί πάνω από τους μισούς μαθητές του.

Στο μεταξύ, μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την πανδημία κάνουν και διεθνείς οργανισμοί. Ο ΠΟΥ Ευρώπης και το Γραφείο της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία καλούν να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες και να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον (εξαερισμός, φυσική απόσταση, τακτικά διαγνωστικά τεστ των μαθητών και του προσωπικού που τους πλαισιώνει).

Αντίστοιχα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει ότι «δεδομένης της αυξημένης κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, συνδυασμοί μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (NPI) όπως η τήρηση της φυσικής απόστασης και άλλων προληπτικών μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον». Παράλληλα, προσθέτει ότι όταν εντοπίζονται κρούσματα θα πρέπει «να πραγματοποιείται ιχνηλάτηση επαφών σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες», κάτι που στη χώρα μας δεν λειτούργησε ποτέ στην ουσία για τα σχολεία.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι μέτρα όπως η αραίωση των μαθητών για να τηρούνται οι αποστάσεις, τα μαζικά τεστ και η ιχνηλάτηση είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού στα σχολεία, ωστόσο η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά τα αρνείται.

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε μεγάλες πόλεις τις επόμενες μέρες

Αυτήν τη βδομάδα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κορυφώνεται σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, μεταφέροντας το σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!». Εκθέσεις, συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά. περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις παρακάτω πόλεις:

-- Στην Αρτα, στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, στο Εκθεσιακό Κέντρο. Αύριο, πρώτη μέρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζήτηση στο Μαθητικό Στέκι και συναυλίες με τον Στάθη Αρτινό, την Φωτεινή Βελεσιώτου και τους Χαγιάλ. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Ζιώρη, Χρήστο Σιάνα.

-- Στην Κατερίνη, στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο. Οι εκδηλώσεις αύριο, πρώτη μέρα, περιλαμβάνουν την κωμωδία «Ποίος είμαι;» από την Ενωση Ποντίων Πιερίας και γλέντι με τους Κώστα Ζούνζουρα και Διονύση Φτεργιώτη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνουν συναυλίες με τους Μαρία Γιαννούλη - Δημήτρη Χόντα, «Μελωδούς της παράδοσης» και Unmute us.

Επίσης, αύριο 3 Σεπτέμβρη:

-- Στα Τρίκαλα, στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

-- Στη Σπάρτη, στο πάρκο Γουδέ. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συναυλία με τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και την Ειρήνη Χριστοφιλάκη.

-- Στο Ναύπλιο, στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Μεσολόγγι, στο λιμάνι, θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Παγώνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λαϊκό γλέντι από τους «Μεν+Δε(ν)».

-- Στην Ελασσόνα, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στις 4 Σεπτέμβρη:

-- Στον Πύργο, στο πάρκο Ξυστρή, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν συναυλίες με τους «Σφάλμα», Banda Morena.

-- Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού, θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν συναυλίες με τους Sober on Tuxedos, Ζωγράφος.

-- Στην Κεφαλονιά, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ μεταξύ άλλων συναυλία θα δώσουν οι Replica.

-- Στη Λευκάδα, στο πάρκο παραλίας, θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Περιλαμβάνεται και μουσικό πρόγραμμα με τους Στέλιο Κοτίδη και Αλεξάνδρα Ρίζου, Σταύρο Γιαβρή, Ανέστη Τσαρτσιανίδη και Ηλία Αράπογλο.

-- Στην Κόρινθο, στον Φλοίσβο, θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων hip hop με τους Raibo και Ryhme riot.

-- Στην Πτολεμαΐδα, στο Πέτρινο σχολείο, θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συναυλία με την Μιρέλα Πάχου.

-- Στη Βέροια, θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Δράμα, στα Γρασίδια Αγίας Βαρβάρας, θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στη Θήβα, θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Λήμνο, στη Μύρινα, θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Περιλαμβάνονται ακόμα βιντεοπροβολή και μουσική από τοπικό συγκρότημα.

-- Στην Κάλυμνο, στην πλατεία Χριστού, θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Σύρο, στις 5 Σεπτέμβρη, στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη, θα μιλήσει η Ελένη Μητικάρη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. Περιλαμβάνονται ακόμα συζήτηση με θέμα «Το πράσινο New Deal και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στη Γυάρο» με την Αννα Μαραβέλια, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ, και συναυλία με τίτλο «20 ζεϊμπέκικα για τη Γυάρο».

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 7 Σεπτέμβρη

Σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση προχωρούν την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων.

«Εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία! Ούτε μια διδακτική ώρα χαμένη! Σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που όξυναν η πανδημία και η τηλεκπαίδευση! Οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά θα μείνουν στα χαρτιά!», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης». Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την πανδημία, κάλυψη των αναγκών των σχολείων, στήριξη των μαθητών και της μορφωτικής διαδικασίας, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συνεχίζοντας την πάλη ενάντια στους νόμους που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. «Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με κενά σε καμία ειδικότητα, δεν θα παζαρέψουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! (...) Το ξεκίνημα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια, με όλο το απαραίτητο προσωπικό στη θέση του από την πρώτη μέρα και με την αναγκαία στήριξη από το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και του εγκλεισμού στα παιδιά», τονίζει μεταξύ άλλων.

Με αιχμή το αίτημα για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί την ίδια ώρα στο υπουργείο Παιδείας μαθητές και αποφοίτους Λυκείου. «Προχωράμε στην τρίτη κατά σειρά σχολική χρονιά με πανδημία. Το ξέρετε και το ξέρουμε. Πάλι εκτεθειμένοι θα είμαστε στα σχολεία. Καμία φροντίδα», σημειώνει προς την κυβέρνηση και το υπουργείο.

«Φροντίσατε όμως εν μέσω πανδημίας να περάσετε αυτό το αίσχος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και αυτή τη σχολική χρονιά. Με αυτόν τον νόμο έμειναν εκτός μηχανογραφικών χιλιάδες μαθητές που δεν ήταν του 3 και του 4, όπως λέγατε», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Συντονιστική και προσθέτει: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε που αντί να κατανοείτε τους μαθητές που έχουν χάσει την επαφή τους τόσο καιρό, έχουν μείνει πίσω και δυσκολεύονται, τους αναγκάζετε να γυρίσουν πίσω σε ένα αγνώριστο σχολείο - εξεταστικό κέντρο. Αντί να γίνουν προγραμματισμός της ύλης, ενισχυτική διδασκαλία, θα δίνουμε ατελείωτες εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό... Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να βάζετε κι άλλα εμπόδια στα όνειρά μας», αναφέρεται στο κάλεσμα.

1ο - 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
Σε κοντέινερ 570 μαθητές

Αναστάτωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, ότι το κτίριο όπου στεγάζονται το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει τους 570 μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο και χρήζει εκτεταμένων επισκευών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, υγρασίας και αποκόλλησης σοβάδων.

Ετσι, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αποφασίστηκε οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ενώ ένας μικρός αριθμός μαθητών θα στεγαστεί σε τμήματα γειτονικού σχολείου.

Η ΚΟΒ Λαγκαδά του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ζητά να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να απαιτήσουν τη λειτουργία του 1ου και 2ου Γυμνάσιου σε κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας χωρίς διπλοβάρδιες.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το θέμα με τα προβλήματα των κτιρίων δεν είναι καινούργιο, αφού ήταν γνωστά στο δήμο εδώ και πολλά χρόνια από παρεμβάσεις της Ενωσης Γονέων Λαγκαδά των εκπαιδευτικών και των διευθύνσεων των σχολείων.

Οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών και της σημερινής είναι τεράστιες. Αλήθεια, γιατί όλο το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, δεν έγινε καμία αυτοψία του κτιρίου και "έπρεπε" να περιμένουμε να γίνει 15 μέρες πριν να ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές και 4 μέρες για τους εκπαιδευτικούς;

Η κατάσταση αυτή δεν είναι άσχετη με τη συνολική κατάσταση στα σχολικά κτίρια που τις περισσότερες φορές δεν χωράνε τους μαθητές, την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, τη συνολική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου με την υποχρηματοδότηση, τα τεράστια κενά, τις ελλείψεις κ.λπ.

(...) Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, πλήρως στελεχωμένο, με χώρους και υλικά που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες Εκπαίδευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ