Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζεται η ανησυχία για τους όρους ανοίγματος των σχολείων

Συνεχίζεται η ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία σε λιγότερο από δυο βδομάδες, καθώς για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα ουσιαστικά μέτρα που διεκδικούν εδώ και δυο χρονιές για την ασφαλή λειτουργία τους.

Εν αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για τα πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, προανήγγειλε περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing» για τις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται κρούσματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με χτεσινοβραδινές διαρροές το επικρατέστερο σενάριο, προβλέπει ότι με την παρουσίαση κρούσματος θα μπαίνει σε καραντίνα ο μαθητής και οι συμμαθητές του από τα διπλανά θρανία εφ' όσον είναι ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν rapid test, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κάνουν μόνο τα 2 self test που ισχύουν γενικώς και το τμήμα θα κλείνει μόνο όταν βγουν θετικοί πάνω από τους μισούς μαθητές του.

Στο μεταξύ, μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την πανδημία κάνουν και διεθνείς οργανισμοί. Ο ΠΟΥ Ευρώπης και το Γραφείο της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία καλούν να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες και να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον (εξαερισμός, φυσική απόσταση, τακτικά διαγνωστικά τεστ των μαθητών και του προσωπικού που τους πλαισιώνει).

Αντίστοιχα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει ότι «δεδομένης της αυξημένης κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, συνδυασμοί μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (NPI) όπως η τήρηση της φυσικής απόστασης και άλλων προληπτικών μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον». Παράλληλα, προσθέτει ότι όταν εντοπίζονται κρούσματα θα πρέπει «να πραγματοποιείται ιχνηλάτηση επαφών σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες», κάτι που στη χώρα μας δεν λειτούργησε ποτέ στην ουσία για τα σχολεία.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι μέτρα όπως η αραίωση των μαθητών για να τηρούνται οι αποστάσεις, τα μαζικά τεστ και η ιχνηλάτηση είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού στα σχολεία, ωστόσο η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά τα αρνείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ