ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών - μαθητών - γονιών την Τρίτη
Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών - μαθητών - γονιών την Τρίτη
«Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού» χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων. «Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, οι ευθύνες της πλέον είναι εγκληματικές. Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!», τονίζει.

Οπως σημειώνει η ΑΣΕ, το υπουργείο «για μια ακόμα φορά αρνείται να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο πρόληψης (αραίωση μαθητών ανά τμήμα, προσωπικό καθαριότητας, κατάλληλες αίθουσες), αλλά και ελέγχου της μετάδοσης του ιού (επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία). Για μια ακόμα φορά περιορίζεται στο θέμα του εμβολιασμού, το οποίο για τους εκπαιδευτικούς έχει ουσιαστικά κριθεί, μιας και η συντριπτική πλειονότητα έχει εμβολιαστεί, και στο θέμα του self test, με τα γνωστά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ήδη από την περσινή χρονιά. Επί της ουσίας τα πρωτόκολλα αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού αφού πρώτα έχει διαδοθεί στο σχολείο».

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, επισημαίνει πως μόνο στους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς θα διεξάγονται rapid tests, ενώ στους εμβολιασμένους θα διεξάγονται self tests, δεν προβλέπεται καν απολύμανση της αίθουσας στην οποία θα εντοπιστούν τα κρούσματα, ενώ γίνεται λόγος για αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση που το 50%+1 των μαθητών διαγνωστούν με κορονοϊό, «κάτι που επί της ουσίας αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι η διασπορά θεωρείται δεδομένη και δεν θα γίνει καμία προσπάθεια ανακοπής της πορείας της πανδημίας». Προσθέτει δε η ΑΣΕ ότι «και αυτά ακόμα τα μέτρα είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, φέροντας ως παράδειγμα ότι θα μετακινούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες μαθητές από σχολεία που έχουν κρούσματα, ψάχνοντας το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στον πιο κοντινό δήμο».

Η ΑΣΕ για μια ακόμα φορά προβάλλει τις διεκδικήσεις για αραίωση των μαθητών στις αίθουσες με 15 ανά τάξη, κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας κ.ά.

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Φεστιβαλικά ραντεβού σε μεγάλες πόλεις

Με φεστιβαλικά ραντεβού σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών συνεχίζεται αυτές τις μέρες το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μεταφέρουν παντού το σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!» και επικοινωνούν στη νεολαία την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ, δένονται με την επικαιρότητα για να φωτίσουν τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα ο λαός μας να ζήσει καλύτερα, απελευθερώνοντας τεράστιες δυνάμεις από την κατάργηση των δεσμών της εκμετάλλευσης.

Στο φροντισμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε πόλη περιλαμβάνονται αφιερώματα και μουσικά προγράμματα στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις, συναυλίες, εκθέσεις βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και στέκια για μαθητές, μικρότερες ηλικίες της νεολαίας κ.ά.

Αναλυτικά, φεστιβαλικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη

Στη Χαλκίδα, στο Κόκκινο Σπίτι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τους «Κοινούς Θνητούς» και τους «Γκιντίκι». Το Φεστιβάλ θα γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση διεκδίκησης κι αγώνα στο πλευρό των πυρόπληκτων της Εύβοιας, συνέχεια της πρωτοπόρας δράσης των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και σε αυτό το μετερίζι.

Στην Ηγουμενίτσα, στα Πλατάνια. Θα μιλήσει ο Γιώργος Δαρδαμάνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Αύριο, Παρασκευή

Στην Καλαμάτα, στο Πάρκο Λιμενικού. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στην Πρέβεζα, στο δημοτικό κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης η συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Στην Καρδίτσα, στο Πάρκο Λουμάκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Στην Ιεράπετρα, στο Πάρκο Μίνως. Θα μιλήσει ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η παράσταση stand up comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση και Σπήλιο Φλώρο.

Στις Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες και λαϊκό γλέντι.

Στη Νάουσα, στο δημοτικό πάρκο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες και λαϊκό γλέντι.

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη

Στην Καβάλα, στο Πάρκο Φαλήρου. Αύριο θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο, το Σάββατο.

Στην Κοζάνη, στο πάρκινγκ ΟΣΕ. Στις 11 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμα η συναυλία με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και η παράσταση stand up comedy με τον Αλέξανδρο Σπηλιόπουλο, αύριο, και η συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο μεθαύριο.

Στην Κέρκυρα, στην Πάνω Πλατεία. Μεθαύριο θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά την ίδια μέρα.

Στη Ρόδο, στο Πάρκο Θέρμαι. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης η συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη την ίδια μέρα.

  • Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ

Το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει για άλλη μία χρονιά εθελοντική αιμοδοσία, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το πρώτο ραντεβού είναι το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στο Νοσοκομείο «Αττικόν» από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και άλλα σημεία αιμοδοσίας για τον μήνα Σεπτέμβρη.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε ακόμα περισσότερους νέους και νέες να συμβάλουν φέτος στην επιτυχία της αιμοδοσίας, παίρνοντας μέρος αλλά και διαδίδοντας αυτήν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ όπου και όπως μπορούν», σημειώνει η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ και προσθέτει ότι «ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και όλο τον λαό, που διεκδικεί την αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Περισσότερες οδηγίες για τους αιμοδότες, στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Προσαγωγές για να σταματήσουν την προπαγάνδιση του Φεστιβάλ!

Η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ και οι ΟΒ Θεσπρωτίας της ΚΝΕ καταγγέλλουν την απαράδεκτη ενέργεια της αστυνομίας να προσαγάγει μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ επειδή αφισοκολλούσαν στο παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας (απέναντι από το λιμάνι εσωτερικού), με αφορμή την εκδήλωση για το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με την απαράδεκτη δικαιολογία της απαγόρευσης της αφισοκόλλησης!

Στην καταγγελία τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον νομό Θεσπρωτίας θα συνεχιστεί, καμιά καταστολή και κανένας εκφοβισμός δεν πρόκειται να τη σταματήσει. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου σε κάθε χώρο, να χτυπήσει κάθε εκδήλωση της λαϊκής δυσαρέσκειας που εναντιώνεται στην πολιτική της.

Καλούμε τις νέες και τους νέους του νομού να μη σκύψουν το κεφάλι και μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες να διεκδικήσουν ουσιαστικά τη ζωή που τους αξίζει.

Να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στη φεστιβαλική εκδήλωση την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη στα Πλατάνια, που στέλνει μήνυμα ελπίδας και αντοχής για τις μάχες που έχει μπροστά της η νεολαία. "Μιλάει" σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για το "τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα" και δίνει απάντηση ότι ναι, σήμερα, μπορούμε να ζούμε καλύτερα!».

Κηδεύτηκε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Πλήθος κόσμου από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜ Πολυτεχνείου και γενικότερα «αποχαιρέτησαν» χτες στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών τον πρώην πρύτανη και ομότιμο καθηγητή του Ιδρύματος, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη βδομάδα σε ηλικία 85 ετών.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων και πολλοί πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι των ΑΕΙ.

Για το ακαδημαϊκό έργο και την προσφορά του Θ. Ξανθόπουλου ως πανεπιστημιακού δασκάλου και γενικότερα ως επιστήμονα μίλησαν ο πρύτανης του ΕΜ Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, και ο αντιπρύτανης Ευάγγελος Σαπουντζάκης. Μίλησε επίσης εκπρόσωπος της ΔΕΗ, της οποίας ο Θ. Ξανθόπουλος είχε διατελέσει γενικός διευθυντής.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια του εκλιπόντος είχε ζητήσει, αντί στεφάνου, να κατατεθούν χρήματα στη μνήμη του σε λογαριασμό του ΕΜΠ για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αύριο η μέρα δράσης για τη στέγαση

Διεκδικώντας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς στέγη και κανένας να μην αναγκαστεί να παρατήσει τις σπουδές του, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποιούν αύριο στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στη Βουλή.

Στην κινητοποίηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για τη στέγαση, καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ΝΦΕΕΜΠ, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ, και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Αναφέρονται στον «μαραθώνιο» αναζήτησης στέγης των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους, με εκτόξευση των ενοικίων στις περιοχές κοντά στις σχολές, στην κατάσταση των φοιτητικών εστιών, και καλούν να δυναμώσουν ο αγώνας και η αλληλεγγύη. «Ολοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κανένας φοιτητής να μην πετάξει στα σκουπίδια τα όνειρα και τους κόπους πολλών χρόνων», τονίζουν, διεκδικώντας μηναίο στεγαστικό επίδομα, άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισδοχής στις Εστίες και ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν, εισαγωγή των πυρόπληκτων συμφοιτητών τους χωρίς άλλα κριτήρια και «κόφτες», ανέγερση νέων Εστιών, ενάντια στην επιβολή ενοικίων σε οικότροφους και σε κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των Εστιών.

Οι φοιτητές διεκδικούν παράλληλα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, ενώ εκφράζουν την εναντίωσή τους στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και απαιτούν την κατάργησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ