ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Υποχρεωτική τζάμπα εργασία για τη διατήρηση κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες

«Αν δεν μπορούν να βρουν κανονική δουλειά, θα πρέπει να εργαστούν για το επίδομά τους...», δηλώνει χαρακτηριστικά η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός

Τις απαιτήσεις της «επιχειρηματικής κοινότητας» με άλλο ένα αντεργατικό μέτρο σπεύδει να υπηρετήσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μέτε Φρεντέρικσεν
Τις απαιτήσεις της «επιχειρηματικής κοινότητας» με άλλο ένα αντεργατικό μέτρο σπεύδει να υπηρετήσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μέτε Φρεντέρικσεν
Ενα ακόμη αντεργατικό νομοσχέδιο, που στοχεύει ιδιαίτερα τους μετανάστες, προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας, με στόχο την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις, την περικοπή κρατικών κονδυλίων για την Πρόνοια, καθώς και τη μείωση των προσλήψεων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, όσοι μετανάστες ζουν στη Δανία και λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα εδώ και 3 - 4 χρόνια, θα αναγκάζονται να εργάζονται 37 ώρες τη βδομάδα προκειμένου να συνεχίζουν να τα λαμβάνουν. Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν ιδιαίτερα γυναίκες μετανάστριες με «μη δυτικές καταβολές», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 6 στις 10 γυναίκες με καταγωγή από Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Τουρκία δεν εργάζονται.

Ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο βασικά απευθύνεται στις επιχειρήσεις, διοχετεύοντας τζάμπα εργασία, η Φρεντέρικσεν επισήμανε ότι «είναι πρόβλημα να έχουμε μια τόσο ισχυρή οικονομία, όπου η επιχειρηματική κοινότητα απαιτεί εργασία, και, από την άλλη, να έχουμε μια μεγάλη ομάδα, κυρίως γυναίκες με μη δυτικό υπόβαθρο, οι οποίες δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας».

Οι απλήρωτες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εκτείνονται από το να μαζεύουν σκουπίδια και αποτσίγαρα στην παραλία, μέχρι να εργάζονται σε εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης.

«Θέλουμε να εισαγάγουμε μια νέα εργασιακή λογική, όπου οι άνθρωποι έχουν καθήκον να συνεισφέρουν και να είναι χρήσιμοι, και αν δεν μπορούν να βρουν μια κανονική δουλειά, πρέπει να εργαστούν για το επίδομά τους», επισήμανε η πρωθυπουργός.

Στο στόχαστρο όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι

Βέβαια, στη Δανία, η διοχέτευση τζάμπα εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις έχει γίνει «επιστήμη» και αυτό ισχύει και για Δανούς μακροχρόνια ανέργους.

Αφενός ασκείται ασφυκτική πίεση στους ανέργους να κάνουν τουλάχιστον δύο αιτήσεις για δουλειά τη βδομάδα και να δεχτούν κάθε δουλειά που θα προκύψει (κακοπληρωμένη, μακριά από το σπίτι, άσχετη με την ειδικότητά τους), διαφορετικά κόβεται τελείως το επίδομα ανεργίας.

Αφετέρου, οι μακροχρόνια άνεργοι «σπρώχνονται» σε δουλειές όπου οι εργοδότες μπορούν να τους προσλάβουν για 4 μήνες, συμπληρώνοντας το επίδομα ανεργίας με ένα μικρό ποσό. Η επιχείρηση δεν συνεχίζει την πρόσληψη, αφού περιμένει τον επόμενο άνεργο που θα δουλέψει τζάμπα...

Στο μεταξύ, ο Φρίντριχ Μερτς, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας, υποστήριξε χτες την ιδέα της δανέζικης κυβέρνησης, λέγοντας πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τους μακροχρόνια ανέργους στη Γερμανία. «Στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό εστιάζουμε ίσως υπερβολικά στην επιδότηση και όχι στην απαίτηση, προκειμένου να επιστρέψουν οι μακροχρόνια άνεργοι στην εργασία», είπε, προσθέτοντας πως «μπορεί να είναι ένα κατάλληλο μέτρο για να μην τους αφήσεις μόνους, αλλά να τους "αφυπνίσεις" λίγο να φροντίσουν τον εαυτό τους»...

Βρετανία: Περισσότερα εργατικά χέρια από μετανάστες ζητούν οι βιομήχανοι

Την ίδια ώρα, περισσότερα εργατικά χέρια από μετανάστες, διατηρώντας βέβαια χαμηλούς μισθούς και άσχημες συνθήκες εργασίας, ζητά από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI).

Σε υπόμνημά της προς την κυβέρνηση τονίζει πως είναι ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα και κίνητρα για «επενδύσεις» στο εργατικό δυναμικό της Βρετανίας, εκτιμώντας πως αυτές οι κινήσεις δεν θα επιλύσουν βραχυπρόθεσμα ελλείψεις σε εργατικά χέρια σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η πίεση σε αλυσίδες λιανικής και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ζητά έτσι από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια «πιο ρεαλιστική προσέγγιση και ένα πιο ευέλικτο καθεστώς βίζας» για ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους, για να καλύψουν ειδικότητες όπως οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, μετά την «έξοδο» μεταναστών εργαζομένων λόγω της πανδημίας και του Brexit.

Χαρακτηριστικά, εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου εκτιμούν ότι η Βρετανία χρειάζεται 100.000 περισσότερους οδηγούς φορτηγών για την κάλυψη των αναγκών.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι συνθήκες εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα άσχημες, με τους οδηγούς να αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες και με δύσκολα ωράρια για να πιάσουν μισθούς ανάλογους με τον εθνικό μέσο όρο. Επισήμως, το συνηθισμένο ωράριο για έναν οδηγό φορτηγού είναι 47 ώρες τη βδομάδα, έναντι των 37,5 ωρών που είναι ο συνολικότερος μέσος όρος στη χώρα.

Τα δε «μπόνους» που διαφημίζουν σήμερα ορισμένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, δεν μεταφράζονται σε καμία περίπτωση σε συγκροτημένα δικαιώματα ή σε υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ανάλογες ελλείψεις οδηγών φορτηγών εντοπίζονται και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως στη Γερμανία (που αναζητά επιπλέον 60.000 οδηγούς) και τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ - ΤΥΦΩΝΑΣ «ΑΪΝΤΑ»
Στους 26 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Λουιζιάνα

Στους 26 ανέβηκαν οι νεκροί στη Λουιζιάνα από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα» που σάρωσε την πολιτεία - όπως και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ - στα τέλη Αυγούστου. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν άλλοι 11 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, πιθανόν από θερμοπληξία και δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις από τη λειτουργία γεννήτριας σε χώρους που δεν αερίζονταν επαρκώς, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και τουλάχιστον δύο βδομάδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Ιατροδικαστών της Νέας Ορλεάνης, ο θάνατος των 11 ατόμων τοποθετείται χρονικά μεταξύ 30 Αυγούστου και 6 Σεπτέμβρη.

Εως τώρα, τόσες μέρες μετά το πέρασμα της «Αϊντα», πάνω από 270.000 άνθρωποι στη Λουιζιάνα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Λόγω των μεγάλων προβλημάτων που παραμένουν, αναβλήθηκαν και οι πολιτειακές εκλογές που αρχικά είχαν οριστεί για τις 9 Οκτώβρη και τελικά θα διεξαχθούν στις 13 Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 50 άλλοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις καταιγίδες της περασμένης βδομάδας σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ - όταν η «Αϊντα» τις χτύπησε ως τροπική καταιγίδα - ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έχουν υποστεί καταστροφές.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η αναμενόμενη έλευση της τροπικής καταιγίδας «Λάρι» στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εφοδος εισαγγελέων στο υπουργείο Οικονομικών

Με έμμεσο «στόχο» τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο

Εισαγγελείς στη Γερμανία έκαναν έφοδο χτες στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη παρακώλυση της Δικαιοσύνης από την κυβερνητική υπηρεσία κατά του «ξεπλύματος» χρήματος.

Η έρευνα για τη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU), μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών του οποίου προΐσταται ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ολαφ Σολτς, εξετάζει εάν η υπηρεσία δεν έκανε τίποτα απέναντι στις προειδοποιήσεις τραπεζών για ενδεχόμενο «ξέπλυμα» χρήματος. Οι έφοδοι σημειώνονται ενώ ο Σολτς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται στην πρόθεση ψήφου και έχει καλές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος στις εκλογές της 26ης Σεπτέμβρη.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε πως η έρευνα ξεκίνησε μετά την παραλαβή παραπόνων, σύμφωνα με τα οποία η FIU δεν ενήργησε για ύποπτες συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων αυτών στην Αφρική, μεταξύ 2018 - 2020. Εγινε έρευνα στα υπουργεία προκειμένου να εξακριβωθεί αν η υπηρεσία είχε λάβει εντολή να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων. Εισαγγελείς δήλωσαν πως η υπηρεσία έλαβε ειδοποιήσεις από τράπεζες ότι τα χρήματα είχαν σχέση με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Με άρση της στήριξης στην κυβέρνηση Τζόνσον απείλησε χτες το φιλοβρετανικό «ενωτικό» κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. Το DUP απαίτησε την άρση των περισσότερων νέων εμπορικών φραγμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας (που είναι τμήμα του), οι οποίοι προβλέπονται στο σχετικό Πρωτόκολλο που υπέγραψαν τον Δεκέμβρη του 2020 η ΕΕ και η Βρετανία, για να προχωρήσει το Brexit χωρίς την επαναφορά «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σέφκοβιτς, επισκεπτόμενος χτες την Ιρλανδία, επανέλαβε πως το επίμαχο Πρωτόκολλο μπορεί να βελτιωθεί, αλλά όχι να ακυρωθεί και να ξαναρχίσει νέα διαπραγμάτευση.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Εποπτική Αρχή κατά της Διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες πως προσήγαγε 748 υπόπτους για διαφθορά από τις αρχές Αυγούστου έως τις 8 Σεπτέμβρη. Από τις προσαγωγές, οι 282 περιπτώσεις έγιναν συλλήψεις για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και πλαστογραφία. Προχτές ο βασιλιάς Σαλμάν είχε αποπέμψει τον υπεύθυνο ασφαλείας για παρόμοιες κατηγορίες.

ΑΜΜΑΝ.-- Ιορδανικό δικαστήριο επικύρωσε χτες την καταδίκη δύο πρώην ανώτερων αξιωματούχων που σχετίζονται με την απόπειρα ανατροπής του βασιλιά Αμπντάλα Β' από τον ετεροθαλή αδελφό του την περασμένη άνοιξη.

Αντιπροσωπεία της ECOWAS στη Γουινέα

Αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) μετέβη χτες στο Κόνακρι της Γουινέας για συνάντηση με τον αρχηγό των πραξικοπηματιών, συνταγματάρχη Μαμάντι Ντουμπούγια, που ανέτρεψε την Κυριακή τον επί 11 χρόνια Πρόεδρο, Αλφα Κοντέ.

Στόχος των αξιωματούχων της ECOWAS ανακοινώθηκε πως ήταν η «εκτίμηση της κατάστασης». Η ECOWAS είχε αποφασίσει προχτές την αναστολή συμμετοχής της Γουινέας στο μπλοκ, ενώ μέχρι χτες δεν υπήρξαν αναφορές σε πιθανές κυρώσεις κατά των πραξικοπηματιών.

Ο δε συνταγματάρχης Ντουμπούγια (που είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου του Παρισιού και πρώην αξιωματικός της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων) συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Συναντήθηκε επίσης με Ιορδανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές, προγραμματίζοντας την έναρξη προγράμματος εκπαίδευσης επίλεκτης «αντιτρομοκρατικής» ομάδας στη Γουινέα.

Εντονη αντίδραση της Κίνας στο πραξικόπημα

Χτες, στο μεταξύ, η Κίνα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως «αντιτίθεται στις προσπάθειες πραξικοπήματος για αρπαγή της εξουσίας», ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Προέδρου Κοντέ. Η αντίδραση θεωρήθηκε ασυνήθιστη λόγω της τακτικής της κινεζικής διπλωματίας να μη σχολιάζει εξελίξεις στο εσωτερικό άλλων χωρών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Κίνα εισάγει πάνω από το 47% του βωξίτη που χρειάζεται για την παραγωγή αλουμινίου. Μετά το πραξικόπημα η τιμή του αλουμινίου ανέβηκε σε επίπεδα 10ετούς ρεκόρ. Η ανατροπή της κυβέρνησης Κοντέ φαίνεται να προκαλεί μία σειρά προβλημάτων στην Κίνα που διαγκωνίζεται με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις και στην Αφρική για τον έλεγχο πηγών και οδών μεταφοράς σημαντικού ορυκτού πλούτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ