Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιπροσωπεία της ECOWAS στη Γουινέα

Αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) μετέβη χτες στο Κόνακρι της Γουινέας για συνάντηση με τον αρχηγό των πραξικοπηματιών, συνταγματάρχη Μαμάντι Ντουμπούγια, που ανέτρεψε την Κυριακή τον επί 11 χρόνια Πρόεδρο, Αλφα Κοντέ.

Στόχος των αξιωματούχων της ECOWAS ανακοινώθηκε πως ήταν η «εκτίμηση της κατάστασης». Η ECOWAS είχε αποφασίσει προχτές την αναστολή συμμετοχής της Γουινέας στο μπλοκ, ενώ μέχρι χτες δεν υπήρξαν αναφορές σε πιθανές κυρώσεις κατά των πραξικοπηματιών.

Ο δε συνταγματάρχης Ντουμπούγια (που είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου του Παρισιού και πρώην αξιωματικός της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων) συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Συναντήθηκε επίσης με Ιορδανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές, προγραμματίζοντας την έναρξη προγράμματος εκπαίδευσης επίλεκτης «αντιτρομοκρατικής» ομάδας στη Γουινέα.

Εντονη αντίδραση της Κίνας στο πραξικόπημα

Χτες, στο μεταξύ, η Κίνα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως «αντιτίθεται στις προσπάθειες πραξικοπήματος για αρπαγή της εξουσίας», ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Προέδρου Κοντέ. Η αντίδραση θεωρήθηκε ασυνήθιστη λόγω της τακτικής της κινεζικής διπλωματίας να μη σχολιάζει εξελίξεις στο εσωτερικό άλλων χωρών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Κίνα εισάγει πάνω από το 47% του βωξίτη που χρειάζεται για την παραγωγή αλουμινίου. Μετά το πραξικόπημα η τιμή του αλουμινίου ανέβηκε σε επίπεδα 10ετούς ρεκόρ. Η ανατροπή της κυβέρνησης Κοντέ φαίνεται να προκαλεί μία σειρά προβλημάτων στην Κίνα που διαγκωνίζεται με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις και στην Αφρική για τον έλεγχο πηγών και οδών μεταφοράς σημαντικού ορυκτού πλούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ