Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προθυμία» και ανάγκη «περισσότερης δουλειάς» για κανονικές σχέσεις

«Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την Αγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά», τόνισε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», λίγες ώρες μετά από τον 2ο γύρο τουρκο - αιγυπτιακών διαβουλεύσεων, που επικεντρώθηκε σε διαφωνίες των δύο πλευρών, ώστε να «διευκολυνθεί η ομαλοποίηση» των σχέσεων, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Αγκυρας.

Ο Σούκρι διευκρίνισε πως «όταν η Αίγυπτος θα είναι ικανοποιημένη ότι εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο». Εξηγώντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Αγκυρας - Καΐρου επηρεάζεται και από τα δεδομένα που αλλάζουν συνολικότερα, π.χ. με τη νέα κατάσταση στην Κεντρική Ασία, ο Σούκρι μίλησε για «μετασχηματισμό με χαρακτηριστικά και μεγέθη που αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή». Απαντώντας δε σε ερώτημα ως προς το αν οι ΗΠΑ αποσύρονται από την περιοχή, είπε ότι ως υπερδύναμη οι ΗΠΑ έχουν «πολλά συμφέροντα» και «βαθιές σχέσεις» και «δεν αποσυνδέονται» από αυτήν. Κατέληξε δε ότι συνολικά η περιοχή που εκτείνεται μέχρι και τη Μέση Ανατολή «διέρχεται μια πολύ ταραγμένη και ασταθή κατάσταση που δεν συνεισφέρει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας» και υποστήριξε ότι είναι προς όφελος των χωρών της περιοχής η ανάπτυξη της μεταξύ τους επικοινωνίας και κατανόησης, καταλήγοντας ότι «οι συγκρούσεις έχουν εξαντλήσει την περιοχή...».

Επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στη Λιβύη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, παραβρέθηκε χτες στα εγκαίνια για την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στη Λιβύη.«Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένος εταίρος της Λιβύης», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει «να έχει φωνή στην Τρίπολη και πάλι», μετά την αποχώρηση των Γερμανών διπλωματών το 2014 λόγω των συγκρούσεων και της γενικότερης αποσταθεροποίησης της Λιβύης ύστερα από την επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Μάας χαιρέτισε επίσης τη συγκρότηση λιβυκής κυβέρνησης ενότητας, τον τερματισμό του πετρελαϊκού εμπάργκο και τη σιγή «των περισσότερων όπλων», λέγοντας πως χρειάζεται η ενίσχυση του διεθνούς παράγοντα για την «επίτευξη προόδου για όλο τον λιβυκό λαό». Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει νύξη στη συνεχιζόμενη παρουσία και δράση ξένων μισθοφόρων και τουρκικών στρατευμάτων, που υποτίθεται πως θα έφευγαν από τη χώρα από τον χειμώνα του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ