ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμήνυσαν ότι «πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά»

Η μάνα του Παύλου Φύσσα στην πρώτη γραμμή της πορείας
Η μάνα του Παύλου Φύσσα στην πρώτη γραμμή της πορείας
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου σωματεία και φορείς στο Κερατσίνι, στην περιοχή όπου ακριβώς 8 χρόνια πριν ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός, δολοφονημένος από τους φασίστες της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η κινητοποίηση έγινε στον δρόμο που έχει πάρει το όνομα του Παύλου Φύσσα, ενώ είχε αφετηρία το σημείο όπου δολοφονήθηκε και πλέον εκεί βρίσκεται το μνημείο με την προτομή του, που και φέτος ήταν πνιγμένο στα λουλούδια και στα στεφάνια.

Πριν από τις 5 το απόγευμα, όταν και είχε προγραμματιστεί η προσυγκέντρωση των σωματείων και των φορέων στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το μνημείο, για ώρες κατέφτανε στην περιοχή μαζικά εργατικός - λαϊκός κόσμος από όλες τις εργατογειτονιές του Πειραιά και περιοχές της Αθήνας, γεμίζοντας όλη την περιοχή ασφυκτικά και διαδηλώνοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία δεν σταματάει, δεν τελειώνει όσο θα υπάρχει η εκμετάλλευση, όσο θα εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όσο θα οξύνεται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς», όπως αναφερόταν στο κάλεσμα των σωματείων.

Επισφράγισμα ήταν το μεγάλο πανό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, από τα πρώτα που ξεδιπλώθηκαν, με τη φράση «Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», το μαζικό μπλοκ των μεταλλεργατών με προμετωπίδα το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που διεμήνυε «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, τσάκισε φασίστες και αφεντικά». Οπως και το μπλοκ των ναυτεργατών, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Από την πορεία
Από την πορεία
Εντυπωσιακά ήταν τα μπλοκ των Συντονιστικών Επιτροπών των μαθητών και των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, ξεσηκώνοντας τους πάντες με τη ζωντάνια και τα απανωτά τους συνθήματα.

Το «παρών» όπως πάντα έδωσε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, «η μάνα» όπως ανέφερε στον χαιρετισμό που απεύθυνε στη συγκέντρωση ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Οπως τόνισε, 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνεχίζει τη μάχη κατά του φασισμού και των αιτιών που τον γεννούν. Δίνει τη μάχη κόντρα στην πολιτική που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε δούλους του 21ου αιώνα. Αγωνίζεται κόντρα στην πολιτική της καταστολής απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι.

«Συνεχίζουμε πιο οργανωμένα και πιο αποφασιστικά, γιατί αυτοί που τάιζαν την Χρυσή Αυγή, οι εφοπλιστές και τα άλλα αφεντικά, θέλουν να τσακίσουν κάθε δικαίωμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα στους εργαζόμενους σε κάθε λαϊκή γειτονιά: "Μην φοβάσαι!", σε αυτό ποντάρουν και οι φασίστες και το καπιταλιστικό σύστημα που τους θρέφει. Φασίστες, στα λαγούμια σας! Η γροθιά του εργατικού - λαϊκού κινήματος σας περιμένει!».

Στη κινητοποίηση παρευρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Λίγο μετά τις 7 όλος αυτός ο κόσμος μετατράπηκε σε ανθρώπινο ποτάμι που πέρασε μέσα από τους δρόμους του Κερατσινίου και της Νίκαιας, για να καταλήξει στο ιστορικό σημείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Ολο αυτό το διάστημα της μεγάλης κινητοποίησης, συνθήματα όπως «Τότε ρουφιάνοι, τώρα χρυσαυγίτες, πάλι θα τσακίσουν οι εργάτες τούς φασίστες», «Τον φασισμό τον τσάκισε ο Κόκκινος Στρατός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός», «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» δονούσαν διαρκώς την ατμόσφαιρα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών για την κοινή τους πάλη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με αποφασιστικότητα, διεθνιστικό ταξικό πείσμα και πίστη ότι οι εργάτες όλης της Γης έχουν κοινά συμφέροντα, κοινό εχθρό, την εξουσία του κεφαλαίου, και κοινή προοπτική, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, Ελληνες και μετανάστες εργάτες συμμετείχαν στην εκδήλωση των ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Αγ. Τριάδας.

Οι κομμουνιστές του Μενιδίου, με ισχυρούς δεσμούς με τους μετανάστες εργάτες της περιοχής, συνεχίζουν μια παράδοση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, να διοργανώνουν εκδήλωση για την κοινή πάλη, τον ενωμένο αγώνα στον δρόμο της ανατροπής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπως ήταν και το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης. Κεντρικός ομιλητής στη εκδήλωση ήταν ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Είμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού με τους εργάτες όλων των χωρών. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους από το πού γεννήθηκαν, τι χρώμα έχουν, σε ποιο θεό πιστεύουν, ποιες είναι οι ιδιαίτερες συνήθειες, ήθη και παραδόσεις τους. Είναι άλλωστε βαθιά μέσα στη μνήμη μας οι καραβιές Ελλήνων εργατών που τις προηγούμενες δεκαετίες έφευγαν από εδώ για να βρουν μια καλύτερη ζωή σε όλες τις άκρες του πλανήτη (...)

Ως ΚΚΕ βλέπουμε τους εργάτες μετανάστες που εργάζονται και κατοικούν στη χώρα μας σαν ταξικά μας αδέλφια. Καλούμε όλους του Ελληνες εργάτες να συμβάλουν ώστε οι μετανάστες συνάδελφοί τους να ενταχθούν στην πάλη. (...) Ξεχωρίζουμε την αγωνιστική στάση εργατών μεταναστών σε κλάδους όπως τα Τρόφιμα - Ποτά, που έκαναν απεργία μέσα στο καλοκαίρι στα φυτώρια, για τα μεροκάματα πείνας και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Στην εργατική τάξη, στη νεολαία, δεν επιτρέπουμε να πιάσει το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, της ξενοφοβίας. Κάνουμε πράξη το σύνθημα "Εργάτη, νέε, σκέψου ταξικά, ρατσιστή σε θέλουν τα αφεντικά"».

(...) Οι εργάτες, οι νέοι, μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να μπουν μαζικά στον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα, να νικήσουν τους εκμεταλλευτές τους, να χτίσουν τη δική του σοσιαλιστική κοινωνία, στην οποία θα αναπτυχθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες και λαούς».

Κλείνοντας ανέφερε ότι το σύγχρονο και προοδευτικό σήμερα είναι οι λαοί να ζουν ειρηνικά, κάνοντας οι ίδιοι κουμάντο στον τόπο τους, και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, η σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία έρχεται στην επιφάνεια ως αναγκαιότητα σε κάθε βήμα, σε κάθε εξέλιξη, με όλο και μεγαλύτερη ένταση».

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια από την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος της χώρας και διεθνώς, το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης των Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Υμνο της παγκόσμιας εργατικής τάξης, τη «Διεθνή».

ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ
Απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης φασιστοειδών

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε χτες την απόρριψη των αιτημάτων αποφυλάκισης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, Γρέγου και Αποστόλου, με ψήφους 3-2. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ουρανία Κουζέλη δήλωσε ότι η ίδια ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισης των δύο. Σημειωτέον, είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέα Εφετών Βασιλικής Χριστούλη, η οποία λίγο - πολύ χαρακτήρισε «αίολη» την απόφαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τους ναζιστές εγκληματίες.

«Αίολη» διότι καταδίκασε τον Γρέγο, τον Αποστόλου και άλλους μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι για άλλα αδικήματα. Εισηγήθηκε στην πρότασή της την αποφυλάκιση των δύο ναζιστών. Για τον τρίτο χρυσαυγίτη (Αλεξόπουλο), που ζητούσε αλλαγή των περιοριστικών όρων διότι έχει μείνει ανάπηρος μετά από τροχαίο, η εισαγγελέας πρότεινε να μειωθεί η εγγύηση από 20.000 σε 2.000 ευρώ και να σταματήσει η υποχρέωση εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα. Το δικαστήριο, με ψήφους 3-2, αποφάσισε να διατηρηθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, να μειωθεί η εγγύηση στα 10.000 ευρώ και να απαλειφθεί η υποχρέωση εμφάνισής του στο ΑΤ.

Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στη δίκη από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ν. Αποστόλου, προέδρου του δουλεμπορικού «σωματείου» στη Ζώνη Περάματος, είναι ξεκάθαρο ότι αυτός δηλώνει πως ο δολοφονηθείς Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη ναζιστική οργάνωση, ενώ επιχαίρει ότι ο δολοφόνος του Ρουπακιάς έκανε «κάτι καλό για το κόμμα».

Να θυμίσουμε ότι ο Γρέγος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αγωγής, και άλλοι δύο χρυσαυγίτες (Ζησιμόπουλος, Ματθαιόπουλος) είχαν ασκήσει αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 25.000 ευρώ για τον καθέναν, σε βάρος του στελέχους του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για πολιτική δήλωση ενάντια στη ναζιστική οργάνωση.

Διόρθωση

Εκ παραδρομής, σε σχόλιο της στήλης «Από μέρα σε μέρα», στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, γράψαμε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παιδιά 12 με 17 ετών. Γι' αυτήν την ηλικιακή κατηγορία δεν προβλέπεται εμβολιασμός, και γι' αυτό η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικά τα δύο self tests τη βδομάδα προκειμένου ένας μαθητής να παρακολουθεί το σχολείο». Είναι φανερό ότι ο σχολιασμός αφορά τις ηλικίες κάτω των 12 ετών και όχι την ηλικιακή κατηγορία 12 - 17.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ