ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέες εντάσεις για την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία

Νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και με την Τουρκία, προκλήθηκε με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία και συγκεκριμένα τη διενέργειά τους στην Κριμαία.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» στη Ρωσία και υπερασπίζεται την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», επομένως οι εκλογές για τη ρωσική Κρατική Δούμα που διεξήχθησαν στην Κριμαία «δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Κρεμλίνο, ξεκαθαρίζοντας στους «Τούρκους συναδέλφους μας» ότι «δεν αποδεχόμαστε τέτοιες δηλώσεις». «Η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, είναι πρωτίστως προς το συμφέρον της ρωσικής πλευράς, αλλά και της τουρκικής πλευράς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κριμαία είναι κυρίαρχο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι δεν αγνοούμε ποτέ τέτοιες δηλώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι από την επίμονη στάση της Τουρκίας «βγάζουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα, τα οποία σαφώς δεν ωφελούν τις διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει «αυστηρή διαμαρτυρία», καταδικάζοντας τη διοργάνωση βουλευτικών εκλογών «στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας», δηλαδή στην Κριμαία, αλλά και τη συμμετοχή των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) στους οποίους η Ρωσία έχει χορηγήσει ρωσικά διαβατήρια.

Εξάλλου η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οξύνοντας τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, πέρα από τις καταγγελίες για την Κριμαία επέκριναν συνολικότερα τη διαδικασία των ρωσικών βουλευτικών εκλογών, κάνοντας λόγο για παρατυπίες, παραβιάσεις και υπονόμευση «των δημοκρατικών ελευθεριών».

Στο μεταξύ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με ενισχυμένες τις δυνάμεις του στις βουλευτικές εκλογές (συγκέντρωσε 19%), προγραμματίζει συγκεντρώσεις για «να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα στον δρόμο» και να διαμαρτυρηθεί για τα «απαράδεκτα» και «ύποπτα» αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στη Μόσχα. Η ανακοίνωση των εν λόγω αποτελεσμάτων αναβλήθηκε αρκετές φορές, ενώ τελικά ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε σε μια σειρά περιφέρειες της Μόσχας το ΚΚΡΟ, δίνοντας παντού τη νίκη στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Το ΚΚΡΟ έχει καταθέσει αιτήσεις στις αρμόδιες αρχές για συγκεντρώσεις στις 25/9 και στις 3/10, ενώ ήδη η δημοτική αρχή της Μόσχας απέρριψε προηγούμενα αντίστοιχα αιτήματα, επικαλούμενη την πανδημία.

Η Βρετανία επαναφέρει τις υποθέσεις κατασκοπείας

Παράλληλα η Βρετανία και η ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, αξιοποιώντας ξανά υποθέσεις κατασκοπείας.

Χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι η Μόσχα είναι «υπεύθυνη» για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινιένκο το 2006 με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.

Ο Λιτβινιένκο ήταν πρώην πράκτορας της KGB και στη συνέχεια της FSB. Αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγγέλλοντας διαφθορά και φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» πως οι αυτουργοί της δηλητηρίασης του Λιτβινιένκο, οι οποίοι εντοπίστηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους» και ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν παρείχε καμία «ικανοποιητική» εναλλακτική εξήγηση. Οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντιμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας, ενώ η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους και κάνει λόγο για μια «εντελώς πολιτικοποιημένη βρετανική έρευνα».

Επίσης χτες, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες ερήμην σε βάρος και τρίτου Ρώσου για την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα «Novichok», το 2018, του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη νότια Αγγλία, λέγοντας ότι τώρα μπορεί να επιβεβαιώσει πως οι τρεις ύποπτοι ήταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού (GRU). Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνείται να συνεργαστεί με τη Μόσχα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Σκριπάλ και συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πιέσεων στη χώρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και άλλες χώρες έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-160» καθώς πετούσαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά συνοδεύονταν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και πέταξαν πάνω από ουδέτερα ύδατα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

6η ΣΥΝΟΔΟΣ CELAC
Προσπάθειες προώθησης της καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης»

Η 6η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό στις 18/9, έχοντας στο επίκεντρο την πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της οικοδέσποινας χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, να μετεξελιχθεί η CELAC σε μια Ενωση αντίστοιχη με την ΕΕ.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες και εκπροσώπους των 32 χωρών της περιοχής (τη συμμετοχή της ανέστειλε μόνο η Βραζιλία το 2020 με την κυβέρνηση Μπολσονάρο) ήταν η προώθηση της οικονομικής «ολοκλήρωσης» με διεκδίκηση «ισότιμης» αντιμετώπισης από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, η αντιμετώπιση της πανδημίας με διεκδίκηση καλύτερης πρόσβασης στα εμβόλια, όπως και η συμφωνία για ένα κοινό ταμείο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και της «κλιματικής κρίσης».

Στη Σύνοδο εκφράστηκαν και αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ενώ ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Λουίς Λακάγιε Πόου, ήταν αυτός που ανέλαβε την επίθεση ενάντια στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», για να πάρει απάντηση από τον Κουβανό Πρόεδρο, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Η Σύνοδος κατέληξε σε διακήρυξη 44 σημείων, η οποία ωστόσο δηλώθηκε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα εν ευθέτω χρόνω. Επίσης, εγκρίθηκε ψήφισμα κατά πλειοψηφία υπέρ της άρσης του εγκληματικού αποκλεισμού κατά της Κούβας.

Στη Σύνοδο με βιντεοσκοπημένο μήνυμα απευθύνθηκε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο φόρουμ Κίνας - CELAC, που ιδρύθηκε το 2014, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η Κίνα θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, για να συμβάλει στην έγκαιρη υπέρβαση της πανδημίας και την κοινωνικοοικονομική τους ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται δήθεν για την ευημερία των λαών.

Το ΚΚ Μεξικού

Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο το ΚΚ Μεξικού καταρρίπτει τα περί «αντικαπιταλιστικής κυβέρνησης» του Ομπραδόρ, που διαδίδουν διάφορες δυνάμεις για τη στάση απέναντι στην Κούβα (υπέρ της άρσης του αποκλεισμού) την οποία έχουν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις στο Μεξικό, σημειώνοντας ότι αξιοποιείται στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπραδόρ, παράλληλα με τη CELAC, προωθεί τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη νέα έκδοση της NAFTA που ξεκίνησε το 1994, τώρα μετονομάστηκε σε Συνθήκη Μεξικού - ΗΠΑ - Καναδά (TMEC ή USMCA), μετατρέπει τη χώρα σε φρούριο κατά των μεταναστών.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Οι κομμουνιστές θα αναπτύξουμε με περισσότερη ώθηση την αλληλεγγύη με την Κουβανική Επανάσταση, μεταξύ των εργαζομένων, όχι μόνο ενάντια στον αποκλεισμό αλλά και για την υπεράσπιση των σοσιαλιστικών κατακτήσεων. Θα ενισχύσουμε τη δραστηριότητά μας για την οργάνωση της αλληλεγγύης με τους μετανάστες και θα αντιταχθούμε σε οποιοδήποτε σχέδιο ηπειρωτικής ολοκλήρωσης που έχει δια-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, ως άθροισμα καπιταλιστικών κρατών, εξίσωση που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους και πείνα και δυστυχία για τους λαούς».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο δισεκατομμυριούχος Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι πήρε το βράδυ της Τρίτης την ψήφο εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών. Υποσχέθηκε άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της δεινής οικονομικής κρίσης και μέτρα «κοινωνικής πολιτικής».

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μ. Στάγιεχ κάλεσε χτες τη «Χαμάς» να επιτρέψει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 11/12 στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε άμεσα από το Πολιτικό Γραφείο της «Χαμάς», που δήλωσε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με «εθνική συναίνεση» και να μην περιορίζονται στις τοπικές, την ώρα που οι βουλευτικές έχουν να γίνουν εδώ και περίπου 15 χρόνια.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Απέτυχε απόπειρα πραξικοπήματος στρατιωτικών στο Σουδάν και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ανέφεραν χτες εκπρόσωποι του στρατού. Οι «μεταβατικές» αρχές της χώρας έχουν δηλώσει ότι έχουν αποτρέψει ή εντοπίσει προηγούμενες απόπειρες πραξικοπήματος, που συνδέονται με δυνάμεις προσκείμενες στον πρώην Πρόεδρο Ομάρ Μπασίρ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Τυνήσιος Πρόεδρος Καΐς Σαΐντ, που στις 27 Ιούλη διέλυσε την κυβέρνηση ισλαμιστών, ανακοίνωσε χτες πως θα προχωρήσει σύντομα στη σύνταξη νέου εκλογικού νόμου και στη συγκρότηση «κυβέρνησης συνεργασίας».

ΓΟΥΙΝΧΟΕΚ.-- Περίπου 300 διαδηλωτές εισέβαλαν χτες βράδυ στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν νομοσχέδιο αποδοχής της αποζημίωσης ύψους 1 δισ. δολαρίων που πρόσφερε η Γερμανία, για τη γενοκτονία των φυλών Χερέρο και Νάμα την περίοδο 1904 - 1908. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τις γερμανικές αποζημιώσεις ως πενιχρές.

ΜΑΛΙ
Γαλλικά παζάρια για την αποτροπή ρωσικής εμπλοκής

Τη διατήρηση της γαλλικής επιρροής στις εξελίξεις στο Μάλι και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής και του Σαχέλ επιχειρεί η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία βρέθηκε το τελευταίο τριήμερο στην πρωτεύουσα Μπαμακό για να αποτρέψει συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner Group».

Ο ομόλογός της του Μάλι, συνταγματάρχης Σάντιο Καμαρά, τη διαβεβαίωσε πως δεν έχει κλείσει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία αλλά δεν απέκλεισε να γίνει στο μέλλον επειδή εκτίμησε πως «η Γαλλία εγκαταλείπει το Μάλι», μετά την απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει τα στρατεύματα στις αρχές του 2022 και να κλείσει στρατιωτική βάση.

Η Φλ. Παρλί δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η Γαλλία επί 8 χρόνια επέλεξε να στηρίξει το Μάλι «στον αγώνα κατά ένοπλων ομάδων τρομοκρατών». Χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Καμαρά «καλές, άμεσες και ολοκληρωμένες», τονίζοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εφικτή η «συνύπαρξη με μισθοφόρους».

Στο Μάλι, εκτός από τα γαλλικά στρατεύματα, υπάρχουν και 13.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ και 600 στρατιώτες από χώρες της ΕΕ. Προ μηνών ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τη μείωση των γαλλικών στρατευμάτων από 5.000 σε περίπου 2.500 και τη μεταφορά όσων απομακρυνθούν από το Μάλι στον γειτονικό Νίγηρα.

Ο συνταγματάρχης Ασίμι Γκόιτα, που ανέτρεψε την κυβέρνηση τον περασμένο Μάη, διαβεβαίωσε πως θα «σεβαστεί» το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε τη διεξαγωγή εκλογών στο Μάλι τον Φλεβάρη του 2022.

Παρόμοια στάση με αυτήν της Γαλλίας έχει επιδείξει και η Γερμανία που επίσης προειδοποίησε το Μάλι κατά της σύναψης συμφωνίας με τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία.

ΚΙΝΑ
Αλυσιδωτές επιδράσεις από την κατάσταση του ομίλου «Evergrande»

Αλυσιδωτές επιδράσεις ασκεί η κατάσταση του κινεζικού κολοσσού «Evergrande» (ιδρύθηκε ως κατασκευαστικός όμιλος και έχει επεκταθεί σε πολλούς κλάδους), ο οποίος εμφανίζει χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων και την περασμένη βδομάδα προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του.

Ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ισχυρίστηκε ο πρόεδρός του, Σου Τζιαγίν, ενώ πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται σχετική παρέμβαση από την κινεζική κυβέρνηση.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι (οι οποίοι μάλιστα είχαν αναγκαστεί να δανείσουν την εταιρεία στις αρχές της χρονιάς!), ομολογιούχοι, αγοραστές κατοικιών κ.ά. πραγματοποιούν διαμαρτυρίες, ενώ η μετοχή της «Evergrande» έκανε «βουτιά» -84%, επηρεάζοντας και διεθνή χρηματιστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ