Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέες εντάσεις για την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία

Νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και με την Τουρκία, προκλήθηκε με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία και συγκεκριμένα τη διενέργειά τους στην Κριμαία.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» στη Ρωσία και υπερασπίζεται την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», επομένως οι εκλογές για τη ρωσική Κρατική Δούμα που διεξήχθησαν στην Κριμαία «δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Κρεμλίνο, ξεκαθαρίζοντας στους «Τούρκους συναδέλφους μας» ότι «δεν αποδεχόμαστε τέτοιες δηλώσεις». «Η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, είναι πρωτίστως προς το συμφέρον της ρωσικής πλευράς, αλλά και της τουρκικής πλευράς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κριμαία είναι κυρίαρχο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι δεν αγνοούμε ποτέ τέτοιες δηλώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι από την επίμονη στάση της Τουρκίας «βγάζουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα, τα οποία σαφώς δεν ωφελούν τις διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει «αυστηρή διαμαρτυρία», καταδικάζοντας τη διοργάνωση βουλευτικών εκλογών «στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας», δηλαδή στην Κριμαία, αλλά και τη συμμετοχή των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) στους οποίους η Ρωσία έχει χορηγήσει ρωσικά διαβατήρια.

Εξάλλου η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οξύνοντας τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, πέρα από τις καταγγελίες για την Κριμαία επέκριναν συνολικότερα τη διαδικασία των ρωσικών βουλευτικών εκλογών, κάνοντας λόγο για παρατυπίες, παραβιάσεις και υπονόμευση «των δημοκρατικών ελευθεριών».

Στο μεταξύ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με ενισχυμένες τις δυνάμεις του στις βουλευτικές εκλογές (συγκέντρωσε 19%), προγραμματίζει συγκεντρώσεις για «να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα στον δρόμο» και να διαμαρτυρηθεί για τα «απαράδεκτα» και «ύποπτα» αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στη Μόσχα. Η ανακοίνωση των εν λόγω αποτελεσμάτων αναβλήθηκε αρκετές φορές, ενώ τελικά ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε σε μια σειρά περιφέρειες της Μόσχας το ΚΚΡΟ, δίνοντας παντού τη νίκη στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Το ΚΚΡΟ έχει καταθέσει αιτήσεις στις αρμόδιες αρχές για συγκεντρώσεις στις 25/9 και στις 3/10, ενώ ήδη η δημοτική αρχή της Μόσχας απέρριψε προηγούμενα αντίστοιχα αιτήματα, επικαλούμενη την πανδημία.

Η Βρετανία επαναφέρει τις υποθέσεις κατασκοπείας

Παράλληλα η Βρετανία και η ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, αξιοποιώντας ξανά υποθέσεις κατασκοπείας.

Χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι η Μόσχα είναι «υπεύθυνη» για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινιένκο το 2006 με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.

Ο Λιτβινιένκο ήταν πρώην πράκτορας της KGB και στη συνέχεια της FSB. Αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγγέλλοντας διαφθορά και φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» πως οι αυτουργοί της δηλητηρίασης του Λιτβινιένκο, οι οποίοι εντοπίστηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους» και ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν παρείχε καμία «ικανοποιητική» εναλλακτική εξήγηση. Οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντιμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας, ενώ η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους και κάνει λόγο για μια «εντελώς πολιτικοποιημένη βρετανική έρευνα».

Επίσης χτες, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες ερήμην σε βάρος και τρίτου Ρώσου για την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα «Novichok», το 2018, του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη νότια Αγγλία, λέγοντας ότι τώρα μπορεί να επιβεβαιώσει πως οι τρεις ύποπτοι ήταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού (GRU). Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνείται να συνεργαστεί με τη Μόσχα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Σκριπάλ και συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πιέσεων στη χώρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και άλλες χώρες έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-160» καθώς πετούσαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά συνοδεύονταν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και πέταξαν πάνω από ουδέτερα ύδατα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ