ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρευστό σκηνικό λίγες μέρες πριν από τις εκλογές

Σταθερά πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες, μειώνουν τη διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες

Κορυφώνεται η «κούρσα» στη Γερμανία λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ενός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού να είναι «στο τραπέζι», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο έδαφος της σύμπλευσης όλων των βασικών αστικών κομμάτων με τους στρατηγικούς στόχους που θέτει το γερμανικό κεφάλαιο.

Παρότι το προεκλογικό «σκηνικό» παραμένει ρευστό, εξαιτίας και του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία, του Ινστιτούτου INSA, βρίσκονται στο 25%. Οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) μείωσαν τη διαφορά και λαμβάνουν 22%. Οι Πράσινοι παραμένουν στο 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12%, η ακροδεξιά - εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11% και η «Αριστερά» («Die Linke») με 6,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν όλα μαζί 8,5%, αρκετά μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα της Γερμανίας.

«Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μικραίνει. Τόσο ο Αρμιν Λάσετ (CDU/CSU) όσο και ο Ολαφ Σολτς (SPD) μπορούν να γίνουν καγκελάριοι. Ο Σολτς, όμως, έχει περισσότερες επιλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού», είπε ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ στην «Bild», σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση.

Το SPD, που συγκυβερνά με την CDU/CSU συνολικά 12 χρόνια, θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με όλα τα αστικά κόμματα εκτός από την AfD, η οποία προς το παρόν αποκλείεται από όλα τα κόμματα. Η CDU/CSU αποκλείει συγκυβέρνηση και με τη «Linke».

Πάντως ο «αριστερός» («Linke») πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ραμέλο, δήλωσε έτοιμος να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις ενός ενδεχόμενου συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους. «Η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κυβερνήσει. Μου ζητήθηκε από την συμπρόεδρο του κόμματος Σουζάνε Χένινγκ - Βέλσοφ να είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε περίπτωση τέτοιων διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Πάντως, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές οι αναποφάσιστοι ξεπερνούσαν το 40%. Ενας στους τρεις Γερμανούς δηλώνει ότι έχει αλλάξει άποψη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ το 22% έχει μετακινηθεί περισσότερες φορές.

Κάλεσμα στήριξης του Γερμανικού ΚΚ

Στον αντίποδα των κομμάτων που υπόσχονται να υπηρετήσουν τον αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη Γερμανία καλούν τους Ελληνες και άλλους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως και τους Γερμανούς συναδέλφους τους, να στηρίξουν το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), «για να ανοίξει δρόμος ενίσχυσης της καθημερινής πάλης του λαού, για την προστασία του λαού από την πανδημία με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την οργάνωση της εργατικής τάξης για το δικαίωμα στη δουλειά, την Κοινωνική Ασφάλιση με δικαιώματα, τη δωρεάν Παιδεία, την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος. Κατά των ιμπεριαλιστικών πολεμικών σχεδιασμών και επεμβάσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά», όπως επισημαίνεται στο σχετικό κάλεσμα.

Και υπογραμμίζεται: «Η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς τους καπιταλιστές, να βάλει σε κίνηση την παραγωγή, τις υπηρεσίες με άλλες κοινωνικές σχέσεις. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί σε Γερμανία και Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, να οργανώσει την αντεπίθεσή του ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος του σοσιαλισμού».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα μέλη στην κυβέρνηση

Τον εμπλουτισμό της «προσωρινής» κυβέρνησης του Αφγανιστάν με νέα μέλη ανακοίνωσαν χτες οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις «γέφυρες» με ιμπεριαλιστικά κέντρα που επαναλαμβάνουν την ανάγκη «αντιμετώπισης αποκλεισμών», αναζητώντας ταυτόχρονα συμβιβασμούς σε κόντρες στο εσωτερικό τους και «εκπροσώπηση» διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζ. Μουτζαχίντ μίλησε για προσπάθεια να περιληφθούν και «μειονότητες» στο νέο σχήμα, ενώ πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το υπουργικό συμβούλιο και, Θεού θέλοντος, θα διοριστούν γυναίκες σε κάποιες θέσεις στους απαραίτητους τομείς».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο νέος υπουργός Υγείας Καλαντάρ Εμπάντ προέρχεται από τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρα.

Υπουργός Εμπορίου διορίστηκε ο Νουρουντίν Αζίζι, ο οποίος σύμφωνα με το αφγανικό δίκτυο «Tolo News» είναι επιχειρηματίας από την επαρχία Παντσίρ (επαρχία με τατζίκικη πλειοψηφία, έδρα των δυνάμεων του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου Αντίστασης», οι οποίες ηττήθηκαν τελικά στις μάχες με τους Ταλιμπάν στις αρχές Σεπτέμβρη).

Αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου ορίστηκε ο επίσης επιχειρηματίας (από την επαρχία Μπαγκλάν) Μουχαμάρ Μπασίρ.

Δυτικά ΜΜΕ σχολίαζαν επίσης τον διορισμό στα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών «σκληροπυρηνικών» διοικητών των Ταλιμπάν, όπως ο Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο.

Ο Μουτζαχίντ είπε ακόμα ότι δεν θα γίνει εκδήλωση ορκωμοσίας της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οι σχετικές δαπάνες θα διατεθούν για «στήριξη του λαού». Επανέλαβε ελπίδες η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση, αλλά και ότι «χρησιμοποιούμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους να ξεπαγώσουμε περιουσιακά στοιχεία της χώρας», η πλειοψηφία των οποίων παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες. Αναφερόμενος δε στο «Ισλαμικό Κράτος», στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων στην Τζαλαλαμπάντ, υποστήριξε ότι «δεν είναι επικίνδυνο, διότι οι ιδέες του είναι μισητές για τον λαό, κανένας Αφγανός δεν το υποστηρίζει».

Στο μεταξύ, και ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι δήλωσε ότι «το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν δεν λύνει το πρόβλημα» και ζήτησε «να αναθεωρηθεί αυτή η πολιτική» και να αποδεσμευτούν οι σχετικοί πόροι. Επιπλέον, κάλεσε τις νέες αρχές στην Καμπούλ «να είναι πιο ευαίσθητες και δεκτικές στη διεθνή κοινή γνώμη», εντοπίζοντας πάντως «ενθαρρυντικές τάσεις» στη συμπεριφορά τους, όπως η χορήγηση αμνηστίας.

Το δε ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε χτες ότι ο νέος πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, μουλάς Μουχάμαντ Χασάν Ακχούντ, συναντήθηκε χτες στην Καμπούλ με τους ειδικούς απεσταλμένους για το Αφγανιστάν από την Κίνα, Γιούε Σιαογιόνγκ, τη Ρωσία, Ζαμίρ Καμπούλοφ, και το Πακιστάν, Μοχάμαντ Σαντίκ Καν, χωρίς άλλες πληροφορίες.

Ολα αυτά ενώ ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούτσεφ δήλωνε πως «η ανεύθυνη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έχει προκαλέσει σωρεία προκλήσεων για τα κράτη της περιοχής, που η Δύση απέτυχε να λύσει», περιγράφοντας την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ως «βασικούς εγγυητές στην Κεντρική Ασία».

ΗΠΑ
Απάνθρωπο κυνήγι μεταναστών... σαν να ήταν ζώα σε ροντέο

Αλγεινές εικόνες που θυμίζουν σύγχρονο «φαρ ουέστ», με έφιππους συνοριοφύλακες των ΗΠΑ να κυνηγούν μέσα στον ποταμό Ρίο Γκράντε, στα σύνορα με το Μεξικό, μετανάστες από την Αϊτή, τη Νικαράγουα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κραδαίνοντας χαλινάρια - μαστίγια, αρπάζοντας ανθρώπους από τα ρούχα τους, απειλώντας και ρίχνοντας μετανάστες στο νερό, κάνουν από χτες τον γύρο του κόσμου, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη συνέχιση της επίθεσης κατά των μεταναστών από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σε μια προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι εμφανίστηκε... «έκπληκτη», λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω την κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ σε ποιο πλαίσιο θα ήταν αυτή μια αποδεκτή συμπεριφορά».

Το ρεσιτάλ καταστολής των τελευταίων ημερών, όπως και οι χιλιάδες απελάσεις εξαθλιωμένων μεταναστών στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, γίνονται με εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν, που πιθανώς βέβαια θα ήθελε να αποφύγει τις πιο «ακραίες» εικόνες του.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί, με στόχο «τη συνεργασία των δύο χωρών προκειμένου να επαναπατριστούν οι Αϊτινοί μετανάστες που βρίσκονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ». Στη συνέχεια, ανερυθρίαστα, αμφότεροι εξέφρασαν «την κοινή τους ανησυχία για την ασφάλεια των Αϊτινών πολιτών».

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό ομόλογό του, Μ. Εμπράρδ, για τον συντονισμό της «διαχείρισης της εισροής παράτυπων Μεξικανών μεταναστών».

ΛΙΒΥΗ
Ενισχύεται η αβεβαιότητα για τον εύθραυστο συμβιβασμό

Διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοέμβρη υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες η γαλλική κυβέρνηση, με αφορμή τις προγραμματισμένες για τις 24/12 προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη.

Οπως ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού συνάντηση για τη Λιβύη με τη συμμετοχή και των ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάγιο.

Ο Λε Ντριάν επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και στην άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Η διεξαγωγή των εκλογών βέβαια δεν είναι καθόλου «εύκολη υπόθεση». Στις 9 Σεπτέμβρη επικυρώθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ωστόσο δυνάμεις που στηρίζουν τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά διαμαρτύρονται, θεωρώντας πως είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού». Ως εκ τούτου, ο εκλογικός νόμος δεν υποβλήθηκε ακόμα σε ψηφοφορία και υπεγράφη μόνο από τον επικεφαλής του λιβυκού κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ (σύμμαχο του Χάφταρ), προκαλώντας επικρίσεις από τις άλλες πλευρές.

Χτες, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης πρότεινε να αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, ελλείψει συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο, κάτι που δεν είχε αποκλείσει τον περασμένο μήνα ούτε η Λίβυα ΥΠΕΞ Νάτζλα αλ Μανγκούς.

Στο δε Τομπρούκ, το λιβυκό κοινοβούλιο, με την ψήφο 89 εκ των 113 από τους παρόντες βουλευτές, απέσυρε την εμπιστοσύνη του στον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβρη.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Προς νέα κυβέρνηση μειοψηφίας ο Τριντό

Με όλα τα βασικά αστικά κόμματα να μένουν πάνω - κάτω στα ίδια και τον πρωθυπουργό, Τζ. Τριντό, να οδεύει προς νέα κυβέρνηση μειοψηφίας, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα οι βουλευτικές εκλογές στον Καναδά.

Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό εξέλεξαν 156 βουλευτές (έναν λιγότερο από τις εκλογές του 2019), σε σύνολο 338 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι Συντηρητικοί εξέλεξαν 121 βουλευτές (όσους είχαν και στις εκλογές του 2019), παρότι οι δημοσκοπήσεις τούς έδειχναν να δίνουν μάχη ψήφο ψήφο με τους Φιλελεύθερους. Το «Νέο Δημοκρατικό Κόμμα» εξέλεξε 27 βουλευτές (τρεις παραπάνω από το 2019) και το Μπλοκ του Κεμπέκ εξέλεξε 32 βουλευτές (όσους και το 2019).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ