ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και αποκατάστασης

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Σεισμόπληκτων για την οργάνωση του αγώνα, κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Από τη συνάντηση των σεισμόπληκτων του Μεσοχωρίου
Από τη συνάντηση των σεισμόπληκτων του Μεσοχωρίου
Τη δημιουργία Επιτροπής Σεισμόπληκτων αποφάσισαν την προηγούμενη βδομάδα οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου Ελασσόνας, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο χώρο με τους οικίσκους, όπου διαμένουν περίπου 30 οικογένειες.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται να μετατρέψει την αγανάκτηση και το θυμό σε συλλογική δράση για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες των σεισμόπληκτων, καθώς, όπως αναδείχθηκε, έχουν γίνει ελάχιστα για τη στήριξη των πληγέντων: Οχι ασφαλή στέγαση, επιδότηση ενοικίου και αποζημιώσεις στο 100%, αλλά ακόμη και τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο. Την ίδια ώρα μεγαλώνει η αγωνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επισκευής και ανέγερσης των νέων σπιτιών.

Οι σεισμόπληκτοι, αφού συζήτησαν για το πλαίσιο των αιτημάτων τους, αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον δήμαρχο Ελασσόνας την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη και ώρα 3 μ.μ στο δημαρχείο.

Μέσα από τη σύσκεψη διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

-- Αμεση κατεδάφιση των κόκκινων κτισμάτων και μεταφορά των μπάζων με έξοδα του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμόπληκτων.

-- Καμία χρέωση των σεισμόπληκτων κατοίκων για τη μεταφορά των ρολογιών της ΔΕΗ.

-- Κατασκευή σκεπάστρων στη δομή για την προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων.

-- Επιδιορθώσεις - σωστή τοποθέτηση των οικίσκων που γέρνουν.

-- Πλήρης εξοπλισμός των οικίσκων με οικοσκευές, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με θερμαντικά σώματα, κουζίνες και πλυντήρια.

-- Ξεχωριστό κοντέινερ με πλυντήρια και στεγνωτήρια στη δομή. Τα στεγνωτήρια κρίνονται απαραίτητα γιατί το στέγνωμα των ρούχων μέσα στα κοντέινερ είναι δύσκολο και δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες λόγω της υγρασίας.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη και από τις πάγιες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος, νερού.

-- Αμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει το Μεσοχώρι με το Βλαχογιάννι - η υπάρχουσα λύση είναι καρμανιόλα.

-- Να δοθούν τα επιδόματα των 600 ευρώ και αυτό για τις μικροεπισκευές και την αποζημίωση των οικοσκευών σε όλους τους κατοίκους του χωριού μας που τα έχουν αιτηθεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αμεσα μέτρα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των ρεμάτων και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία, ζητά σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Περιφερειακή αρχή και κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα (καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, ποταμών, κατασκευή και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων, κ.α), για να μη θρηνήσουμε ξανά άλλα θύματα και καταστροφές από πλημμύρες», σημειώνει.

Αναδεικνύει επίσης την «αναποτελεσματική διαχείριση των ρεμάτων, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης χειριστών και μηχανημάτων έργου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται σημαντικές και επείγουσες εργασίες με αυτεπιστασία» και προσθέτει: «Η Περιφέρεια θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και με ίδια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις συνέπειες καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.λπ.), ήτοι να αποκαθιστά την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές θυμούνταν τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης μόνο όταν παρουσιάζονται τα λεγόμενα "ακραία" καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Μόνο που τότε είναι αργά. Τα έργα αυτά, και όλες οι βασικές υποδομές, για τη ''Λαϊκή Συσπείρωση'' αποτελούν προτεραιότητα και τα διεκδικούμε και στην κατάρτιση των Τεχνικών Προγραμμάτων και στη σύνταξη των προϋπολογισμών και στους σχεδιασμούς που γίνονται και στο πού κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Στη κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει επανειλημμένα και τις προτάσεις μας για τη λειτουργία και την αξιοποίηση των Τεχνικών και λοιπών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, με μοναδικό γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λαού».

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Δεύτερη φωτιά στην ίδια περιοχή σε δύο μέρες

Πυρκαγιά ξέσπασε προχτές γύρω στις 11 μ.μ. σε δάσος στη Νέα Μάκρη Αττικής, με τις φλόγες γρήγορα να πλησιάζουν και σε κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά έκαιγε στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Αγ. Εφραίμ και το Λιβίσι με κατεύθυνση προς Αγία Μαρίνα και τέθηκε υπό έλεγχο στις 3 τα ξημερώματα. Επιτόπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, τον δημοτικό σύμβουλο Μαραθώνα Ν. Στεφανίδη και τον Κώστα Τσακμακίδη, σύμβουλο της ΔΕ Ν. Μάκρης, εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βοηθώντας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά είχε δύο αρχικές εστίες, κάτι που δείχνει εμπρησμό, ενώ και πριν από δυο μέρες είχε εκδηλωθεί φωτιά στην ίδια περιοχή και υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων ότι άκουγαν εκρήξεις, πιθανόν από γκαζάκια. Ο δήμος Μαραθώνα με ανακοίνωσή του είχε ζητήσει την εκκένωση των περιοχών και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία και την παραλία. Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, με μια πρώτη εκτίμηση, έχουν καεί 2 σπίτια και κάποια έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καεί ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, ενώ 2 αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές.

Φωτιά σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο χωριό Θύμη και τους μικρούς οικισμούς Βρέστηδες και Πρηνιά. Αρχικά στην κατάσβεση επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Καρύστου και εθελοντές της περιοχής, ενώ στη συνέχεια υπήρξε ενίσχυση από Χαλκίδα και Αλιβέρι.

Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα σε δασική έκταση στα Καλύβια Μεγαλόπολης στην Αρκαδία έχοντας κατεύθυνση προς το χωριό Φαλασία. Στον τόπο επιχειρούσαν 85 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Οι κάτοικοι του χωριού Λεοντάρι, μάλιστα, έλαβαν μήνυμα από το 112 να παραμείνουν σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετονομασία οδού προς τιμήν του Μίκη

Τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ως απόδοση τιμής στον μεγάλο Ελληνα δημιουργό.

Αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού θέματος το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρόταση για τη μετονομασία θα κατατεθεί και στα Δημοτικά Συμβούλια Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Νεάπολης - Συκεών και Παύλου Μελά, καθώς η οδός Λαγκαδά διατρέχει και τους τέσσερις δήμους.

ΒΑΡΚΙΖΑ
Ξεχάστηκε νήπιο για ώρες σε σχολικό

Περιστατικό ελλιπούς φροντίδας σε νήπιο μόλις 2 ετών συνέβη χτες στη Βάρκιζα. Ενα κοριτσάκι έμεινε εγκλωβισμένο σε σχολικό λεωφορείο επί 5 ώρες, σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ...την ξέχασαν στο όχημα και δεν παραδόθηκε στον παιδικό σταθμό.

Ο οδηγός παρέδωσε τα άλλα νήπια στον σταθμό στη Βάρκιζα και επέστρεψε στο σπίτι του στη Βούλα, με το επόμενο δρομολόγιό του να είναι μετά από αρκετές ώρες, για να τα επιστρέψει στις οικογένειές τους. Την απουσία του παιδιού δεν την κατάλαβαν ούτε οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού. Οι γονείς υπέβαλαν μήνυση για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και έγιναν 5 συλλήψεις. Ο οδηγός του σχολικού, η συνοδός, η ιδιοκτήτρια και ο διευθυντής του παιδικού σταθμού, καθώς και η βρεφονηπιοκόμος, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα. Αφέθηκαν ελεύθεροι και διατάχθηκε η συνέχιση της έρευνας, για να συμπληρωθεί το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας.

Το παιδί αρχικά κοιμόταν, στη συνέχεια ξύπνησε και έβαλε τα κλάματα. Περαστικός το άκουσε και κάλεσε την αστυνομία.Το παιδί απεγκλωβίστηκε σε κατάσταση σοκ.

Συγκέντρωση στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία, πριν από 3 χρόνια, του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ ή Ζackie, στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είχε δολοφονηθεί μέρα μεσημέρι στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 21 Οκτώβρη αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η υπόθεση της δολοφονίας. Μετά το πρώτο λιντσάρισμα του Ζακ από δύο καταστηματάρχες, ακολούθησε και δεύτερο από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό να πεθάνει από τα πολλαπλά τραύματα. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ένας κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί. Τους αποδίδεται το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Η πρόταση του εισαγγελέα, που υιοθετήθηκε και από το Δικαστικό Συμβούλιο, διατηρεί το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο έναντι των κατηγορουμένων. Η Πολιτική Αγωγή και η οικογένεια του θύματος υπενθυμίζεται ότι είχαν ζητήσει τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παρέμβαση για όσους μηνύουν εκπαιδευτικούς

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι συμπεριφορές ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν και με μηνύσεις στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης του κορονοιού.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγ. Ζαχαρής, με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας, ζητά να διερευνήσουν και μάλιστα τάχιστα αν οι αναφερόμενες ενέργειες συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Τους καλεί επίσης λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η παρέμβασή τους να είναι συνεχής.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατάπτυστη ανακοίνωση μετά θάνατον για τον Μίκη Θεοδωράκη

Μια ανακοίνωση - απαύγασμα σκοταδισμού και «τρικυμίας εν κρανίω» εξέδωσε χτες η Μητρόπολη Πειραιά με αφορμή, όπως λέει, «τις πομπώδεις εκδηλώσεις αποθεώσεως προς τον πρόσφατα αποθανόντα διάσημο μουσικοσυνθέτη Μιχαήλ (Μίκη) Θεοδωράκη».

Από κριτική για το «αρνητικό στοιχείο στις μουσικές του συνθέσεις (που) ήταν το γεγονός ότι τα έργα που μελοποίησε ήταν, κατά κανόνα, έργα μαρξιστών ποιητών» και... παγανιστών όπως ο Ελύτης, μέχρι «πολιτικές εκτιμήσεις» για τον «ασταθή και μεταβαλλόμενο πολιτικό του προσανατολισμό» και για τον Μίκη που «εθεωρείτο ως "αιρετικός" από την αριστερά, η οποία μόνον μετά το θάνατό του τον "θυμήθηκε" για να τον τιμήσει!», και από τη «θλίψη και την οδύνη» για τη «ρηχή και σκιώδη πίστη του στον άγιο Τριαδικό Θεό, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε με την εν ζωή επιθυμία του να μη στηθεί Σταυρός και καντήλι στον τάφο του», η κατάπτυστη ανακοίνωση τα έχει όλα, για να καταλήξει να συστήσει στους πιστούς ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να τον τιμήσουμε, ή να τον προβάλουμε, ως πρότυπο προς μίμηση μέσα στον χώρο της Εκκλησίας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ